Cilt için Faydalı Olan En İyi Asitler Nelerdir? Cilt Bakımında Kullanılan Asitler ve Faydaları Nelerdir? AHA Nedir? BHA Nedir? AHA ve BHA Nasıl Kullanılır? Cilt Bakımında Asit Kullanımı…
“Asit” , doğru konsantrasyonlarda kullanıldığında, cilt bakımında en faydalı bileşenlerdendir.
Akne, kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri, yara izleri ve eşit olmayan cilt tonuyla savaşmak için kullanılan mucize araçlardır. Ancak piyasadaki bu kadar çok asit varken, hangisinin – ve ne için – ve hangi ürünlerin satın alınacağını belirlemek çok zor görünebilir. Her şeyden önce nereden başlayacağınızı bilmelisiniz. Mutlaka bir hekime danışmalısınız.
Genel olarak cilt bakımında kullanılan iki tip asit vardır: Bunlar alfa ve beta hidroksi asitlerdir.
Su ve yağ bazlı bu asitler, cilde peeling etkisi yaratır. Cildi ölü derilerden arındırır. Akne ve leke oluşumunu önler.
Cilt Bakımında Kullanılan Farklı Asit Türleri Nelerdir?
AHA ve BHA Asit Nedir?
Asitler, cilt bakımında kullanılan bileşenlerdir. Cilt bakımında iki asit grubu vardır: Alfa Hidroksi Asitler(AHA) ve Beta Hidroksi Asitler(BHA). Her iki asit grubu da cildi pürüzsüzleştirmeye yardımcı olur.
AHA’lar suda çözünür. Cildin dış katmanını soyarak cilt tonunu eşitlemeye ve cildin daha parlak görünmesini sağlar. Kolajen üretimini destekleyici etkiye sahiptir.
BHA’lar ise özellikle tıkanmış gözeneklere derinlemesine nüfuz eder. Sivilce tedavisinde ve sivilce oluşumunun önlenmesinde tercih edilir. Gözeneklerde biriken yağların giderilmesini sağlar.
AHA ve BHA’ların cilde farklı yararları bulunmaktadır. Cildiniz için en uygun asit çeşidini, cilt sorununuza göre belirlemelisiniz.
AHA ve BHA İçeren Ürünler Nelerdir?
Alfa Hidroksi Asit nelerde bulunur? Beta Hidroksi Asit nelerde bulunur?
- Temizleyiciler
- Tonerler
- Nemlendiriciler
- Maskeler
Hem AHA’ların hem de BHA’ların amacı cilt yüzeyindeki ölü derileri soymaktır. Cildinizin bir AHA veya BHA ürününe ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için okumaya devam edin..
Hangi Asidi Kullanmalıyım?
Hangi asidin cildiniz için uygun olduğunu anlamanın en kolay yolu, cilt sorununuzu belirlemektir.
Sivilceli Ciltler Hangi Asit Kullanılmalıdır? Azelaik asit, Salisilik asit, laktik asit, benzoil peroksit, glikolik asit kullanılır.
Cilt Lekeleri İçin Hangi Asit Kullanılmalıdır? En çok alfa hidroksi asit (AHA) kullanılır. Peeling olarak bilinen glikolik asit uygulanır.
AHA ve BHA Asidi Nasıl Kullanılmalıdır?
AHA’lar Nasıl Kullanılır?
AHA kullanımında özellikle kuru ve hassas ciltler daha dikkatli olmalıdır. Cilde peeling etkisi yarattığı için ciltte tahrişe neden olabilen bu asit türünü kullanmadan önce bir hekime danışmalısınız.
Seçtiğiniz Alfa hidroksi asit içeren ürünün konsantrasyon oranı maksimum yüzde 10-15 olmalıdır.
Tüm AHA içeren ürünler, güçlü peeling özelliğine sahiptir. Bu da cildi güneşe karşı daha hassas hale getirir. Yanık, tahriş, lekelenmeleri önlemek için mutlaka güneş kremi kullanın.
Ayrıca, ürünün reaksiyon verip vermediğini kontrol etmelisiniz. Formülü iç kolunuzda test edin. 24 saat ile 48 saat arasında bekletin ve cildinizde bir tahrişe sebep olup olmadığını kontrol edin.
BHA’lar Nasıl Kullanılır?
BHA’lar ise öncelikle akne ve güneş hasarı için kullanılır. Bu ürünler, gözeneklerinizi açmak için fazla yağları ve ölü deri hücrelerini kurutmakta etkilidir. Hassas cildi yatıştırmaya yardımcı olmak için daha düşük konsantrasyonlarda kullanılabilir.
Günlük kullanıma uygundur. Fakat cilt alışana kadar haftada 1-2 defa uygulayarak başlamalısınız. BHA’lar cildinizi AHA’lara kıyasla güneşe karşı duyarlı hale getirmese de, yine de her gün güneş kremi kullanmalısınız. Bu, güneşin daha fazla zarar görmesini önlemeye yardımcı olacaktır.
Ne tür asit kullanırsanız kullanın, mutlaka SPF içerikli koruyucu kullanın. Ayrıca konsantrasyon ne kadar yüksekse, asidin cildi tahriş etme olasılığı o kadar yüksektir. Her zaman cildinizdeki etkiyi test edin.
En İyi Alfa Hidroksi Asitler (AHA)
Glikolik Asit
Şekerden elde edilen glikolik asit, cilt bakımında kullanılan en yaygın asitlerden biridir. Kolajeni yeniler ve cilt tonunu eşitler. Antimikrobiyal özellikleri sayesinde akne oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Cildin alt katmanlarına nüfuz edebildiği için tahriş edebilir.
Laktik Asit
Laktik asit de glikolik asit gibi yaygın bir AHA’dır. Meyvelerden yapılan diğer AHA’ların aksine laktik asit sütteki laktozdan yapılır. Hassas ciltler için uygundur. cildi yumuşatma ve nemlendirme özelliğine de sahiptir.
Meyve Asitleri
Sitrik (tipik olarak limon veya greyfurttan elde edilir) ve malik (genellikle elmalardan elde edilir) gibi meyve asitleridir. Etkinliklerini artırmaya yardımcı olmak için genellikle glikolik veya laktik asitlerle birleştirilir.
En İyi Beta Hidroksi Asitler (BHA)
Salisilik Asit
Özellikle de akne tedavisi olanların aşina olduğu bir içerik: Salisilik asit. Salisilik asit akne ve leke tedavilerinde sıkça tercih edilir. İltihap önleyici özelliktedir. Ölü derileri ciltten uzaklaştırır.
Benzoil Peroksit
Akne ve leke tedavisinde etkili bir diğer asit de benzoil peroksittir. Siyah noktaları gidermeye yardımcı olur. Ciltte sebum dengesi sağlar.
BONUS: Benzoil Peroksit Nedir ve Benzoil Peroksit İçeren Kremler
Hyaluronik Asit
İyi bir nemlendiricidir. Ciltteki nem oranının korunmasına yardımcı olur. Ciltte doğal olarak da bulunur. Yaşlanmayı geciktirici özelliktedir.
BONUS: Hyalüronik Asit Nedir ve Hyalüronik Asit İçeren Ürünler