Dövme Bakımı hakkında merak ettikleriniz bu yazımızda!
Dövme yaptırmadan önce size en uygun modeli seçmek zor olabilir. Siz de hangi dövmeyi yaptırmak istediğinize karar veremiyorsanız Minimal Dövme Önerileri yazımıza göz atabilirsiniz.
Sizi yansıtan dövme modeline karar verdiniz ve yaptırdınız diyelim. Özellikle ilk dövmeniz ise bu dövmeye nasıl bakım yapacağınızı bilmeniz gerekir. Peki dövme sonrası bakım nasıl yapılır?
İşte dövmenizi yaptırdıktan sonra başlayan Dövme Bakımı ile ilgili bilmeniz gereken her şey!
Dövme Sonrası Bakım Neden Önemlidir?
Dövme bakımı, ciltte enfeksiyon veya iltihaplanma gibi komplikasyonların oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Bu sayede dövmenin iyileşmesini sağlar. Dövme sonrası bakım, cildin kendini yenilemesi için önemlidir. Bu nedenle cilt bakımı gibi dövme bakımı da günlük bakım rutinine dahil edilmelidir. Peki Dövme Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? Bunun cevabını bulmak bazen zor olabilir. İşte dövme bakımınıza yardımcı olacak ipuçları!
Dövme Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Dövme sonrası bakım için dikkat etmeniz gereken en önemli adım, dövmelerinizi temizlemeden önce ellerinizi yıkamaktır. Bakım öncesi her zaman ellerinizin temiz olmasına özen gösterin. Ardından dövme bakımına başlayın.
- Dövme Uzmanına Danışın. Dövme sonrası bakım için öncelikle dövme yaptırdığınız salondan tavsiyeler alabilirsiniz.
- Dövmenin Üzerini Kapatın. Bir dövme yaptırdığınızda genellikle bakterileri dışarıda tutmak ve sürtünmeyi önlemek için üzeri kapatılır. Dövmenin üzerindeki orijinal bandajı dövme sanatçısının belirttiği süre boyunca çıkarmayın.
- Antibakteriyel Sabunla Dövmeyi Yıkayın. Dikkatli bir şekilde bandajı çıkardıktan sonra cildinizi ılık su ve sıvı sabunla yıkayın.
- Nemlendirici Krem Uygulayın. Daha sonra kokusuz bir nemlendirici kremi ince bir tabaka halinde cildinize uygulayın. Cildinizi nemlendirmek iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Ayrıca kaşıntı, yara izi veya doku hasarını azaltmak için yatıştırıcı ürünler kullanabilirsiniz.
- Dövmeyi Temiz ve Kuru Tutun. İlk birkaç hafta mümkün olduğunca suyla temas etmemesine özen gösterin. Giysilerinizin sürtünmesini önlemek için, bantla kapatın.
- Güneş Koruyucu Uygulayın. Dövme yaptırdıktan sonraki ilk ayda doğrudan güneşe maruz kalmaktan kaçının. Renklerinin güneşte solmasını önlemek için en az SPF 30 içerikli bir güneş kremi tercih edin.
- Cildinizi Kaşımayın. Dövmeler iyileşme sürecinde kabuklanabilir veya pul pul dökülebilir. Cildinizi soymamaya ve kaşımamaya özen gösterin. Eğer kaşıntı geçmiyor ve kanamalar 2-3 günden uzun sürüyorsa tıbbi yardım alın.
Yukarıda dövme sonrası kısa vadede yapmanız gereken bakım adımlarından bahsettik. TÜm bunlardan önce her zaman İyileşme süreleri, dövmenin boyutuna ve uygulanma şekline bağlıdır. Küçük minimal dövmeler yaklaşık 1-2 hafta; büyük dövmeler ise 1-2 ayda iyileşebilir. Bu dönemde cildi tahriş eden ürünler kullanmaktan kaçının ve cildinizi nemlendirin.
Dövme Sonrası Bakımda Nelerden Kaçınılmalı?
- Dövme yaptırdıktan sonra en az 4 hafta yüzmekten kaçının. Havuz veya deniz suyu cildinizin tahriş olmasına veya enfeksiyona neden olabilir.
