Uzun bir günün sonunda, tek yapmak istediğiniz rahatlatıcı bir banyoda uzanmak ve endişelerinizin nazikçe eriyip gitmesine izin vermek değil mi? Ve banyo sırasında dikkat etmeniz gereken ilk şey kullanacağınız şampuandır. Şampuanların içeriğinde ne var hiç merak ettiniz mi?
Şampuanların içeriğinde en sık rastlayacağınız bileşenlerden biri sülfattır. Sülfatlar, şampuan, banyo köpüğü, duş jeli ve hatta diş macunu da dahil olmak üzere birçok üründe yaygın olarak bulunur. Son zamanlarda güzellik endüstrisinde dolaşan büyük soru, güzellik ürünlerinizde sülfatlara ihtiyacınız var mı? Sülfatsız Şampuan Nedir? Saç Rutininize Sülfatsız Saç Bakım Ürünleri Eklemeniz Ne İşe Yarar? İşte cevapları…
Sülfatsız Şampuan Nedir?
Sülfatsız şampuan veya diğer adıyla tuzsuz şampuan, formülünde sülfat bulunmayan saç bakım ürünleridir. Aynı şekilde sülfatsız saç kremleri ve diğer saç bakım ürünleri de formülünde sülfat bileşeni içermez.
Bir şişe şampuan alıp etikete bakarsanız, sodyum lauret sülfat ve sodyum lauril sülfat bileşenlerini fark edebilirsiniz. Bu iki bileşen şampuanların formülünde en yaygın bulunan maddelerdir. Her ikisi de saçınızdaki kir ve kalıntılardan kurtulmanıza yardımcı olabilecek köpük etkisi yaratan deterjan türleridir.
SLS içermeyen şampuanların saça faydalarını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
SLS Saçınız İçin Neden Kötü?
Sülfatlı bir şampuan kullanmanın kötü olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Peki SLS bileşeni saçımız için zararlı mı? SLS veya Sodyum Lauril Sülfat, çoğu şampuanda bulunan ve köpük oluşturmaya yardımcı olan bir yüzey aktif maddedir. Birçok popüler şampuan markası, ürünlerinde SLS kullanır. Ev deterjanlarında da bulunan bu sert kimyasal, saçınızdaki kiri yok etse de saç tellerindeki besin ve nemi de yok eder. Özellikle yağlı saçlara özel şampuanlarda kullanılır. Fakat sülfat içeren şampuan ve saç bakım ürünleri saç derisi ve saç tellerini kurutur. Saç kırılmalarına neden olabilir. Hassas ciltlerde tahrişe de yol açabilir.
Siz de yıpranmış ve kuru saçlara sahipseniz, saçlarınız için SLS içermeyen şampuanlar tercih edebilirsiniz.
Sülfatsız Şampuan Ne İşe Yarar?
Saç bakım rutininize sülfatsız (tuzsuz) şampuan veya saç bakım ürünü eklemek istiyorsanız, işte Sülfatsız Şampuanın Faydaları:
- Sülfatsız şampuanlar saçınızın doğal nemini korumaya yardımcı olur. Bu sayede saçınız doğal parlaklığını ve yumuşaklığını kaybetmez.
- Tuzsuz şampuanlar, boyalı saçlar için idealdir. Sülfat içeren şampuanlara göre saçın renginin hızlıca solmasına neden olmaz. Yine de boyalı saçların ekstra bakıma ihtiyacı vardır. Bu nedenle nemlendirici SLS içermeyen bakım ürünleri kullanılmalıdır.
- Sülfat, saç derisinde tahrişe ve kaşıntıya neden olabilir. Sülfat içermeyen şampuanlar çok daha hafiftir ve saç derisi iltihabını kontrol etmenize yardımcı olabilir.
- Cildiniz kolayca tahriş oluyorsa, sülfatsız bir şampuan kullanmak bunu önlemeye yardımcı olabilir.
- Sülfat içermeyen şampuanlar gözleriniz için de naziktir. Yanlışlıkla gözünüze biraz şampuan kaçarsa, hoş olmayan bir yanma deneyimi yaratmazlar.
- Genel olarak bitki türevlerinden yapıldıkları için sülfatsız şampuanlar çevre dostudur.
- Kuru saçları nemlendirir ve saç kabarmasını gidermeye yardımcı olur.
