SPF’yi güzellik bakım rutininize eklemeden önce hakkında bilmeniz gereken her şey!
Yazın gelmesiyle birlikte güneş kremleri kullanılmaya başlandı. Güneş kremi veya diğer güneş koruyucu ürünlerde yer alan SPF hakkında neler biliyorsunuz?
Güneş koruma faktörü olan SPF 15, 30, 50 gibi farklı seviyeleri ile krem, jel, losyon gibi birçok üründe yer alır. Peki SPF Nedir? SPF içerikli cilt bakım ürünleri kullanmanın cilde faydaları nelerdir?
İşte özellikle de yazın cilt bakım ürünlerinde sıkça gördüğümüz SPF özelliğine dair bilgiler…
SPF Nedir?
SPF (Sun Protection Factor), güneş koruma faktörü anlamına gelir. Güneş koruma faktörü, bir güneş kreminin sizi ultraviyole ışınlarından ne kadar süreyle koruyacağının bir ölçüsüdür. Güneş koruyucu olarak SPF, cildi zararlı güneş ışınlarına karşı korur. SPF’nin yanında yazan sayı ise, güneş koruyucunuzun cildinizi güneş yanığına karşı ne kadar iyi koruduğunu gösterir.
Cildinizin korunması gereken iki tür UV ışını vardır: UVA ve UVB ışınları. UVA ışınları, ciltte kırışıklık ve sarkma gibi yaşlanma belirtilerine neden olabilir. UVB ışınları daha kanserojendir ve genellikle güneş yanıklarına yol açar.
SPF, cildinizin güneş ışınlarına karşı savunmasını artırır. SPF ne kadar yüksek olursa, UV ışınları o kadar az ciltle temas eder geçer. Örneğin, SPF 50 içeren bir güneş koruyucu, normal cildinizden yaklaşık 50 kat daha fazla koruma sağlar. Geniş spektrumlu bir güneş koruyucu ürün seçmek, hem UVA hem de UVB ışınlarını engelleyecek bir güneş koruyucu türü olduğu anlamına gelir.
SPF Ci̇ldi̇ UV Işınlarına Karşı Nasıl Korur?
Tüm cilt tipleri farklıdır ve güneşe maruz kalmanın farklı sonuçları vardır. SPF numarası, yalnızca koruma düzeyine ilişkin bir kılavuzdur. Güneş Koruyucu SPF farklı güneş koruma seviyelerine sahiptir. Bu seviyeler:
- Düşük (4, 6, 8, 10)
- Orta veya Orta (15, 20, 25)
- Yüksek (30, 40, 50)
- Çok yüksek (50+)
Bir şişenin etiketinde SPF 30 veya 50 varsa, güneşte yanmadan ne kadar zaman geçirebileceğinizi belirtmez. Kullandığınız SPF ne kadar yüksekse cilt o kadar güneşten korunur:
- SPF 15, UVB ışınlarına karşı %93 koruma
- SPF 30, UVB ışınlarına karş %97 koruma
- SPF 50, UVB ışınlarına karş %98 koruma sağlar.
SPF Seviyeleri Arasındaki Fark Nedir?
Güneş koruma faktörünün yüzdesi, güneşin zararlı ışınlarından korunma oranını gösterir. Bu durumda SPF’si yüksek olan ürün daha fazla koruma sağlar.
Günlük kullanım için 15-30 SPF faktörü tercih edilebilir. 30 ve üzeri faktörlü güneş koruyucular cildi UV ışınlarından daha fazla korur. Yine de ciltte hassasiyete neden olabilir.
Hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan ürünler, genellikle yüksek güneş koruma faktörüne sahip ürünlerdir.
SPF’li güneş koruyucu seçerken, geniş spektrumlu UV’ye sahip ürünleri tercih edilmelidir. Çünkü daha yüksek SPF korumalı ve geniş spektrumlu bir güneş kremi, daha düşük SPF değerlerine sahip benzer ürünlere göre güneş yanığı, UVA hasarı ve DNA hasarına karşı daha fazla koruma sağlar.
Cilt İçin İdeal SPF Seviyesi Nedir?
Kullandığınız ürünün SPF seviyesi 15 veya üzeri olmalıdır. Günlük kullanım ise 15-30 SPF aralığında güneş koruyucu tercih edebilirsiniz. Gün içerisinde uzun süre dışarıda kalmanız gerekiyorsa SPF 30 veya üzeri güneş koruyucular kullanabilirsiniz. Ayrıca güneş kremi alırken etiketinde ‘geniş spektrum’ yazmasına özen göstermelisiniz. Bu sayede hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı cildinizi koruyabilirsiniz. Ek olarak, Cilt Kanseri Vakfı tarafından önerilen güneş koruyucu ürünleri tercih etmeye dikkat edin.
SPF Ne İşe Yarar?
SPF’nin ne işe yaradığı ve cilde nasıl etki ettiğini anlamak için öncelikle iki farklı güneş koruyucudan bahsetmemiz gerekir. Bunlar Fiziksel ve Kimyasal Güneş Koruyucular’dır.
Fiziksel Güneş Koruyucular, titanyum dioksit ve çinko oksit gibi mineral bileşenler içerir. Bu bileşenler UV ışınlarını cilde nüfuz etmeden önce bloke eder.
Kimyasal Güneş Koruyucular ise, UV ışınlarını cilde zarar vermeden önce emen avobenzon ve oktisalat gibi bileşenler içerir.
Özetle, fiziksel güneş kremleri ışınları engeller ve kimyasal güneş kremleri ışınları emer.
