Close
Retinol Nedir? Ne İşe Yarar? En İyi Retinol Krem, Serum, Göz Kremi Önerileri…

Retinol Nedir? Ne İşe Yarar? En İyi Retinol Krem, Serum, Göz Kremi Önerileri…

Retinol Nedir? Ne İşe Yarar? En İyi Retinol Krem, Serum, Göz Kremi Önerileri...
Retinol Bileşeni Hakkında Tüm Detaylar

Retinol, en popüler cilt bakımı bileşenlerinden biridir. Anti-aging etkili içerik, Retinol hakkında neler tüm detaylar…

Yaşlanma belirtilerinden gözenek görünümüne, akne tedavisinden cilt yenilenmesine bir.ok faydası bulunan retinol, A vitamini türevidir. Anti-aging etki anti-blemish etkilidir. 

Cilt bakımında mucizevi bir bileşendir. Özellikle yaşlanma karşıtı ürünlerde (krem, serum…) tercih edilir. Peki hyaluronik asit, benzoil peroksit gibi son yıllarda oldukça popüler olan Retinol nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? gibi soruların cevapları bu yazımızda!

Siz de yaşlanma karşıtı ürünlere ilgi duyuyorsanız, bu sihirli içeriğe mutlaka göz atın.

Retinol Nedir?

Retinol, vücudun hücre yenilenmesini artırmak için temel besin maddelerinden A vitamininin türevidir. Ciltte kolajen üretimini artıran kimyasal bileşen olan retinoidlerin grubunda yer alır. Cildin yenilenmesinin yanı sıra, cilt tonunu aydınlatmak, akne oluşumunu önlemek ve kolajen üretimini artırmak için kullanılır. 

Yaşlanma belirtilerini gidermede etkili antioksidan içeriğine sahip retinol, anti-aging ürünlerde de sıkça tercih edilir. İnce çizgi ve derin kırışıklık görünümünü azaltan, cilde sıkılık kazandıran bir bileşendir.

A vitamini türevi içeren topikal ürünlerde kullanılan bir içeriktir. Aynı zamanda bir retinoid türüdür. Akne, siyah nokta ve tıkanmış gözeneklerin tedavisinde kullanılır. Retinol bazen reçetesiz satılan (OTC) akne ilaçlarına eklenir. Ancak tek başına akne tedavisinde kullanılmaz. Çoğunlukla yaşlanma karşıtı ürünlerde olarak kullanılır.

Retinol, Retin-A ve Retinoid Arasındaki Fark Nedir?

Hem Retin-A hem de retinol, retinoid türlerindendir. Her iki içerik de cilt yenilenmesine yardımcı olur. Yaşlanma belirtilerini gidermeye yardımcı olan bu içerikler benzer şekillerde çalışırlar. Fakat retinol ve Retin-A aynı değildir. 

Retinol, Retin-A’dan çok daha zayıftır çünkü cilt tarafından kullanılabilmesi için önce retinoik aside dönüştürülmesi gerekir. Retin-A, retinoik asittir. Bu nedenle uygulandığı anda doğrudan cilt tarafından kullanılabilir.

Retinol Ne İşe Yarar?

Retinoidler, yaşlanma karşıtı ürünlerde ve akne tedavilerinde kullanılır. Retinol, A vitaminin doğal bir şeklidir. Birçok cilt bakım ve güzellik ürününde bulunur. Retinolün cilde faydaları arasında cilt tonunu aydınlatmak, akne oluşumunu önlemek ve kolajen üretimini artırmak vardır. daha parlak ve pürüzsüz görünmesine yardımcı olur. Ayrıca antioksidan içeriği ile ince çizgilerin ve kırışıklıkların önlenmesini destekler. Ciltte sebum üretimini dengeler.

Retinol bileşiği, vücuttaki A vitamini ihtiyacını karşılamada kullanılır. Kolajen ve elastin proteinlerini güçlendirmeye yardımcı olur. Yeni ve sağlıklı hücre üretimini destekler. Cildin canlı ve genç görünmesini sağlar.

Retinol, aşağıdaki cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır:

  • ince çizgiler
  • kırışıklıklar
  • akne
  • güneş lekeleri, çiller ve diğer güneş hasarı belirtileri
  • düzensiz cilt dokusu
  • hiperpigmentasyon
  • gözenek görünümü

Retinol Nasıl Kullanılır?

Retinol Nedir? Ne İşe Yarar? En İyi Retinol Krem, Serum, Göz Kremi Önerileri...

Retinol, genellikle gece cilt bakım rutinlerinde tercih edilir. Tüm cilt tipleri için uygun bir bileşen olan retinol, cilt hücrelerinin yenilenme sürecini hızlandırır, tıkanmış gözenekleri temizler. 

Retinol kullanımında öncelikle bir süre az miktarda uygulanmalıdır. Haftada 2-3 kez kullanılmalıdır. İki hafta sonunda cilt tahriş olmazsa, kullanım sıklığını arttırın. Daha koyu tenlilerde ciltte kızarıklık veya tahrişe neden olabilir. Retinolün gözle görülür etkisi birkaç haftada ortaya çıkar.

Ayrıca SPF içerikli güneş koruyucu ürünler tercih ediyorsanız, gündüz düşük konsantrasyonda retinol kullanabilirsiniz. Retinoid serumu kullanıyorsanız, nemlendiricinin altına uygulayın.

Retinol serumunuzu tüm yüze ve boyuna uygulayın. Üç dakika bekleyin ve gerekirse az miktarda nemlendirici krem uygulayın.