- Sülfat içermeyen şampuanlar, olası toksik kimyasal bileşiklere uzun süre maruz kalmanızı önler.
Kimler Sülfatsız Şampuan Kullanmalı?
Sülfat, saç ve saç derisindeki yağ ve kiri temizlemeye etkili bir şekilde yardımcı olurken, cilt ve saç derisi sorunları olanlar sülfat şampuanlarından kaçınmaya çalışmalıdır.
Sülfatsız Şampuan, hassas saç derisine sahip olan bireyler, kuru veya boyalı saçlara sahip olanlar için ideal bir seçimdir. Kırılgan ve donuk saçlarınızda sülfatsız şampuan kullanmanızın tek dezavantajı aynı seviyede köpük elde edememektir.
Özellikle rosacea, egzama gibi cilt rahatsızlıkları olan kişiler sülfatsız şampuan kullanmalıdır.
Sülfatsız Şampuan Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Egzama, kontakt dermatit, rosacea veya diğer cilt problemleriniz varsa sülfatsız bir şampuan harika bir alternatiftir.
Sülfat alerjiniz olup olmadığını değerlendirmek için doktorunuzla konuşun. Doktor onayıyla sülfatsız şampuan kullanın. Sülfat alerjisinin belirtilerinden bazıları şunlardır:
- Kaşıntı
- Döküntüler
- Kırmızılık
- Kurdeşen
Şampuanınızın Sülfatsız Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Paraben ve sülfat içermeyen bir şampuan kullanıp kullanmadığınızı öğrenmenin en iyi yolu etiketleri okumaktır. Aşağıdaki bileşenlerden herhangi birini içeren etiketlere dikkat edin.
- Sodyum Lauril Sülfat (SLS)
- Sodyum Laureth Sülfat (SLES)
- Parabenler
- Ftalatlar
- Trietanolamin
Saçınızı Her Gün Sülfatsız Şampuanla Yıkayabilir Misiniz?
Günlük saç yıkama sadece saçınız aşırı yağlı olduğunda gereklidir. Saçınızın kuru veya yağlı olması saçınızın yapısına bağlıdır. Genellikle düz ve ince olan saçlar, kalın, kıvırcık saçlardan daha yağlıdır.
Sülfatlı şampuanların uzun süreli ve günlük kullanımı saçları sert ve kırılgan hale getirebilirken, sülfatsız şampuan ve saç kremi her gün saçınıza zarar vermeden kullanılabilir.
Sülfatsız Şampuan Kullandıktan Sonra Saçlarınız Neden Yağlanır?
Sülfat içermeyen bir şampuan kullandıktan sonra saçınızın hala yağlı olduğunu düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz. Birçok insan, sülfatsız bir şampuan kullandıktan saniyeler sonra saçlarının yağlı olduğunu hisseder. Bu büyük ölçüde saç tipinize ve sülfatsız şampuanınızda bulunan bileşenlere bağlıdır.
Bazen, bileşenler o kadar hafiftir ki, saçınız iyice yıkandıktan sonra bile yağlı hissedebilir. Birçok sülfatsız şampuan, çok hafif temizleme maddeleri olan desil glukozit veya koko glukozit gibi bileşenlere sahiptir. Yumuşak olmaları nedeniyle, birikintilerden tam olarak kurtulamayabilirler.
Sülfatsız Şampuanın Sorunları Nelerdir?
Sülfat içermeyen şampuanla ilgili en büyük sorun, birçok üreticinin sülfatı, sülfatın ‘yakın kuzeni’ olan olefin sülfonat ile değiştirmesidir.
Hafif bir değişiklikle sülfatsız hale gelebilse de, orijinal sülfattan daha sert olabilir. Benzer şekilde, sülfat şampuanlarındaki sodyum lauril sülfat, onu daha sert hale getirebilecek sodyum Laureth sülfat ile değiştirilebilir. Bu nedenle, güvenli, sülfatsız bir şampuan arıyorsanız, bitki bazlı ve organik şampuanları tercih edin veya evde bir şampuan yapın.
Herkesin saç tipinin farklıdır. Bu da tercihleriniz değiştirebilir. Özellikle cilt veya saç probleminiz varsa şampuan seçmeden önce dermatoloğa danışın.