Siz de vücudunuzun çeşitli bölgelerinde çatlak sorunu yaşıyorsanız, bu yazımıza göz atın.
Çatlaklar, çizgiler halinde görülen cilt yırtılmalarıdır. Yıllar geçtikçe, çoğumuzda çeşitli nedenlerle çatlaklar oluşabilir. Hamilelik, ergenlik, ani kilo alımı veya kaybı gibi…
Çoğumuzun karşılaştığı Deri çatlağı çoğu zaman rahatsız edicidir. Hem kadın hem de erkeklerde yaygın olarak görülür. Peki Çatlaklardan kurtulmak mümkün mü?
Vücut Çatlakları Neden Olur, Nasıl Geçer? İşte kalça, sırt, basen, karın ve göğüs bölgelerinde yaygın görülen çatlakların nedenleri ve tedavi yöntemleri…
Vücut Çatlakları Nedir?
Vücut Çatlakları (Deri Çatlağı), cildin dermis tabakasının aşırı gerilmesi sonucu kolajen ve elastik dokuda meydana gelen hasarlardır. Bir tür cilt yırtılması olan çatlaklar, paralel çizgiler halinde görülür. Farklı renk ve dokuya sahiptir. Başlangıçta kırmızı, pembe, mor veya kahverengi renkte olur. Zamanla rengi solarak cilt tonuna yakın beyaz renge dönüşür.
Çatlaklar veya bilimsel adıyla stria, cildin esnedikçe elastikiyetinde meydana gelen bozulmadır. Özellikle, hızlı kilo alma, hamilelik veya büyüme zamanlarında cildin hızlı gerilmesinden kaynaklanır. Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Karın, göğüs, kalça gibi bölgelerde çatlaklar yaygın olarak görülür.
Çatlak Neden Olur?
Çatlaklar yaygın bir cilt sorunudur ve çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Vücut çatlakları (cilt yırtılması), vücudun bir nedenle hızla büyümesi veya küçülmesi sonucu oluşur. Hızlı büyüme hormon değişimleri ile bağlantılıdır. Hormonlar veya ani değişimler, derinin aşırı gerilerek elastikiyetinin ve kolajen bağlarının bozulmasına neden olur.
Cilt yırtılmasına neden olan yaygın durumlar şunlardır:
- Gebelik: Hamilelik çatlakların en yaygın sebeplerinden biridir. Ani kilo alımı ile cilt sürekli gerilir. Hamile kadınların %50’den fazlası hamilelik sürecinde veya sonrasında çatlak sorunu yaşar.
- Ergenlik: Ergenlik döneminde hızlı büyüme, çatlak izlerine yol açabilir.
- Hızlı Kilo Alma/Verme: Ani kilo alımı veya kaybı cilt çatlaklarına neden olabilir. Hem erkeklerde hem kadınlarda cilt yırtılması kilo değişimlerinde sıkça görülür.
- Kas Kütlesinde Artış: Kilo alma gibi kas kütlesinde ani artışlar kolajen bağlarının zayıflamasına ve çizgili çatlak görünümüne neden olabilir.
- Tıbbi Durumlar: Marfan sendromu ve Cushing sendromu gibi hastalıklar, vücuttaki kortizon miktarını artırır. Ciltteki elastik lifleri zayıflatır ve çatlaklara sebep olabilir.
Vücut Çatlakları Nasıl Geçer?
Çatlakların tedavisinde çoğu zaman bu izleri tamamen yok etmek mümkün değildir. Bununla birlikte görünümlerini azaltmaya yardımcı yöntemler vardır. İşte çatlak görünümünü azaltmanın 5 yolu:
- Retinoid İçeren Ürün Kullanın.
Retinol akne karşıtı ve anti-aging özellikli cilt bakım ürünlerinde kullanılan bir bileşendir. A vitamini türevi olan retinoid bileşeni, yeni kolajen üretimini tetikler. Tretinoin gibi reçeteli bir retinoid krem, çatlak görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Ölü cilt hücrelerini temizler ve cilt bariyerini yeniler. Cildin daha pürüzsüz, eşit tonlu ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Retinol içeren ürünler ciltte hassasiyete neden olabilir. Bu nedenle retinol tedavisi uygularken SPF 30 ve üzeri güneş koruyucu kullanın. Hamileyseniz retinoid içeren ürünlerden kaçının.
- Hyaluronik Asit İçeren Nemlendirici Tercih Edin.
Hyaluronik asit cildin nem bariyerini koruyan bir bileşendir. Erken yaşta çatlak oluşumunu önlemede veya çatlak görünümünü azaltmada etkilidir. Çatlaklar, kolajen hasarı sonrası oluşur. Dermisin yeniden yapılanması için cilt bakım rejiminde kullanılması gereken ürünlerden biri de nemlendirici krem ve serumlardır. Ciltte nem tutma özelliği olan Hyaluronik asit içeren serum veya kremler ile ilt yırtılmalarını hafifletebilirsiniz.