Yaz aylarında bir retinoid kullanmak istiyorsanız, her gün yüksek SPF’li bir güneş kremi kullanmalısınız.

Retinol Ne Zaman Kullanılmalı?

Retinol ürünleri genellikle gece uygulanır. Retinol kullanımında 20’li yaşlarından ortasında başlanabilir. Genellikle anti aging özelliği sebebiyle 30’lu yaşlarda kullanılmaya başlanır. Retinol kullanmaya ne zaman başlanması gerektiğine dair gerçek bir kılavuz yoktur. 

Yine de 30+ ciltlerde, hücre yenilenmesinin yavaşlaması ile Retinol ve A vitamini kullanımına başlanması önerilir. Daha genç cilt tiplerinde etkisi, daha yaşlı ciltlere göre daha azdır. 

Retinol, çizgi ve kırışıklıkların oluşumunu önlemek için kolajen üretimini arttırır. Bu kullandığınız retinol içerikli ürüne de bağlıdır. Çoğul retinol ürünü serum şeklindedir. Krem formlu ürünler de mevcuttur.

Retinol içeren cilt bakım ürünlerinden en iyi sonuçları almak için, düzenli kullanılmalıdır.

Retinolü Kimler Kullanabilir?

Çoğu cilt tipi retinol kullanabilir. Hassas ciltler, kuru ciltler ve yağlı ciltler kullanabilir. Doğru retinol içerikli ürünü tercih ederek tahriş ve kızarıklık riskini azaltabilirsiniz. Reçeteli güçlü bir ürün yerine reçetesiz satılan bir jel, serum veya losyonla retinol kullanımına başlamanızı öneririz.

Hassas ve kuru bir cildiniz varsa veya yağlı bir cilde sahipseniz, retinolün farklı konsantrasyonları kullanabilirsiniz. 

Fakat, hamile veya emziren kadınlar, A vitamini ile tepkime verebilecek ilaç kullanan bireyler, retinoid kullanmaktan kaçınmalıdır.

Retinol Hangi Bileşenler İle Kullanılabilir?

Retinol, cilt bakım ürünlerinde sıkça tercih edilen bir vitamin türüdür. Cilt bakım rutininde hyalüronik asit ve seramid gibi bileşenler ve SPF içerikli ürünler ile kullanılabilir. Yine de retinolün sizi güneşe karşı daha duyarlı hale getirebileceğini akılda tutmak da önemlidir.

Retinol, C vitamini, benzoil peroksit ve AHA/BHA asitleri ile kullanılmamalıdır. AHA ve BHA asitleri, cilt bakımı rutininiz zaten retinol içeriyorsa cildi kurutup daha fazla tahrişe neden olabilir. Benzoil peroksit, retinoid birlikte kullanılmaması gereken diğer bileşendir. Çünkü birbirinin etkisini yok ederler.

Aldığınız ürünlerin içerik etiketlerini mutlaka okuyun.

En İyi Retinol İçeren Ürünler

Retinol İçeren Kremler

Retinol içeren kremler, hücre yenilenmesi ve kolajen üretimini destekler, ince çizgi ve kırışıklıkların görünümünü azaltır, güneş ışınlarına veya yaşlanmaya bağlı cilt lekelerinin azalmasına yardımcı olur. En Etkili Retinol İçeren Cilt Bakım Kremi arasında Murad Retinol Youth Renewal Night Cream ve Skinceuticals Retinol 0.3 yer alır.

Retinol İçeren Serumlar

Cilt bakım rutininizde retinol serum kullanmak istiyorsanız, Pixi Retinol Serum ve farklı konstrasyon seçenekleri olan The Ordinary Retinol Serum tercih edebilirsiniz. Ciltte derin kırışıklıklara dahil tüm yaşlanma belirtileri ile mücadele eden bu bakım ürünleri, cildin kolajen üretimini artırmaya yardımcı olur.

Retinol Göz Kremi

Göz çevresinde retinol kullanmak istiyorsanız, Kiehl’s Youth Dose Eye Treatment göz kremi veya La Roche Posay Redermic Retinol Göz Kremini deneyebilirsiniz. Göz çevresine aydınlık bir görünüm vadeden bu ürünler, düzenli kullanımda göz çevresindeki ince çizgi ve koyu halka gibi göz altı problemlerini gidermeye yardımcı olur.

Retinolün Yan Etkileri Nelerdir?

Retinol kullanan kişiler, özellikle yeni bir ürün kullandıktan sonra ciltte kuruluk ve tahriş yaşayabilirler. Kızarıklık, kaşıntı ve ciltte soyulma da görülebilen diğer yan etkilerdendir.

Güneş yanığı, retinol kullanmanın en büyük risklerinden biridir. Kurutma ve tahriş edici etkilerin bazıları güneşe maruz kaldığında daha da kötüleşebilir. 

Retinol hamile kadınlar için tavsiye edilmez. Doğum kusurları ve düşük yapma riskini artırabilirler. Retinol kullanımı egzamayı şiddetlendirebilir. Aktif egzama döküntüleriniz varsa kullanmaktan kaçının.

Yüzü yıkadıktan sonra 30 dakika bekleyip sonrasında retinol uygulamak, cildin daha az tahriş olmasını sağlayabilir. Ayrıca ürünü gün aşırı kullanmak, retinol toleransını kademeli artırmak da diğer yöntemlerdir.

Retinol içeren ürünler kullanırken, ürün etiketlerini okumaya özen gösterin. Kullanmadan önce bir hekime danışın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close