Sabah Yorgun Uyanmanın Yaygın Nedenleri Nelerdir? Sabah Yorgunluğuna Sebep Olan Alışkanlıklar Nelerdir? Sabahları Yorgun Kalkmamak İçin Ne Yapmalı?
Sabahları yorgun uyanmaktan mı şikayetçisiniz? Güne sürekli yorgun uyanmak canınızı mı sıkıyor? İşte Sabah Yorgun Uyanmanın 5 Yaygın Nedeni!
Çoğu insan ara sıra yorgun uyanır. Bazen yorgun uyanmanın endişe edilecek bir sebebi yoktur. Geç uyumak, o gece fazla alkol almak veya sık sık uyanmış olmak gibi…
Bununla birlikte, sürekli yorgun uyanmak ise önemsenmesi gereken bir konudur. Altta yatan sebep stres, uyku düzensizliği, beslenme alışkanlıkları veya sağlık durumu belirtisi olabilir.
Özellikle de uykudan yorgun uyanmak ve tüm gün bu yorgunluğun devam etmesi rahatsız edici bir durumdur. Halsiz ve bitkin geçen günlerin sayısı fazla olduğunda kafeine yöneliriz ve bu da gergin olmamıza ve sık sık tuvalete gitmemize neden olabilir.
Sabahları sürekli olarak yorgun uyanıyorsanız, özellikle de gün boyunca kendinizi yorgun hissetmeye devam ediyorsanız, İşte sabah yorgun uyanmanın bazı yaygın nedenleri ve yorgun uyanmamak için çözüm önerileri!
Sabah Yorgun Uyanmanın Başlıca Nedenleri
1. Uyku Ortamı
Kötü bir uyku ortamı, uyku kaliteniz üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Uyku ortamını etkileyen faktörler, yatak seçimi, oda sıcaklığı ve odadaki ses yüksekliği.
A. Yatak Seçimi
Konforlu yatak seçimi, uyku için oldukça önemlidir. Yanlış yatak seçimi, yorgun uyanmanının en yaygın sebeplerinden biridir. Sabah uyandığınızda vücut ve eklem ağrıları hissediyorsanız bunun sebebi yatağınız olabilir. Yatağı temiz tutmak da uyku kalitenizi etkileyen unsurlardandır.
B. Oda Sıcaklığı
Yatak odasının sıcaklığı, uyku düzenini etkileyen faktörler arasında yer alır. Aşırı sıcak veya soğuk yatak odasında uykuya dalmak zorlaşır. Ortalama 16-19 derece sıcaklık uyku için idealdir.
C. Yüksek Ses
Etrafta, TV veya arka planda çalan bir şarkı gürültü kirliliğine sebep olabilir. Bu da uyku kalitenizi etkiler ve sabah yorgun uyanmanıza neden olur. Arka plan gürültüsünü azaltmak, her gece aldığınız derin uyku miktarını artırmaya ve gece uyanma sayınızı azaltmaya yardımcı olacaktır.
2. Yeme Ve İçme Alışkanlıkları
Uyumadan önce tükettiğiniz gıdalar uyku kalitenizi etkileyebilir ve sabahları yorgun uyanmanızın sebebi beslenme alışkanlıklarınız olabilir.
A. Aşırı Kafein Alımı
Kafein, doğal bir uyarıcıdır. Enerji verme özelliğine sahip kafein uyanık kalmanıza neden olabilir. Bu da uyku kalitenizi etkileyebilir. Gündüz veya yatma zamanına yakın fazla kahve tüketirseniz, uykuya dalmakta zorlanabilirsiniz. Bu, sabahları yorgun uyanmanızın önemli bir nedeni olabilir.
B. Aşırı Alkol Alımı
Kafein gibi alkol de uyku kaliteniz üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Fazla tüketilmesi halinde yorgun uyanma olasılığınız artar. Ayrıca sabaha doğru alkolün etkileri ortadan kalkması ile daha yorgun ve susuzluk hissi ile uyanabilirsiniz.
Ayrıca yeterli egzersiz yapmamak, uyku öncesi baharatlı ve yağlı besinler tüketmek, uyumadan önce çok fazla sıvı tüketmek de uykusuzluğa ve sabah yorgun uyanmaya neden olabilir.
3. Uyku Ataleti
Sabahları zor uyanmanızın sebebi uyku ataleti olabilir. Beyin uyandığınız anda uyanmaz. Yavaş yavaş uyanır ve bu geçiş döneminde halsizlik yaşanabilir.
Uyku ataleti, motor ve bilişsel becerilerinizi yavaşlatır, bu yüzden bazen uyanır uyanmaz bir şeyler yapamayabilirsiniz. Ortalama 15-60 dakika sürer.
Uyku Ataleti, yetersiz uyku, derin uykudan ani bir şekilde uyanma, uyku düzensizliği gibi durumlarda görülebilir.
