Maske kullanırken cilt bakımı nasıl yapılmalı? Maske takarken makyaj nasıl yapılır? Maske takarken oluşabilen cilt sorunlarını nasıl önlenir?
Coronavirüs ile günlük hayatımızda maskeleri her an kullanıyoruz. İşe giderken, otobüste, dışarda olduğumuz her dakika maske takmamız gerekiyor. Gün içerisinde saatlerce maske ile duruyoruz. Buna zamanla alışmaya başlasak da cildimiz buna hazır mı dersiniz? Maske kullanmaktan kaynaklı bazı cilt problemleri ile yaşıyoruz. Cerrahi maskeler sivilce yapıyor, kızarıklık, tahriş veya egzamaya neden oluyor. Peki Cilt problemlerini önlemek için maske takarken cilt bakımı nasıl yapılmalı? Maske takarken Makyajı Nasıl Yapmalıyız?
Maskeler, Covid-19 ile hayatımızın bir parçası haline geldi. Uzmanlar koronavirüsün yayılmasını önleyen maskelerin kullanımına her fırsatta dikkat çekiyor. Virüsün yayılmasını azaltmakta maskeler önemli bir rol oynuyor. Fakat gün içerisinde saatlerce maske takmak, cildi havasız bırakıyor. Bu da istenmeyen cilt sorunlarına yol açıyor. Kızarıklıktan, kaşıntıya, akne sorunlarından egzamaya kadar birçok cilt problemine sebep oluyor. Maske takarken cilt sorunlarının oluşmasını veya gelişmesini önlemek için nelere dikkat etmeliyiz? Maske takarken (kullanırken) cilt bakımı ve makyaj nasıl yapılır? Maskeden oluşan sivilce nasıl geçer? İşte maske kullanırken yapabileceğiniz cilt bakımı önerileri ve makyaj tüyoları!
Maskelerin neden olduğu cilt problemlerini öğrenmek için Maske Takarken Oluşabilecek Cilt Sorunları ve Bu Cilt Sorunları Nasıl Önlenir? yazımızı okuyun!
1. Maske seçimini doğru yapın.
Doğru maske seçimi, cilt problemlerinin oluşumu önlemek için oldukça önemlidir. Yüzünüzü uygun olması ve maskenin kumaşı belirleyici etmenlerdir. Cilt sorunlarını azaltmak için sıkı ve rahat oturan maske kullanmalısınız. Hassas ciltli veya akneli yağlı cilde sahipseniz pamuklu kumaştan maskeler tercih edebilirsiniz. Maske aşırı sıkı veya çok bol olursa ciltte tahrişe neden olabilir. Ayarlanabilir bantlı maskeler doğru tercih olacaktır. Kumaş da cilt problemlerinin oluşmasını önlemek için önemli bir detaydır. Naylon, polyester veya suni ipek gibi sentetik kumaşlar kullanmaktan kaçınmalısınız.
2. Yüzünü her gün yıkayın ve mutlaka nemlendirin.
Saatlerce maske taktığımızda cilt havasız kalır ve cilt problemlerine neden olur. Bu nedenle cilt bakımı oldukça önemlidir. Peki maske takarken cilt bakımı nasıl olmalı? Öncelikle dışarıdan eve geldiğinizde cildinizi mutlaka yıkamalısınız. Cilt tipinize uygun temizleyici ürün kullanmaya özen göstermelisiniz. Yüzünüzü hafif yapılı ve parfümsüz ürünlerle yıkamanız daha iyi sonuçlar verecektir. Aşırı sıcak su kullanmamalısınız. Yüzü yıkadıktan sonra ise nemlendirici uygulamalısınız. Cilt, maske kullanımından dolayı kurur. Nemlendirici sürerek hem cilde nem sağlayabilir hem de cildi yatıştırabilirsiniz. Nemlendirici seçiminde,
- Kuru ciltler krem formlu nemlendiriciler
- Normal veya karma ciltler losyon formlu nemlendiriciler
- Akneli ve yağlı ciltler jel formlu nemlendiriciler tercih edebilir.
