Pandemi süreci sebebiyle dışarı maskesiz çıkmıyoruz. Bu süreçte karşılaştığınız cilt problemleri oldu mu? Akne, kızarıklık vb. Peki bunların bazıları yüz maskesi takarken oluşan cilt sorunları olabilir mi? İşte Maske Takarken Oluşabilecek Cilt Problemleri ve Bu Cilt Problemlerini Önlemenin Yolları?
Şubat 2020’den itibaren tüm dünyada etkisini gösteren pandemi koronavirüs (Covid-19) sürecinde yüz maskesi kullanımının önemine dikkat çekiliyor. Yeni Normalleşme ile birlikte, yapılan araştırmalara göre maske takmak virüsün yayılımını önlemektedir. Özellikle de Covid-19 taşıyıcısı ve sağlıklı bir birey maske takarsa, hastalığın bulaşma ihtimali %1,5 ‘e kadar düşmektedir. (yüzde 98,5 oranında maske koruma sağlar). Sağlık Bakanlığı maske takmanın önemine değinmektedir. Bazı illerde maske kullanımı zorunlu hale getirilmiştir.Bu kadar yüksek oranda koruma sağlayan maskeleri sıcak ve nemli havaların yanı sıra yağmurlu hava koşullarında da takmak oldukça zor.
Koronavirüsten korunmak için burnumuzu ve ağzımızı sıkıca kapatmak nefes almayı zorlaştırmakta ve cildin havasız kalması sebebiyle farklı cilt sorunlarına sebep olmaktadır. Örneğin, cerrahi maskenin sivilce yapması, egzamaların oluşması gibi cilt sorunları oluşmaktadır. Bu yazımızda Maskelerin Sebep Olduğu Cilt Sorunları nelerdir ve Maske Takarken Oluşabilecek Cilt Problemleri Nasıl Önlenir? Bu cilt sorunlarından kurtulmak için neler yapılmalı? sorularına yanıt veriyor olacağız.
Ayrıca Maske takarken oluşabilecek cilt problemlerinin yanı sıra Corona Virüsü için Hangi Maske Kullanılmalıdır? ve Maske Takarken Gözlük Buğulanması Nasıl Önlenir? sorularının cevapları için yazımızı okuyun!
Maske Takarken Oluşabilecek Cilt Problemleri(Sorunları): Akne
Özellikle geçtiğimiz yaz döneminde maske kullanmak zorlayıcı bir süreç oldu. Maske takmak sivilce yapar mı? Evet. Yaz aylarında cilt nem ve sıcak havanın etkisi ile daha çok terler. Sivilce oluşumuna yatkın özellikle yağlı ciltlerde terlemeyle yağ(sebum) üretimi artar. Gözenekler kir ve yağ ile dolar. Bu da sivilce(akne) oluşumuna yol açabilir. Peki maskeden dolayı oluşan sivilce nasıl geçer?
Maske Kullanırken Oluşan Cilt Sorunlarından Akneyi Önlemek için Neler Yapılmalı?
- Maskenizi sık sık değiştirmeye özen gösterin. (en fazla 4 saat aynı maske kullanılmalıdır)
- Eve geldiğinizde kaç saat maske taktığınızdan bağımsız olarak cildinizi uygun temizleyici ile yıkayın.
- Haftada bir kez peeling veya maske uygulaması yapın. Cildinizdeki gözeneklerin kir ve yağdan arınmasını kil ve kömür maskeleri ile sağlayabilirsiniz.
- Bol bol su tüketin. Yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durun.
Maske Takarken Oluşabilecek Cilt Problemleri(Sorunları): Alerji
Özellikle hassas ciltlerde maske kullanımında alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Cilt maskesi alerjisi, maskenin kumaşından kaynaklanabilir. Ciltte kızarıklıklara, kaşıntıya sebep olabilir.
Maske Kullanırken Oluşan Cilt Sorunlarından Alerjiyi Önlemek için Neler Yapılmalı?
Yüz maskesi alerji yaptı ne yapmalıyım? Maskenin cilde temas etmesi önlenmelidir. Bunun için evde pamuklu bir kumaştan maske yapabilirsiniz. Ya da pamuklu kumaştan maske satın alıp, kullandığınız maskenizin altına takabilirsiniz.
Maske Takarken Oluşabilecek Cilt Problemleri(Sorunları): Kistler
Maske kullanırken yüzün kapalı kalan kısımları havasız kalır. Terleme oranı artarak, ter bezlerini tıkar. Ter bezi kistlerinin oluşumuna sebep olabilir. Şeffaf veya kırmızı noktalar halinde oluşur. Bunlara isilik denir.
Maske Kullanırken Oluşan Cilt Sorunlarından Kisti Önlemek için Neler Yapılmalı?
- Maskenizi düzenli olarak değiştirin. Yıkanabilir maskelerden ise her gün mutlaka yıkayın. Kuruduğundan emin olun.