- Güneşlenmemeye özen gösterin. Dövme yaptırdıktan sonra solma ve renk bozulmasını önlemek için güneşe maruz kalmaktan kaçının.
- Cildiniz aşırı nemlendirmeyin. Dövme sonrası düzenli nemlendirme önemlidir. Fakat aşırı ürün kullanımı ve nemlendirme cildin nefes almasını önler. Bu durum, dövmelerin iyileşme sürecini yavaşlatabilir.
- Dövmelerin kabuklarını soymayın ve kaşımayın. Bunun yerine yatıştırıcı krem kullanın.
Günlük Dövme Bakımı
Dövme sonrası özellikle ilk hafta günlük cilt bakımı önemlidir. Bu süreç dövmenin iyileşmesini doğrudan etkiler.
Dövme Sonrası Bakım: 1.GÜN
Dövme yapıldıktan sonra üzerine bir bandaj veya streç film sarılır. Bu streç film uygulamadan yaklaşık 3-5 saat sonrasında çıkarılabilir. Bu süre dövme boyutuna ve yapılan uygulamaya bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle gittiğiniz dövme stüdyosuna danışabilirsiniz. Sargı çıkarıldıktan sonra ılık su ve antibakteriyel bir temizleyici ile dövme yapılan bölge temizlenebilir. Ardından bir kağıt havlu ile nazikçe tampon hareketlerle kurulanmalıdır. Üzerine tavsiye edilen onarıcı bakım kremi sürülmelidir. Bu kremin kokusuz ve alkolsüz olmasına özen gösterin. Son olarak tekrar üzeri̇ne streç fi̇lm veya bandaj sarabilirsiniz.
Dövme Sonrası Bakım: 2.GÜN
Yaptırdığınız dövmenin boyutuna ve uygulanma şekline bağlı olarak bandajlama işlemine 2-3 gün devam edebilirsiniz. Bu süreçte cildi nazikçe temizledikten sonra uygun nemlendirici uygulanmalıdır. Ardından tekrar dövme bandaj veya streç film ile kapatılmalıdır. Günde iki kez bu uygulamayı yapabilirsiniz. Ayrıca ikinci veya üçüncü günden itibaren dövmenizin üzerinde kabuklama başlayabilir.
Dövme Sonrası Bakım: İlk Hafta
Dövme bakımında ilk hafta dövmeli bölgeyi nemlendirme adımını atlamamalısınız. İlk 3 gün sonrasinda dövme kapatılmaz ve oksijen ile temas etmeye başlar. Ciltte kabuklanma ve soyulma süreci başlar. Bu noktada, cildiniz kaşıntılı olabilir. Kabukları koparmamaya özen gösterin.Kaşıntıyı gidermek için günde birkaç kez kokusuz ve alkolsüz bir nemlendiriciyi uygulayabilirsiniz.
Dövme Sonrası Bakım: İkinci Hafta
Dövmeli alan kuru ve donuk görünebilir. Kabuklar daha sert ve dökülme daha yoğun olabilir. Nemlendirici krem uygulamasına ikinci haftada da devam edilmelidir. Bu süreçte güneşle doğrudan temastan kaçınılmalıdır. Gün içerisinde SPF içerikli güneş koruyucu kullanılmalıdır.
Bunların yanı sıra özellikle dövme yaptırdıktan sonra ilk iki hafta,
- Dövmeli cildi nemlendirmeye,
- Dövmeye bakım dışında dokunmamaya ve kaşımamaya,
- Terlemeye neden olan sporları yapmamaya özen gösterin.
Dövmelerin Olası Yan Etkileri Nelerdir?
Dövme yaptırdıktan sonraki ilk birkaç gün cildiniz kırmızı, kaşıntılı veya ağrılı olabilir. Ayrıca, cildinizden kan ve sıvı ile birlikte fazla mürekkebin sızdığını fark edebilirsiniz.
Bunların dışında enfeksiyon, alerjik reaksiyon gibi yan etkiler olması durumda mutlaka bir hekime danışın.