Vücudumuzu hem içerden hem dışardan besleyen Cilde İyi Gelen Vitaminler!
Vitaminler, genel sağlığımızın yanı sıra cilt bakımında da da hayati önem taşır. Günlük önerilen miktarda vitamin içeren besinler tüketmenin yanı sıra, cildinizin vitamin alımını da cilt bakım ürünleri ile tamamlamak mümkün!
Peki cilt bakımında en etkili vitaminler hangileri? İşte Cilde İyi Gelen Vitaminler ve Faydaları!
1. C Vitamini
C Vitamini Faydaları Nelerdir?
L-askorbik asit olarak da bilinen C vitamini etkili bir antioksidandır. Hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olur. Kolajen üretiminde rol oynayan C vitamini, cilt sıkılığını artırır ve ince çizgi, kırışıklık gibi yaşlanma belirtilerini azaltır. Ayrıca hiperpigmentasyon tedavilerinde kullanılır. Özellikle ciltteki renk eşitsizlikleri ve lekelerin açılmasında etkili olan C vitamini, lekelere neden olan melanin üretiminin engellenmesine de yardımcı olur ve aydınlık cilt görünümü sunar.
C Vitamini Nasıl Kullanılır?
C vitamininin sıvı formu olan L-askorbik asit içeren cilt bakım ürünlerini tercih edin. Cilt bakımında C vitamini, genellikle E vitamini ve ferulik asit ile bir arada kullanılır. Bunun temel nedeni bu bileşenlerin kombinasyonlarının birlikte daha etkili olmasıdır. Ayrıca güneşe karşı koruyuculuğunu 2 katına çıkarır. C vitamini suda çözünürken, E vitamini yağda çözünür.
C Vitamini İçeren Besinler
- Portakal, limon, greyfurt gibi turunçgiller
- Kırmızı ve yeşil biber
- Kivi, çilek gibi meyveler
- Domates, Brokoli, karnabahar vb.
2. D Vitamini
D Vitamini Faydaları Nelerdir?
D vitamini, yağda çözünen bir vitamindir. Kemik, kas sağlığını ve bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olur. Ayrıca cilt sağlığını destekler. %95’i güneş ışınları sayesinde alınan bu vitamin, D2 ve D3 olarak ikiye ayrılır. Düşük D3 vitamini seviyeleri özellikle ciltte düşük nem seviyesini belirtir. Serbest radikalleri nötrleyen D vitamini ciltteki hücre yenilenme hızını artırır ve cilt dokusunun onarılmasını sağlar. Güçlü antioksidan özellikleri sayesinde D Vitamini cansız ve soluk cildi aydınlatır. Cilt esnekliğini artırır. Anti-enflamatuar özelliği sayesinde iltihabı azaltır. Sedef hastalığının tedavisinde de kullanılır.
D Vitamini Nasıl Kullanılır?
D vitamini, çoğunlukla güneş ışığı cilt tarafından emilmesi ile alınır. Bununla birlikte güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın cilde olumsuz etkileri göz ardı edilemez. Güneşin en yoğun olduğu saatlerde (10:00-14:00) güneşten uzak durulmalıdır. Gün içerisinde en az SPF 30 geniş spektrumlu güneş koruyucu ürünler kullanılmalıdır. D vitamini sedef hastalığı tedavilerinde kullanılan ürünlerde bulunmaktadır. Kullanım öncesi bir hekim onayı alınmalıdır. Ayrıca gıdalarla da D vitamini alınabilir.
D Vitamini İçeren Besinler
- Yumurta
- Somon, ton balığı gibi yağlı balıklar
- Süt ve Süt Ürünleri
- Karides, istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri
- Patates, mantar gibi sebzeler
3. B Vitamini
B Vitamini Faydaları Nelerdir?
B vitamininin sekiz farklı türü vardır. Bunlar arasında özellikle B3, B5, B7 ve B12 vitaminleri cilt bakımında kullanılır.
Niasinamid olarak da bilinen B3 vitamini, cilt bakımında en çok tercih edilen B Vitamini formlarından biridir. Cilt bariyerini korumaya yardımcı olarak, cilt kuruluğunu azaltır. Niacinamide, gözenek, koyu leke, cilt tonu eşitsizliği, ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olur.
Pantotenik asit olarak da bilinen B5 Vitamini, cilt bakımında sıklıkla kullanılan bir diğer önemli B vitaminidir. Cildi yatıştırmak, yumuşatmak ve esnek tutmak için kullanılır. Ciltte nem kaybını azaltır. İltihap önleyici özelliğe sahiptir.
Biotin olarak da bilinen B7 vitamini, egzama gibi cilt hastalıklarının iyileştirilmesinde etkilidir. Genel olarak B vitamini türleri, cilt yenilenmesi ve hücre bölünmesine yardımcı olur. Cildin nem bariyerini korur. Ciltte yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.
B Vitamini Nasıl Kullanılır?
