Alında Çıkan Sivilcelerden şikayetçiyseniz, alın bölgesindeki sivilcelerin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında tüm detaylar için yazımıza göz atın.
Yüzünüzde çıkan sivilcelerin farklı sebepleri vardır. Bu sivilce türlerinden biri de alın sivilceleridir. Sık sık alın bölgesinde sivilce problemi yaşıyorsanız, bunun sebeplerini bilmiyor olabilirsiniz.
İşte daha pürüzsüz ve sağlıklı cilt görünümü için alında çıkan sivilcelerinin neden oluştuğu ve nasıl tedavi edilebileceğinize dair ipuçları…
Alında Sivilce Neden Çıkar?
Alında çıkan sivilcelerin farklı sebepleri olabilir. Sivilcenin bulunduğu yere bağlı olarak sivilcelerin nedenleri farklılık gösterir. Örneğin, sivilceler saç hizasında çıkıyorsa bunun sebebi kullandığınız saç bakım yağları veya şampuan olabilir. T bölgesinde çıkan sivilcelerin sebebi yağlı cilttir. Kaş bölgesinde çıkan sivilceler, kullandığınız kaş ürünlerinden kaynaklanabilir.
Alın Sivilcelerinin Nedenleri
- Yağlı Cilt Yapısı: Karma veya yağlı bir cilde sahipseniz, T bölgesinde sivilce problemi yaşayabilirsiniz. Ayrıca cilt temizliğini aksatıyorsanız da alın bölgesi aşırı sebum üreterek yağlanabilir. Bu da sivilce oluşumuna neden olabilir.
- Hormonal Değişiklikler: Hormonal değişimler yüzümüzde diğer bölgelerde olduğu gibi alın bölgesinde de sivilce oluşumuna sebep olabilir. Özellikle ergenlik döneminde yaşanan hormonal dengesizlikler sebum üretiminin artmasında ve alında sivilcelerin çıkmasında etkilidir.
- Yağlı Saç Derisi veya Kepek: Saçlarınızı düzenli olarak yıkamıyorsanız veya yağlı bir saç derisine sahipseniz, yağ alnınızda birikebilir. Bu durum gözeneklerin tıkanmasına ve akne oluşmasına yol açar. Ayrıca kepek, alın sivilcelerinin en yaygın nedenlerinden biridir.
- Saç Bakım Ürünleri: Kullandığınız saç ürünleri de alında sivilce oluşmasının sebebi olabilir. Saç şekillendirici, saç kremi veya şampuanlar hassasiyet yaratabilir. Kalın ve yağlı yapıda bakım ürünlerinin kullanımı, saç çizgisinde akne oluşmasının sebepleri arasındadır. Ayrıca, hindistan cevizi yağı veya kakao yağı gibi ürünler de cildin yağlanmasına neden olabilir. Bu tür sivilcelere pomad sivilce denir.
- Makyaj ve Cilt Bakım Ürünleri: Karma veya yağlı bir cilde sahipseniz, yağ bazlı makyaj ve cilt bakım ürünleri T bölgesinde sivilcelere neden olabilir. Hassas ciltli bireylerde ise makyaj ürünlerinde yer alan kimyasallar tahrişe ve akne oluşumuna yol açabilir.
- Kıyafet veya Saç Aksesuarları:Giysiler ve özellikle de saç bantları, eşarp veya şapka kullanımı alın sivilcelerinin başlıca nedenleri arasındadır. Bu saç aksesuarları cildin hava almasını önler ve akne oluşabilir.
- Makyaj ve Kaş Malzemeleri: Cildinize kullandığınız sünger, fırça veya kaş ürünlerinizin temiz olmaması alında çıkan sivilcelerin nedenlerinden biridir. Düzenli olarak saç ve cilt temizliğinin yanı sıra bu ürünlerin de temizliği de akne oluşumunda etkilidir.
- Stres: Aşırı stres, alında sivilce oluşumuna sebep olabilir.
- İlaçlar: Kullanılan bazı ilaçlar, ciltte sivilcelere neden olabilir.
Bu nedenlerin yanı sıra yüze çok dokunmak da sivilceye neden olabilir. Parmaklarınızla alın bölgesine dokunduğunuzda gözeneklerde yağ, kir ve bakteri birikir. Sonucunda ise alın sivilceleri oluşabilir.
Alın Sivilceleri Nasıl Geçer?
