Close
Çenede Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer? Çenede Çıkan Kistik Sivilce Nedenleri ve Tedavisi

Çenede Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer? Çenede Çıkan Kistik Sivilce Nedenleri ve Tedavisi

Çenede Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer? Çenede Çıkan Kistik Sivilce Nedenleri ve Tedavisi
Çenede Sivilce Çıkmasının Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Çenede Sivilce Neden Çıkar? Çenede Çıkan Sivilcelerin Temel Sebepleri Nelerdir? Çene Sivilceleri Nasıl Tedavi Edilir?

Yüzde çıkan sivilceler birçoğumuz için can sıkıcı bir durumdur. Çenedeki sivilceler, bu sivilceler arasında en kötüsüdür ve genellikle tekrar tekrar ortaya çıkar ve ağrılıdır.

Çenede sivilceler her yaşta insanda görülebilir. Genellikle çene ve çene bölgelerinde oluşan kistik sivilce, özellikle yetişkinlerde sivilcenin en sık görüldüğü yerdir. Çenede çıkan sivilceler, genellikle hormonaldir. Bu bölgedeki aknelerin tedavisi biraz daha zorludur. Kendini tekrarlayan, ağrılı Çene Sivilceleri Neden Çıkar? Çenedeki Sivilce Nasıl Geçer? işte cevapları…

Çenede Çıkan Sivilce Türleri

  • Siyah Noktalar: Büyümüş veya tıkanmış gözenekler, siyah noktalar, gözenekler yağ ve ölü deri hücreleri tıkandığında oluşur. Bu tıkanma, gözeneklerin genişlemesine ve daha belirgin hale gelmesine bile neden olabilir. Çene aknesinin bu formu siyahlaşır çünkü hava ile temas yağların oksidasyonuna ve koyulaşmasına neden olur.
  • Püstüller: İltihaplı sarı sivilcelere püstül sivilce denir. Yüzeye yakın iltihaplı sivilceyi kaplayan bir deri tabakası olduğunda oluşur. Bakterilerle birleşen yağ ve ölü deri hücreleri, vücut tarafından iltihaplı bir tepkiyi tetikler ve bu da irin deri altında toplanmasına yol açar. Yeniden çıkma eğilimindedir.
  • Kistik sivilceler: Genellikle derinin altındadır. Sadece derin, acı veren kırmızı bir yumru olarak kendini gösterir. Çenede kistik sivilceler, gözeneklerin tıkanmasına, enfeksiyon ve iltihaplanmaya yol açan aknelerdir.
  • Nodüller: Büyük, iltihaplı sivilcelerdir. Cildin üzerinde veya altında hissedilebilir. Apse yapabilir, patlayabilir ve iz bırakabilirler. Daha katı olmaları ve içinde çok fazla sıvı dolu iltihap bulunmaması dışında kistlere benzer. 
  • Papüller: Ciltte görünür sıvı içermez. Genellikle kızarıklık veya küçük şişlikler halinde görünürler. 

Çenede Sivilce Neden Çıkar?

Çenede Neden Sivilce Çıkar? sorusunun birden fazla cevabı olabilir. Çenede çıkan sivilceler oldukça yaygındır. Yüz, boyun, göğüs ve sırttaki sivilcelere benzer. Yağ, kir ve ölü deri gibi cilt kalıntılarının gözenekleri tıkaması ile oluşur. Tipik olarak hormonlardaki dalgalanmalardan kaynaklanır. Bu nedenle özellikle kadınlarda ve gençlerde görülür.

Çenede Sivilce Neden Çıkar? Nasıl Geçer? Çenede Çıkan Kistik Sivilce Nedenleri ve Tedavisi
Çene Sivilcelerinin 6 Temel Nedeni

Çenede Çıkan Sivilce Nedenleri

  1. Hormonlar

Yüksek testosteron seviyeleri, daha fazla yağ üretimine sebep olur. Bu da gözenekleri tıkar ve sivilce oluşumuna yol açar. Kadınlarda özellikle de adet döneminin ikinci yarısı ve adet öncesi çenede sivilce görülebilir. Döngünün ilk yarısında östrojen miktarı fazla iken, 14-28.gün arasında testosteron miktarı artar.

  1. Yetersiz Uyku

Çenedeki sivilcenin sebebi yetersiz uyku olabilir. Uykusuzluk cilt yapısının onarılmasını engeller ve insülin direncini artırır. İnsülin direnci akne oluşumunu tetikleyen şeker miktarını artırıcı etkiye sahiptir.

  1. Doğum Kontrol Hapları

Doğum kontrol hapları içerisinde bulunan hormonlar, dolaşım sistemindeki androjen miktarını azaltır. Bu da cildin ürettiği sebum miktarını azaltır. Ancak, kontrol haplarını kullanmayı bıraktığınızda vücut normalden daha fazla sebum üretir. Doğum kontrol haplarının kullanılmaya başlanması veya bırakılması çenede sivilce oluşumuna neden olabilir. 