Cilt problemlerini önlemek için maske takarken cilt bakımı rutininizde temizleyici ve nemlendirici ürünlere mutlaka yer ayırın. Maske takmadan önce ve sonra cildi nemlendirmeye özen gösterin.
3. Dudaklara bakım yapmayı atlamayın.
Yüz maskesinin sebep olduğu cilt problemlerinden biri de kuru ve çatlamış dudaklardır. Havaların soğuması ile bu durum daha da fazla olmaktadır. Dudaklarınıza vazelin veya dudak koruyucu nemlendiriciler ile bakım yapabilirsiniz. Dudaklarınızı sık sık nemlendirin: Yüzünüzü yıkadıktan sonra, maske takmadan önce, gece yatmadan önce…
4. Maskenizi değiştirin ve maske molası verin.
Her 4 saatte bir maskenizi yenisi ile değiştirmelisiniz. Ayrıca tüm gün maske kullanıyorsanız 4 saatte bir 15 dakikalık maske molası verebilirsiniz. Maske molası verirken elinizi yıkadıktan sonra çıkarmaya ve izole bir alanda olmaya dikkat etmelisiniz. İzole alanlar ev ortamı, arabada yalnız yolculuk yaparken veya en yakın kişi ile aranızda 1,5 metre olduğu yerler olabilir.
BONUS: Kumaş maske kullanıyorsanız, maskenizi her gün yıkayın.
Bez, kumaş maske tercih ediyorsanız her kullanım sonrası yıkamalısınız. Kumaş maskeyi evde veya çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Maskeyi yıkamak maskede biriken kir ve yağı da temizleyerek cilt problemlerinin oluşmasını önler. Kumaş maskeleri yıkarken,
- Üzerindeki talimatları takip edin.
- Aksi belirtilmiyorsa sıcak su ile yıkayın.
- Kokusuz ve hipoalerjenik deterjan kullanın.
5. Maske takarken makyajı azaltın veya makyaj yapmaya ara verin.
Maske takarken makyaj yapılmalı mı? makyaj yapıldığında, gözenekler tıkanır. Ayrıca makyaj, maskenin altında dağılır ve maskeye bulaşabilir. Hijyen koşulları göz önüne alındığında pandemi sürecinde mümkün olduğu kadar makyaj yapmayı erteleyebilirsiniz. Cilt ve dudak makyajı yerine göz makyajı yaparak bu süreçte cilt sağlığınızı koruyabilirsiniz. Maske takarken makyaj yapılabilir mi? Makyaj yapmanız gereken durumlarda ise ‘yağsız’ ve ‘siyah nokta karşıtı (komedojenik olmayan)’ ürünler tercih edebilirsiniz.
Bonus: Maske Takarken SPF İçerikli Ürünler Kullanın.
Maske takarken cilt bakımı ve makyaj nasıl yapılmalı? Bilinenin aksine sadece yaz aylarında değil güneş koruyucu ürünleri her mevsim kullanmalısınız. Cilt sağlığını korumak için güneş koruyucu renkli nemlendiriciler, kremler tercih edebilirsiniz. Maske takarken güneş kremi kullanmak oldukça önemlidir. Maske takarken oluşabilecek cilt problemlerinden biri de ciltteki renk eşitsizlikleridir. Ciltte ton farkı oluşmasını önlemek için her gün dışarı çıkarken mutlaka güneş kremi kullanmalısınız.
BONUS: Maskeye Bulaşmayan Fondöten!
Maybelline New York Superstay 24H Fondöten
- Maskeye Bulaşmayan Fondöten ile gün boyu kusursuz ve dağılmayan bir makyaj !
- Kalıcı etki sağlayan kusursuz görünüm sunan bir ürün.
- Doğal bir sonuç için öncelikle cilt tonuna uygun rengi seçmelisin.
- Parmaklarınla, fırça veya sünger ile uygula.
BONUS: Maske Sivilce Yapar Mı?
La Roche Posay Sivilce ve Leke Kremi
Maskeler sivilce yapıyorsa La Roche sivilce kremi ile sivilce ve izlerden kurtulabilirsiniz. Diğer Sivilce krem ve Leke kremlerini öğrenmek için En Etkili Sivilce ve Leke Kremleri yazımıza göz atın.