Close
D Vitamini Eksikliği Nedir? D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Nasıl Giderilir?

D Vitamini Eksikliği Nedir? D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Nasıl Giderilir?

D Vitamini Eksikliği Nedir? D Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar? D Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir? D Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir? 

D vitamini eksikliği oldukça yaygın bir durumdur. Belirtileri kolay anlaşılmadığı için, çoğu insan D vitamini eksikliği olduğunun farkına varmaz. 

D vitamini eksikliği her ne kadar yaygın olsa da, bu sorun bazı yöntemlerle giderilebilir. Güneşe çıkmak, balık ve süt ürünü gibi D vitamini yüksek besinler tüketmek bu yöntemler arasındadır. Ayrıca D vitamini takviyeleri ile de desteklenebilir.

D vitamini eksikliğiniz olup olmadığını merak ediyorsanız, D vitamini Eksikliği ve Belirtileri hakkında tüm bilgileri yazımızda okuyun. Sonrasında D vitamini eksikliği yaşadığınızı düşünüyorsanız, mutlaka bir hekime danışın ve kan tahlili yaptırın.

D Vitamini Eksikliği Nedir?

D vitamini eksikliğini tanımlamak için öncelikle D vitamini nedir? sorusu ile başlayalım. D vitamini, vücuttaki kalsiyum ve fosfat miktarını düzenlemeye yardımcı olan, yağda çözünen bir vitamindir. Kemik ve kas sağlığı için D vitamine ihtiyaç duyulur. 

D vitamini eksikliği sıkça karşılaşılan sorunlardan biridir. Sinir ve kas sisteminin çalışması ve bağışıklık için önemli rol oynayan D vitamini, üç farklı yolla alınabilir. Öncelikle cilt kendi vitaminini üretir. Diğer bir yol güneşe çıkmaktır. Son olarak besinler veya ilaç takviyesidir.

Vücudun D vitaminine ihtiyacı yaş, kilo gibi unsurlara bağlı olarak değişiklik gösterir. Yaşlandıkça ihtiyaç artar. Toplumda yaygın olarak görülen bir sorun olan D vitamini eksikliği belirtileri için okumaya devam edin.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir? 

D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır? D vitamini eksikliğinin semptomları genellikle farkedilmez. D vitamini eksikliği özellikle yaşlı, fazla kilolu, balık ve süt ürünü tüketmeyen bireylerde görülür. Ayrıca yıl boyunca az güneşe çıkmak da D vitamini eksikliği yaratabilir. İşte D vitamini Eksikliğinin Belirtileri:

  1. Soğuk algınlığı ve grip: D vitamini bağışıklık sistemi için önemli rol oynar. Eksikliğinin en yaygın belirtileri sık sık hastalanma ve enfeksiyon riskidir. 
  2. Aşırı Yorgunluk: Yorgunluğun birçok nedeni olabilir. Bunlardan biri de D vitamini eksikliğidir.
  3. Eklem Ağrıları: Vücudun kalsiyum emilimini artırarak, kemik sağlığını koruyan D vitamini eksikliğinde kemik ve bel ağrıları görülebilir.
  4. Geç İyileşen Yaralar: Yaraların yavaş iyileşmesi D vitamini seviyesinin düşük olduğunu gösteriyor olabilir.
  5. Saç Dökülmesi: Özellikle kadınlarda saç dökülmesi besin ve D vitamini eksikliğinden kaynaklı olabilir.

D Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?

D vitamini eksikliği nasıl tedavi edilir? Öncelikle D vitamininin eksiklik veya yetersizliğinin kontrolü için hekime danışılmalıdır. Doktor onayı ile takviye alınmalıdır. Yaş ve  D vitamini eksikliğinin seviyesine bağlı olarak ağızdan takviye alınabilir. Ayrıca D vitamini eksikliğini gidermek için:

  • Yağlı balık ve deniz ürünleri tüketin.
  • Güneşe çıkın.
  • Yumurta sarısı ve mantar gibi D vitamini açısından zengin besinler tüketin.
  • Yiyeceklerden veya güneş ışığından yeterince D vitamini alamazsanız, genellikle takviye alınır. Takviye ilaç almadan önce bir hekime danışın.

D vitamini seviyeleri

Vücuttaki D vitamini düzeyi, 25-hidroksi vitamin D’den anlaşılır. 

D vitamini seviyeleri;

  • Yetersiz: –30 ng / ml 
  • Yeterli: 20–30 ng / ml 
  • Güvenli üst sınır: 30-60 ng / ml
  • Toksik: 150 ng / mL ve üzeri’dir.

D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? 

D vitaminin en önemli kaynağı güneş ışınlarıdır. Vücudun ihtiyacı olan D vitamini güneşlenme ve besin alımı ile sağlanabilir. Diyet düzeninizi değiştirerek günlük ihtiyaç duyulan D vitamini alınabilir.

D vitamini İçeren Besinler:

  • Somon, ton balığı gibi yağlı balıklar
  • Süt ve süt ürünleri
  • Yumurta
  • Mantar
  • Maydanoz
  • Portakal suyu

Günlük D Vitamini İhtiyacı Ne Kadardır?

Günlük D vitamini ihtiyacı, kişiye göre değişiklik gösterir. Ayrıca yaş ve kilo da belirleyici etmenler arasındadır. Yaşlandıkça bireyler vitamin d ye olan ihtiyacı da artar. 

Önerilen günlük D vitamini miktarı 12 aya kadar olan çocuklar için 400 IU, 1-70 yaş arası kişiler için 600 IU ve 70 yaşın üzerindeki kişiler için 800 IU’dur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close