4. Mavi Işığa Maruz Kalma
Melatonin, uyku döngünüzü etkileyen temel kimyasallardan biridir. Mavi ışık, dijital ekranlardan gelen belirli bir ışık emisyonudur. Parlak ışıklara sahip evlerde, mavi ışık yaygındır. Mavi ışığa maruz kalan bireyler uyku sorunları görülebilir. Bu durum kaliteli uykuyu zorlaştırır ve sabah kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir.
5. Uyku Bozuklukları
Beslenme alışkanlıkları ve yetersiz uyku gibi faktörler olmadığı halde sabahları yorgun uyanıyorsanız sebebi uyku bozukluğu olabilir.
A. Uyku Hareket Bozuklukları
Uyku hareketi bozuklukları, uykudan önce veya uyku sırasında harekete neden olan, uykuya dalmayı, uykuda kalmayı zorlaştıran durumlara verilen isimdir. örneğin, uyku sırasında dişlerinizi sıkmayı veya gıcırdatmayı içeren Bruksizm, uyku hareketi bozukluklarındandır.
B. Uyku Apnesi
Uyku apnesi, uykuda periyodik olarak nefes alıp vermenin durmasına neden olan ciddi bir uyku bozukluğudur. Horlama, uyku sırasında nefes nefese kalma, ağız kuruluğu, sabahları yorgun hissetme uyku apnesinin belirtileri arasındadır.
C. Uykusuzluk Hastalığı
Uykusuzluk, uykuya dalmakta zorluk çekmeyi veya çok erken kalkmayı ve tekrar uykuya dönememeyi içerir. Kısa süreli uykusuzluk, genellikle stresten, travmatik bir olaydan veya yabancı bir ortamda uyumaktan kaynaklanır. Bir ay veya daha uzun süren uykusuzluk, kronik uykusuzluk olarak kabul edilir.
Sabahları Yorgun Kalkmamak İçin Ne Yapmalı?
Uyandığınız zaman sanki hiç uyumamış gibi halsiz ve bitkin hissediyorsanız, bu gün içerisinde yorgun hissetmenize neden olabilir. İşte sabahları yorgun kalkmamak için size yardımcı olacak bazı ipuçları:
- Sabah Kahvaltısını Atlamayın. Yağsız proteinler, kepekli tahıllar, kabuklu yemişler ve düşük şekerli meyveler gibi yorgunlukla mücadele eden yiyeceklerden oluşan kahvaltılar tercih edin.
- Aç Uyumayın. Düşük kan şekeri, yorgun hissetmenin başlıca nedenlerindendir. Bu nedenle gece uykudan 3 saat önce hafif bir ara öğün mutlaka tüketin.
- Uyku Düzeni Yaratın. Her sabah aynı saatte uyanmak, her gece aynı saatte uyumak uyku rutini oluşturmanızı sağlar.
- Yeterli Miktarda Sıvı Tüketin. Gün boyu yetersiz sıvı alımı uyku kalitesini düşürür. Yatmadan 30 dakika önce su için. Sabah uyandığınızda da mutlaka 1 bardak su tüketerek güne başlayın.
- Kafein Alımını Sınırlandırın. Gün içerisinde kafein alımını 1-2 bardak oranına düşürün. Uyumadan en az 3 saat önce kafein tüketimini durdurun.
- Akşamları Alkolden Kaçının. Günde bir veya iki içkiden fazla içmeyin.
- Şekerden Uzak Durun. Gün içerisinde şekerli kahveli içecekler, hamur işleri gibi şekerli ürün tüketimini azaltın.
- Magnezyum İçeren Besinler Tüketin. Magnezyum eksikliği uyku kalitesini azaltabilir. Ispanak, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar ve kinoa gibi besinler magnezyum açısından zengindir.
- Düzenli Egzersiz Yapın. İyi bir uyku kalitesi elde etmek için haftada en 2 kez egzersiz yapın. Ayrıca uyku öncesi yorucu egzersizlerden kaçının.Bu tür egzersizler uyanıklığı artırır, dolayısıyla uykuyu geciktirir ve sabah yorgun uyanmanıza neden olur.
- Yoga Yapmaya Başlayın. Sabahları esneme hareketleri yaparak enerji seviyenizi arttırın. Akşamları da yoga yaparak kaslarınızı gevşeterek daha iyi uyumanızı sağlayabilirsiniz.
- Meditasyon Yapın. Stres de uyku kalitesini etkileyen faktörlerdendir. Meditasyon ile kendinizi sakinleştirin.
- Yüzünüzü Soğuk Suyla Yıkayın. Bu vücut sıcaklığının değişmesine ve uyanmanıza yardımcı olur.
- Gündüz Uykularını Sınırlandırın. Ortalama 20-30 dakikadan fazla öğle saatinde uyumayın.
- Uyku Ortamını Düzenleyin. Karanlık, serin ve sessiz rahat bir uyku ortamı yaratmaya özen gösterin.
Yukarıda sizlere Sabah Yorgun Uyanmanızı Önleyecek Önerilerden bahsettik. Bu maddelere ek olarak, bazı insanlarda tüm bu maddelere rağmen sabah yorgunluğu görülmeye devam edebilir. Bu durumda bir hekime danışılmalıdır.