Alındaki sivilcelerden kurtulmak için öncelikle cilt bakımına önem göstermelisiniz. Bunun yanı sıra cildinize doğal ilaçlar veya reçeteli sivilce ilaçları kullanabilirsiniz.
Doğal Yöntemlerle Alın Sivilcesi Nasıl Tedavi Edilir?
Bazı doğal malzemeler, akne tedavisinde etkilidir. Bunlardan bazıları:
- Aloe Vera: Antimikrobiyal ve antiinflamatuar özellikleri ile sivilce ve akne tedavisinde etkilidir.
- Çay Ağacı Yağı: Antiinflamatuar özelliğe sahiptir. Antibakteriyel yapısı ile de akne ve sivilce tedavilerinde kullanılır.
- Yeşil Çay Ekstresi: Yeşil çay, anti-enflamatuar özellikler gösteren polifenoller içerir. Bu sebum üretimini azaltmaya yardımcı olur ve akne oluşumunu önler.
Yukarıdaki doğal içerikler, tahriş veya kızarıklığa neden olabilir. Bazı bireylerde alerjik reaksiyon görülebilir. Bu nedenle dikkatli ve uzman onayı ile uygulanmalıdır.
Reçetesiz ve Reçeteli İlaçlarla Alın Sivilcesi Nasıl Tedavi Edilir?
Dermatolog onayıyla kullanılması gereken sivilce ve akne tedavisinde etkili bileşenler vardır. Cilt bakım ürünlerinde bulunan sivilce tedavisinde etkili bileşenlerden bazıları:
- Salisilik Asit: Sivilce tedavisinde popüler bir bileşendir. Antienflamatuar özelliklere sahiptir.
- Benzoil Peroksit: Yüzde 10 veya daha az konsantrasyonlarda akne tedavisi için kullanılır. Sivilceleri azaltmada etkili anti-enflamatuar özelliklidir.
- Retinol: Cilt hücrelerinin yenilenmesi ve akne oluşumunu önlemede etkili bir bileşendir.
Yukarıdaki bileşenler belirli konsantrasyonlarda reçeteli olarak satılır. Ayrıca sivilce tedavisinde kullanılan diğer reçeteli ilaçlar, doğum kontrol hapı ve antibiyotiklerdir.
Reçeteli veya Reçetesiz İlaçları kullanmadan önce bir hekime danışmayı unutmayın.
Alında Çıkan Sivilceleri Önlemenin Yolları
- Yüzünüzü günde iki kere, cilt tipinize uygun temizleyici ile yıkayın. Ilık su ile durulayın.
- Haftada bir kez yüz peelingi kullanmaya özen gösterin. Bu, ölü deri hücrelerini ve kiri gidermesine yardımcı olacaktır.
- Saçınızı düzenli olarak yıkayın. Yağlı saç derisine sahipseniz, saç bakım ürünlerinde yağ veya pomat içeren ürünler kullanmamaya çalışın.
- Şeker ve karbonhidrat oranı yüksek gıdalardan kaçının.
- Her gün mutlaka makyajınızı temizleyin. Makyaj gözeneklerini tıkayabilir. Yağlı bir T bölgeniz varsa, su bazlı makyaj temizleyiciler tercih edin.
- Antrenman veya yoğun tempolu aktivitelerden sonra duş alın.
- Saç bantları, şapka gibi saç aksesuar kullanımını azaltın.
- Salisilik asit, benzoil peroksit veya retinol içeren cilt bakım ürünleri tercih edin.
- Ellerinizi cildinizden uzak tutun. Yüzünüze her dokunduğunuzda, gözenekleriniz kir, yağ veya bakteri biriktirebilir. Alnınıza dokunmanız gerekiyorsa, önce ellerinizi yıkayın.
- Makyaj malzemeleri, temizleyiciler ve “komedojenik olmayan” etiketli diğer ürünleri kullanın. Alkol içeren temizleyiciler gibi cildi tahriş edebilecek ürünler kullanmayın.
Sivilce oluşumunu önlemenin ilk adımı hijyendir. Cilt ve saç temizliğine özen göstererek alın sivilcelerinin oluşmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca, uygun bakım ürünleri, doğal ürünler veya tedavilerle alın sivilcelerinden kurtulabilirsiniz. Reçetesiz ilaçlarla tedavi edilemeyen sivilceler için bir dermatologa danışmalısınız.