SPF veya güneş koruma faktörü, güneş ışınlarını cilde nüfuz etmeden bloke eder veya UV ışınlarını cilde zarar vermeden emer.
SPF İçerikli Ürün Kullanmanın Faydaları
- Cildi zararlı UV ışınlarından korur.
- Cilt sağlığını korumaya yardımcı olur.
- Cilt yaşlanmasını geciktirmeye yardımcı olur.
- Tüm cilt tiplerini özellikle de hassas cildi güneş yanığına ve güneş hasarı görünümüne, renk değişimlerine ve koyu lekelere karşı korur.
- Cildi besler ve nemlendirir. Güneş ışınlarının neden olabileceği cilt kuruluğunu önler.
- Aşırı bronzlaşmayı önlemeye yardımcı olur.
- Güneş nedeniyle ciltte oluşabilecek lekelenmeleri önler.
Cilt Tipine Göre SPF Seçimi Nasıl Yapılmalı?
Yüz temizleyicisi, nemlendirici veya fondöten seçerken, ürünün cilt tipine uygun olmasına dikkat ederiz. Bu durum SPF seçiminde de geçerlidir. Günlük olarak uygulayacağınız SPF için size en uygun olanı tercih etmelisiniz.
Kuru bir cilde sahipseniz, krem veya losyon bazlı SPF tercih etmelisiniz. Nemlendirici veya serum formlu ürünler cildi nemlendirir. Seramidler, gliserin, hyaluronik asit gibi nemlendirici bileşenler içeren bir güneş kremi bu cilt tipi için idealdir.
Yağlı bir cilde sahipseniz, yağsız güneş kremi tercih etmelisiniz. Genellikle yüksek SPF faktörlü güneş kremleri, yağlı ciltte yapışkan ve yağlı bir his bırakır. Gözeneklerin tıkanmasına ve siyah nokta oluşumuna neden olabilir. Özellikle sıcak havalarda hafif yapılı ve su bazlı kremler, jeller, losyonlar kullanabilirsiniz. Güneş kreminde yeşil çay, çay ağacı yağı veya niasinamid gibi bileşenler tercih edebilirsiniz.
Normal bir cilde sahipseniz, doğru güneş kremini seçmek sizin için çok zor olmayacaktır. Jel veya krem formlu ürünler tercih edebilirsiniz. Dilerseniz renkli SPF içerikli ürünler de bu cilt tipi için ideal olabilir.
Hassas bir cilde sahipseniz, komedojenik ve alkolsüz SPF’li ürünler tercih etmelisiniz. Tahrişe neden olabilecek alkol, parfüm ve salisilat gibi içeriklerden kaçınmalısınız. Çinko oksit ve titanyum dioksit içeren fiziksel güneş koruyucu ürünler bu cilt tipi için idealdir.
Lekeli veya akneli bir cilde sahipseniz, mineral güneş kremi tercih etmelisiniz. Hafifi yapılı ve su bazlı ürünler kullanmalısınız. Bu sayede tahriş veya iltihaplanma riskini azaltabilirsiniz. ayrıca hassas ciltlerde olduğu gibi tahrişe veya fazla sebum üretimine neden olabilecek içeriklerden kaçınmalısınız. Fiziksel güneş koruyucu ürünler bu cilt tipi için idealdir.
SPF Nasıl Kullanılır?
- Cilt tipine uygun stick, losyon, veya krem güneş koruyucu tercih edilmelidir.
- Sadece yazın değil, kışın da SPF içerikli ürünler kullanılmalıdır.
- Günlük kullanımda cilt tipinize göre SPF 15-30 içerikli güneş kremi kullanılabilir.
- SPF içeren güneş kremi, güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce sürülmelidir.
- Makyaj altına uygulama yapılırken ürün, ince bir tabaka halinde uygulanmalıdır.
- Deniz, havuz gibi su aktiviteleri içeren bir etkinlikte suya dayanıklı güneş koruyucu tercih edilmelidir.
- Gün içerisinde ihtiyaca bağlı olarak 2 saatte bir güneş kremi uygulanmalıdır.
- Yüz, eller ve dudaklar dahil tüm cilde SPF içerikli koruyucu ürünler uygulanmalıdır.
SPF Nasıl Uygulanır?
Güneş koruyucu, nemlendiriciden sonra ve fondötenden önce uygulanmalıdır. Makyaj yapmış olsanız da her iki saatte bir güneş kremi yeniden sürülmelidir. Kullanılan miktara dikkat edilmelidir. Ayrıca sadece güneşli havalarda değil, güneş koruyucu ürünler tüm yıl boyunca uygulanmalıdır.
SPF Ne Zaman ve Ne Kadar Uygulanmalıdır?
SPF’nin uygulanması gereken miktar her bireyde farklılık gösterir. Cilt tipi, hava koşulları gibi etmenler SPF miktarını değiştirebilir.
Genel olarak, güneş kremi her sabah uygulanmalıdır. Her 2 saatte bir yenilenmelidir. İster SPF 15 veya ister SPF 50 içerikli ürün tercih edin, mutlaka gün içinde tekrar uygulanmalıdır. Kış aylarında gün içerisinde bu süreyi bulunduğunuz ortama ve cilt tipinize bağlı olarak değiştirebilirsiniz.
Kimyasal güneş koruyucu kullanıyorsanız, güneşe çıkmadan 30 dakika önce ürünü uygulamalısınız. Fiziksel güneş koruyucu kullanıyorsanız, güneşe çıkmadan hemen önce güneş kreminizi uygulayabilirsiniz.