Stresin Vücuda Etkileri Nelerdir? Stresin Cilde Zararları Nelerdir? Stres Saç Dökülmesine Neden Olur Mu? Strese Bağlı Cilt Hastalıkları Nelerdir?
Stres, ne yazık ki günlük hayatımızın bir parçası! Peki aşırı stresin cilt ve saç üzerindeki etkilerini biliyor musunuz?
Cildimiz, vücudumuzu koruyucu bir görev görür. Vücudumuzda olan olumlu ve olumsuz tüm değişiklikler veya faktörler, beraberinde ciltte de değişimlere sebep olur. Bunlardan biri de stres ve stresin vücuda etkileridir.
Stres faktörü, vücudumuzda ve dolayısıyla cildimizde de bazı olumsuz etkilere neden olabilir. Tüm cilt sorunlarının kaynağı stres olmasa da, stresin cilt sorunları üzerinde etkisi büyüktür. İşte Stresin Vücuda Etkileri ve Stres Kaynaklı Cilt ve Saç Problemleri!
STRES CİLDİ NASIL ETKİLER?
Kuruluk
Cildin dış tabakasına, Stratum Corneum denir. Cilt hücrelerinin nemli kalmasını sağlayan protein ve lipitler içeren bu tabaka, cildi koruyucu bir bariyer görevi görür. Stres, stratum korneumun doğru çalışmasını önleyebilir. Bu durum ciltte kuruluk veya kaşıntıya neden olabilir. Egzaması olan bireylerde, stresli zamanlarda yaraların artmasının sebeplerinden biri de budur.
BONUS: Kuru Ciltler İçin Nemlendirici Önerileri
Akne
Stres anında, vücut daha fazla kortizol hormonu üretir. Bu durum ciltte yağ üretiminin artmasına yol açabilir. Stresin cilt üzerindeki belirgin etkilerinden biri de sivilce oluşumudur. Akne ve yağlı cilt, stresin yaygın yan etkileri arasındadır.
BONUS: Sivilce Nasıl Geçer?
Yaşlanma Belirtileri
Stres, cildin dokusuna zarar verir. Bu sebeple cilt elastikiyeti azalabilir. Elastikiyet kaybının yanı sıra ince çizgiler, göz altında torbalanma da stres nedeniyle ciltte görülen belirtiler arasındadır.
Kızarıklık
Stresle birlikte daha fazla salgılanan kortizol hormonu, ciltte akne, döküntü, egzama, kızarıklık, ciltte doku bozukluklarına neden olabilir. Ayrıca stres, bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir. Bu da ciltte kızarıklık ve iltihaplanmaları tetikleyebilir.
Uykusuzluk
Stresin bir diğer yan etkisi de uykusuzluktur. Kısa süreli veya uzun süreli kronik insomniaya sebep olabilir. Yetersiz uyku, cildin yaşlanma hızını artırır. Aynı zamanda cilt kendini yenileyemez. Doku bozuklukları da stres kaynaklı uyku problemlerinin sonuçları arasında yer alır.
BONUS: Güzellik Uykusu ve Cilde Faydaları
STRES SAÇI NASIL ETKİLER?
Saç Dökülmesi
Stres, saçların beyazlamasına ve dökülmesine sebep olabilir. Kronik stresle beraber saç telleri, telojen evresine geçiş yapar ve dökülür. Bu da normalden daha fazla saç kaybına yol açabilir. Ayrıca, saça rengini veren melanin pigmenti melanositler tarafından üretilir. Stres, melanositleri oluşturan kök hücrelerin yok olmasına neden olabilir. Bu da saçın beyazlamasını tetikleyebilir.
BONUS: Strese Bağlı Saç Dökülmesi
Stresle Başa Çıkmanın Yolları
Aşağıdaki yöntemlerle siz de stres seviyenizi azaltabilir, stres anlarında oluşabilecek olumsuz etkileri en aza indirgeyebilirsiniz. İşte stresle başa çıkma yöntemlerinden bazıları:
- Sağlıklı beslenme özen gösterin.
- Günde en az 8 saat uyuyun.
- Egzersiz yaparak stres seviyenizi azaltın.
- Aile üyeleriniz veya arkadaşlarınızla vakit geçirin.
- Alkol tüketimini azaltın.
- Stresi azaltmak için aromaterapi mumları kullanın.
- Kafein alımını azaltın.
- Yoga ve meditasyona zaman ayırın.
- Müzik dinleyin.
- Nefes egzersizleri yapın.
Stres, yaşamın kaçınılmaz bir parçasıdır. Stres seviyesi arttıkça hem fiziksek hem psikolojik olarak olumsuz etkilere neden olabilir. Akne, kuru cilt, saç dökülmesi stresin sebep olduğu yan etkiler arasındadır. Hayatınızda stresi azaltarak ve stres yönetimi yaparak bu yan etkilerin oluşmasını önleyebilirsiniz.