- Yüzünüzü uygun temizleyici ile günde 2 kere yıkayın. Çok sıcak su kullanmayın.
- Terlediğinizi hissettiğinizde su ve bez ile nazikçe yüzünüzü silin.
Maske Takarken Oluşabilecek Cilt Problemleri(Sorunları): Yağlı Egzama
Halk arasında yağ egzaması olarak bilinen ‘Seboreik Dermatit’, yüzün maske altında kalan kısımlarında kaşıntı, kızarıklık veya pullanmanın olmasıdır. Erkeklerde özellikle sakal bölgesinde ve burun kenarlarında oluşur. Yoğun olması durumunda bir hekime danışılmalıdır.
Maske Kullanırken Oluşan Cilt Sorunlarından Egzamayı Önlemek için Neler Yapılmalı?
- Yüzünüzü sık sık yıkayın. Terli ve nemli kalmamasına özen gösterin.
- Yüzünüzü cildinize uygun temizleyicilerle yıkadıktan sonra nemlendirmeyi unutmayın.
- Duşta aşırı sıcak suyla yıkanmayın.
- Tıraş öncesi veya sonrası alkol içeren solüsyonları tercih etmeyin. Bunun yerine içeriğinde selenyum sülfit, ketokonazol içeren saç ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Maske Takarken Oluşabilecek Cilt Problemleri(Sorunları): Gül Hastalığı (Rozasea)
Gün içerisinde maske takmak, sıcaklık ve havasızlık nedeniyle Rozasea yani halk arasında bilinen adı ile ‘Gül Hastalığı’na sebep olabilir. Kızarıklık, sivilcelenme ve damarların genişlemesine yol açar.
Maske Kullanırken Oluşan Cilt Sorunlarından Gül Hastalığını Önlemek için Neler Yapılmalı?
- Zorunlu olmadıkça havanın sıcak olduğu saatlerde dışarı çıkmayın.
- Maskenizi sıkça değiştirin.
- Asitli içecekler ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun.
- Çay, kahve gibi sıcak içecekler ve alkol tüketimini azaltın.
Maske Takarken Oluşabilecek Cilt Problemleri(Sorunları): Ciltte Renk Değişimi
Gün içerisinde güneşin etkisi ile cilt bronzlaşır. Fakat, maskenin altında kalan kısım güneşe maruz kalmaz. Bu da ciltte renk eşitsizliklerine neden olabilir. Ciltteki ton farklılığı görüntü açısından rahatsız hissettirebilir.
Maske Kullanırken Oluşan Cilt Sorunlarından Ciltteki Renk Eşitsizliklerini Önlemek için Neler Yapılmalı?
Yaz, kış farketmeksizin yüzünüzün maskenin dışında kalan alanlara güneş koruyucu uygulayın. Bu sayede ciltte renk eşitsizlikleri olmayacaktır.
Bonus: Corona Virüsü için Hangi Maske Kullanılmalıdır?
Herkesin merak ettiği sorulardan biri de Corona Virüs için Hangi Tip Maske Tercih Edilmeli? Maske kullanırken oluşan cilt sorunlarının bir nedeni de maske seçimidir. Bazı cilt sorunları maske türünden kaynaklanmaktadır. N95 Solunum maskeleri tek veya çok kullanımlık olabilir. En koruyucu maske tipidir. Kısa süreli veya yoğun risk durumunda takılması önerilmektedir. Cildi havasız bıraktığı için cilt sorunlarına neden olabilir.
‘Cerrahi maske sivilce yaptı’ diye de sıkça duyuyoruz. Cerrahi veya ev yapımı kumaş maskeler cildi tahriş edebilir. Tahrişi önlemek için cilde pudra uygulayıp maskeyi takabilirsiniz. Ayrıca maskeyi çıkardıktan sonra cildi temizleyerek, nemlendirmelisiniz. En az iki kat kumaştan yapılan maskeleri tercih etmelisiniz. Kullanılan maske, burnu ve ağzı sıkıca örtmelidir. Ayrıca maske yüzünüze göre ayarlanabilir halka veya bantlara sahip olmalıdır.
Bonus: Maske Takarken Gözlük Buğulanması Nasıl Önlenir?
Maske takınca gözlük buğulanması oldukça can sıkıyor. Peki Maske takarken gözlük camlarının buğulanmasını engellemek için neler yapılabilir?
- Gözlükleri sabunlu suyla yıkayın. Kurumasını bekleyin.
- Hem virüslerden korunmak hem de gözlüklerin buğulanmasını, buharlanmasını önlemek için maskenin üst kısmını sıkılaştırın. Maskeyi burnunuza sabitleyerek çözüm üretebilirsiniz.
- Maskeyi tam yüzünüze göre ayarlayın. Yan bantların yüzünüze tam oturmasını sağlayın.
- Buhar önleyici gözlük camı spreyleri tercih edin.
- Buhar önleyici gözlük camı kullanmak da size yardımcı olabilir.