  1. Stres

Her tip aknenin nedenleri arasında yer alan stres, çenede çıkan sivilcelere de sebep olabilir. Enflamatuar stres hormonu olan kortizoldeki artış, aşırı yağ üretimine ve sivilcelere neden olabilir.

  1. Beslenme

Gün içerisinde tükettiğimiz gıdalar sivilce oluşumunu tetikleyebilir. Özellikle rafine şeker içeren ürünlerin sıkça tüketilmesi akneye sebep olabilir. Ayrıca süt ürünlerinin fazla tüketimi bazı bireylerde sivilce oluşumuna neden olabilir.

  1. Kozmetik Ürünler

Ağır ve yağlı nemlendiriciler, kirli makyaj malzemeleri, saç ürünleri veya yeni kullanmaya başladığınız kozmetik ürünü ciltte tahrişe veya gözenek tıkanıklığına neden olabilir. Bu durum sivilce oluşumunu tetikler. Ayrıca erkeklerde tıraş sonrası çenede sivilce oluşabilir.

Tıraş, özellikle sivilceye yatkın erkeklerde cildi tahriş edebilir. Eski traş makinesi bıçaklarının kullanılması da enfeksiyona neden olabilir.

Çenedeki Sivilce Nasıl Geçer?

Çene sivilcelerini tedavi etmek ve akne oluşumunu önlemek için:

1. Yüzünüzü Günde İki Kere Yıkayın.

Cildinizdeki fazla yağı ve kiri çıkarmak için yüzünüzü sabah ve gece nazik bir temizleyiciyle yıkayın.

2. Salisilik Asit Ve Benzoil Peroksit İçeren Ürünler Kullanın.

Antibakteriyel ve gözenek tedavisinde kullanılan akne karşıtı bu iki bileşeni içeren temizleyiciler, tonikler tercih edin. Akne tedavisinde sıkça kullanılan bu bileşenler cildinizin pH dengesini bozmadan fazla yağı çözer.

BONUS: Benzoil Peroksit İçeren Ürünler / Salisilik Asit İçeren Ürünler

3. Düzenli Beslenin.

Yağlı ve rafine şeker içeren gıdaları fazla tüketmemeye özen gösterin. Kalsiyum ve D vitamini içeren besinler tüketin.

4. Süt Ürünleri Tüketimini Azaltın.

Süt ürünlerinin, onu tüketen insanlarda testosteron üretimini uyarır. Fakat aynı zamanda  doğal olarak östrojen gibi kendi hormonlarını da içerir. Bu da kişide hormonal dalgalanmalara neden olabilir. 

BONUS: Süt Ürünleri Tüketiminin Sivilce Oluşumuna Etkileri

5. Yüzünüze ve Çenenize Dokunmayın.

Gün içerisinde elimizde birçok bakteri birikir. Yüzümüze dokunduğumuzda bakteriler, sivilceye neden olabilir.

6. Telefonunuzu Sık Sık Temizleyin.

Cilt ile temas eden bakteri sayısını azaltmanın bir yolu da telefonunuzu temiz tutmaktır. Gün içerisinde sık sık telefonunuza temas etmeniz sivilce oluşumu için potansiyel bir sebeptir. Alkollü bezle günde en az bir kez telefonunuzu silmeye özen gösterin.

7. Akne Karşıtı Kremler Kullanın.

Yoğun içerikli yüz temizleyici, nemlendirici ve peeling tercih etmeyin. ‘Komedojenik olmayan’ veya ‘aknejenik olmayan’ gibi terimleri arayın.

BONUS: En Etkili Sivilce Kremleri

8. Cilt Bakım Rutininize Retinol Ekleyin.

Çene aknesinin önlenmesine de yardımcı olan bu bileşen, yaşlanmayı geciktirici özelliklerinin yanı sıra akne tedavisinde de kullanılır.

9. Meditasyon ve Yoga Yapın.

Stres, vücudunuzun kortizol gibi hormonlar üretmesine neden olur ve bu da cildinizdeki bezlerin daha fazla yağ üretmesini sağlar. Meditasyon ve yoga ile stres seviyenizi azaltın.

BONUS: En İyi Meditasyon Uygulamaları

10. Cilt Bakım Ürünlerini Temiz Tutun.

Tıraş bıçağı, makyaj fırçası, makyaj süngeri gibi bakım ürünlerini düzenli olarak değiştirin ve temizleyin.

Bu maddelerin yanı sıra çenedeki sivilcelerin hormonal olduğunu düşünüyorsanız mutlaka Dermatoloğunuza ve / veya kadın doğum uzmanınıza danışın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close