Birçok cilt bakım ve kozmetik ürününde B vitamini bulunur. Ciltte iltihaplanma ve lekeleri önlemede etkili bir bileşendir. Akne tedavilerinde sıkça kullanılır. Düzensiz cilt tonu eşitsizlikleri için günlük cilt bakım rutinine B3 vitamini eklenebilir. Cildi nemlendirmek için B5 vitamini içeren nemlendirici serum tercih edilebilir. Özellikle B vitamini serum veya krem formlu ürünlerde kullanılır.
B Vitamini İçeren Besinler
- Kırmızı Et, tavuk
- Baklagiller
- Balık
- Tahıllar
- Avokado
- Brokoli, lahana gibi sebzeler
4. E Vitamini
E Vitamini Faydaları Nelerdir?
E vitamini, vücuttaki serbest radikallerle savaşan bir diğer antioksidandır. Cilt bakımında güneşin zararlı etkilerine karşı koruyucu olarak kullanılır. Anti-aging etkilidir. Cilt bariyerini koruyan ve cildin nemini arttıran nemlendirici görevi görür. Cildin su kaybını önler, cildi yatıştırır ve iltihabı azaltır. Hassas ve olgun ciltler için de ideal bir vitamindir. Antioksidan bakımından zengin olan E vitamini, yara ve akne izlerinin iyileşmesine yardımcı olur. Hücrelerin oksidatif strese karşı korunmasına katkıda bulunur. Erken yaşlanma belirtilerine karşı cildi korur.
E Vitamini Nasıl Kullanılır?
E vitamini sekiz farklı türde bulunur. Bunlar arasında tokoferol ve tokoferil asetat cilt bakımında en yaygın kullanılan formlarıdır. Yaşlanma karşıtı ürünlerde sıkça tercih edilir. UV ışınlarına karşı koruyucu etkiye sahip olsa da C vitamini gibi E vitamini de güneş kremi yerine geçmez. Güneş yanığı ve leke giderici bileşen olarak kullanılır. Nemlendirici krem, serum, losyon gibi birçok cilt bakım ürününde bulunur.
E Vitamini İçeren Besinler
- Badem ve fıstık gibi kuruyemişler
- Zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi bitkisel yağlar
- Ispanak, kara lahana, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler
- Tahıllar
- Domates, patates vb.
5. A Vitamini
A Vitamini Faydaları Nelerdir?
A vitamini, en etkili cilt bakım bileşenlerinden biridir. En yaygın türevleri Retinol ve retinoidlerdir. Cildin yenilenme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. İnce çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü en aza indirmeye yardımcı olur. Antioksidan özelliklidir. Yağlı ve akneli ciltlerde sebum üretimini dengeler. Sivilce tedavilerinde kullanılır. Gözeneklerin arınmasına, siyah noktaların giderilmesine yardımcı olur. Tretinoin olarak da bilinen retinoik asit, yalnızca reçeteyle satılan bir A vitamini türevidir. Yaşlanma belirtileri ve hiperpigmentasyon gibi cilt problemlerinde etkilidir. A vitamini cilt elastikiyetini korur.
A Vitamini Nasıl Kullanılır?
A vitamini farklı formları ile birçok cilt bakım ürününde kullanılır. Özellikle anti aging ve sivilce karşıtı ürünlerde bulunan bir bileşendir. A vitamini retinol, cildi güneş hasarına karşı daha duyarlı hale getirebilir. Bu nedenle az miktarda ve gece cilt bakım rutininde kullanılması önerilir. Hassas bir cildiniz varsa, cilt yama testi yapın ve çok konsantre olmayan bir ürünle başlayın.Nemlendirici, serum ve güneş kremi formunda birçok üründe bulunur.
A Vitamini İçeren Besinler
- Et, tavuk, balık
- Süt ve Süt ürünleri, yumurta gibi hayvansal gıdalar
- Havuç, kabak ve tatlı patates gibi sarı/turuncu sebzeler
- Brokoli, lahana ve ıspanak gibi yeşil sebzeler
- Mango, greyfurt, papaya, kavun gibi sarı/turuncu meyveler
6. K Vitamini
K Vitamini Faydaları Nelerdir?
K vitamini, diğer vitaminlere göre daha az tercih edilse de cilt sağlığına oldukça faydalıdır. Yağda çözünen dört vitaminden biridir (A, D, E ve K vitaminleri). Daha genç bir cilt görünümünü destekleyen K vitamini, kolajen ve elastin üretimini destekler. Kemik sağlığı ve kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynar. Çatlak, yara izleri, koyu lekeler ve göz altı halkalarını gidermeye yardımcı olur. Cilt altındaki kılcal damarların görünümünü hafifletir.
K Vitamini Nasıl Kullanılır?
K vitamini, özellikle ciltteki yaralar, morluklar ve cilt üzerinde koyu lekelere neden olan damarlardaki dolaşım problemlerine karşı etkilidir. Koyu halka ve ince çizgiler için formüle edilmiş göz kremlerinde bulunur.
K Vitamini İçeren Besinler
- Lahana, ıspanak, brokoli, marul gibi yeşil sebzeler
- Balık
- Yumurta