Soğuk algınlığı, grip ve diğer enfeksiyonları önlemenin yollarını arıyorsanız, Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler’i diyetinize mutlaka ekleyin!
Bağışıklık sistemi vücudun savunucusudur. Bağışıklık sistemini korumanın ve güçlendirmenin en iyi yolu yiyeceklerdir. Yediğimiz besinler ile vücudumuzu virüs, bakteri ve serbest radikallere karşı koruyabilir.
Peki bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir? İşte Bağışıklık Artırıcı En İyi 10 Besin!
1. Turunçgiller
Turunçgiller, bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin başında gelir. C vitamini deposu greyfurt, portakal, mandalina, limon gibi narenciyeler serbest radikallerle savaşmaya yardımcı antioksidanlardır. Vücut C vitamini üretmediği veya saklamadığı için, sağlığımız için günlük C vitaminine ihtiyaç duyarız. Günlük önerilen miktar, kadınlar için 75 mg; erkekler için 90 mg’dır. C vitamini, patojenlere, virüslere ve bakterilere karşı bağışıklığı güçlendirmede etkilidir.
2. Ispanak
Yeşil yapraklı diğer sebzeler gibi ıspanak da bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Yüksek A vitamini içeriği ile bağışıklık fonksiyonu için önemli bir besindir. Ispanak sadece A vitamini değil bir diğer antioksidan olan C vitamini açısından da zengindir. Anti-inflamatuar özelliklere sahip bu besin, antioksidan, beta karoten ve nitrat içeriği sayesinde bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
3. Kırmızı Dolmalık Biber
Kırmızı dolmalık biber, bağışıklık sistemi sağlığı için faydalıdır. A ve C vitamini, beta-karoten açısından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra, cilt sağlığını korumaya yardımcı olur. Kırmızı dolmalık biber, çoğu sebze ve meyvededen daha fazla C vitamini içerir. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden biri olan dolmalık biber, kızartılarak, salata veya soslara eklenerek tüketilebilir.
4. Yoğurt
Yoğurt, harika bir protein kaynağıdır. İçeriğindeki D vitamini sayesinde bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olur ve vücudumuzun hastalıklara karşı doğal savunmasını güçlendirir. Doğal, sade yoğurt, sağlıklı bir sindirim sistemini korumak için gerekli olan iyi bakterileri içerir. Yoğurdun yanı sıra kefir de iyi bir probiyotik kaynağıdır. Bağışıklık sistemi sağlığına faydalıdır.
5. Zencefil
Zencefil, antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip bağışıklık güçlendirici bir besindir. Sindirime yardımcı olmak ve midedeki iltihap ile savaşmak için tüketilir. Zencefilin ayrıca baş ağrısı, mide bulantısı ve soğuk algınlığı semptomlarına karşı etkisi vardır. Smoothilerden çaylara, hatta yemeklere kadar birçok tarifte kullanılabilir.
6. Sarımsak
Birçok dünya mutfağında sıklıkla kullanılan sarımsağın sağlığa birçok faydası vardır. Sarımsağın öne çıkan özelliklerinden biri bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğidir. İçindeki allisin ve antioksidanlar enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur. Öksürük, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Antienflamatuar ve anti-viral özellikte bir besindir.
7. Zerdeçal
Zerdeçal, yüksek konsantrasyonda kurkumin içerir. Kurkumin bağışıklık güçlendirici bir bileşendir. Anti-inflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Soğuk algınlığı, grip ve iltihaplanmaya karşı koruyucu etkiye sahip zerdeçal, çay olarak veya yemeklerde baharat olarak kullanılabilir.
8. Badem
Badem E ve B vitamini, proteinler açısından zengin bir besindir. Bağışıklık artırıcı içeriğinin yanı sıra yağ ve lif oranı da yüksektir. Güçlü antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini korumaya ve güçlendirmeye yardımcı olur. Günlük E vitamini ihtiyacını karşılar.
9. Somon
Somon diğer yağlı balıklar gibi omega-3 açısından zengindir. Somon bağışıklık sistemi sağlığını koruyan içeriğe sahiptir. A ve D vitamini, çinko ve selenyum içerir. Vücudu patojenlere karşı korumaya yardımcı olur. Balık tüketmeyenler için D vitamini açısından zengin mantar tüketilebilir.
10. Yeşil Çay
Siyah çay gibi yeşil çay da güçlü bir antioksidandır. Yeşil çay aynı zamanda iyi bir amino asit L-theanine kaynağıdır. Bu içeriği sayesinde vücudu proteinlere, yağlara, karbonhidratlara ve serbest radikallere karşı korur. Bağışıklık sistemi sağlığını korumada önemli etkiye sahiptir. Yeşil çay ayrıca doğal antioksidanlar olan EGCG adı verilen ve aynı zamanda iltihapla savaşan kateşin açısından zengindir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Neler Yenmeli?
Probiyotikler, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı besinlerdir. Bağırsaklardaki ‘iyi bakteriler’ olarak bilinir. Probiyotik açısından zengin besinler arasında yoğurt, kefir, miso ve lahana turşusu bulunur.
Protein, dokuların onarımına yardımcı olur. Et, kabuklu deniz ürünleri ve baklagiller, bağışıklık hücrelerinin korunmasına ve yaraların iyileşmesine yardımcı olan çinko içerir. Bu besinlerin tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
A vitamini, vücudumuzun bağışıklık sistemini düzenlemesine yardımcı olur ve enfeksiyona karşı korur. A vitamini açısından zengin gıdaların bazı örnekleri arasında tatlı patates, brokoli, kırmızı dolmalık biber ve havuç bulunur.
C vitamini, bağışıklığı güçlendirici etkiye sahiptir. Vücut C vitamini üretemez. Bu nedenle günlük olarak yediğimiz besinlerle alınmalıdır. Portakal ve greyfurt gibi turunçgiller, yüksek C vitamini içerir. Ayrıca kırmızı dolmalık biber ve çilek de C vitamini açısından zengindir.
E vitamini bir antioksidandır. Vücuttaki serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olur. Badem, fındık gibi kuruyemişler; ıspanak ve brokoli gibi yeşil sebzeler E vitamini içerir.
Enerji Veren Besinler ile gün boyu bitkinlik hissinden kurtulmak için yazımıza göz atın!