- Bronzlaştırıcı Kullanın.
Gün içerisinde çatlak görünümünden rahatsız oluyorsanız, bronzlaştırıcı ürünler tercih edebilirsiniz. Çatlak izlerinin iyileşmesinde etkili olmasa da, görünümünü gizlemenize yardımcı olur. Self-tanner ürünler ile bu görünümü elde edebilirsiniz. En İyi Bronzlaştırıcılar için yazımıza göz atın.
- Lazer Tedavisini Düşünün.
Çatlakların bazıları topikal kremlerle yeterli oranda iyileşmez. Özellikle yaş ile birlikte vücut çatlaklarının tedavisi zorlaşabilir. Böyle durumlarda ciltteki kolajen ve elastin üretimini uyarmak için ışık veya lazer tedavileri tercih edilebilir. Bu tedavi yöntemini tercih etmeden önce bir hekime danışmayı unutmayın.
- Mikro İğneleme Tedavisine Göz Atın.
Bu yöntem de lazer gibi iyileşmesi zor çatlaklar için bir seçenektir. Düzenli kolajen üretimi ve sıkılaşmış cilt görünümü için radyofrekans ile mikro iğneleme tedavisi yapılır. Bu uygulama öncesi de bir hekime danışılması önerilir.
Çatlaklara Ne İyi Gelir? bu sorunun kesin bir çözümü olmasa da topikal kremler veya lazer uygulamalar çatlak görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Cildinizi nemlendirmek, çatlak izlerinin kaşıntısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Çatlaklarınıza kendi kendine bronzlaşma losyonu uygulamak, normal cildiniz ile çatlak izleriniz arasındaki renk farkını en aza indirmenin geçici bir yoludur. Bununla birlikte vücut çatlaklarının oluşmasını önlemek ve oluştuğunda erken müdahale etmek en iyi sonuçları almanıza yardımcı olacaktır. Özellikle oluşumunun ilk yılında yapılan deri çatlağı tedavileri, çatlak izlerinin iyileşmesinde ve çatlak görünümünün azalmasında etkilidir.
Bu yöntemler her bireyde farklı sonuçlar verebilir. Herhangi bir tedavi yöntemi doktor onayı olmadan tercih edilmemelidir. Lazer ve mikro iğneleme gibi uygulamalar, lisanslı bir dermatolog veya estetisyen tarafından yapılmalıdır.
Çatlak Oluşumu Nasıl Önlenir?
Ne yazık ki çatlakları tamamen önlemenin bir yolu yoktur. Bununla birlikte, sağlıklı beslenme düzeni ve düzenli egzersiz yapmak çatlakları oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Burada kiloyu korumak ve ani kilo alımı vey kaybının önüne geçmek etkili olacaktır. Ayrıca cilt düzenli olarak nemlendirilmelidir. A, C ve E vitamini, seramid ve hyaluronik asit gibi bileşenlere sahip vücut nemlendiricileri tercih edebilirsiniz. Jojoba veya shea yağı gibi doğal yağlar içeren nemlendiriciler de kullanabilirsiniz. Her gün en az 2 litre su tüketmeye özen gösterin.
Çatlaklar için Cilt Bakım Önerileri
Çatlakların oluşumunu önlemek veya görünümünü azaltmak için cilt bakım rutininize bu adımları ekleyin:
1. Kuru Fırçalama
Kuru fırçalama, kan akışını hızlandıran bu Ayurveda uygulaması sayesinde, çatlak görünümü azaltılabilir. Peeling etkisi ile ciltteki ölü deri, kir ve yağı temizleyen kuru fırçalama tekniği, lenfatik sistemi uyarır. Düzenli kullanımda cildin kolajen üretimini destekler ve çatlak görünümünü azaltır. Kuru Fırçalama Tekniğine dair tüm merak ettikleriniz için yazımıza göz atın.
2. Nemlendirme
Cilt yırtılmalarını azaltmada etkili bir diğer bakım adımı nemlendirmedir. Çatlak giderme ve önleme söz konusu olduğunda doğal yağlar ve nemlendirici bileşenler içeren ürünler tercih edilmelidir. Hindistan cevizi yağı, shea yağı gibi doğal yağlar veya hyaluronik asit içeren nemlendiriciler ile kolajen üretimini destekleyebilirsiniz.
3. Masaj
Çatlaklar üzerinde etkili olan masaj, dolaşımı artırır ve ciltten toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Evde düzenli masaj veya profesyonel selülit masajı tercih edilebilir. Selülit Masajı hakkında daha fazla bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.