Close
Yüzde Kızarıklık Neden Olur? Yüz Kızarıklığı Nasıl Geçer?

Yüzde Kızarıklık Neden Olur? Yüz Kızarıklığı Nasıl Geçer?

Yüzde Kızarıklık Neden Olur? Yüz Kızarıklığı Nasıl Geçer?
Yüzdeki Kızarıklıklar Neden Olur?

Yüzde Kızarıklık Neden Olur? Yüzdeki Kızarıklık Nasıl Geçer? Ani Yüz Yanması Ve Kızarmasının Sebepleri Nelerdir? Ciltte Kızarıklık ve Kaşıntı Nasıl Geçer? Yüz Kızarması Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Yüzde Kızarıklık ve Kaşıntının Nedenleri ve Önlemenin Yolları…

Cilt kızarıklığı, yaygın bir cilt sorunudur. Ciltte pullanma, kaşıntı ve şişlik gibi şekillerde kendini gösterebilir. Peki Yüzdeki kızarıklık ve kaşıntının nedenleri nelerdir?

Yüzdeki kızarıklıkların birçok sebebi olabilir. Bazı yüz kızarıklıkları geçici olsa da bazılarının ciddi belirtileri olabilir. Özellikle hassas ciltlerde görülen kızarıklık, ne sıklıkla oluştuğuna bağlı olarak sebebi araştırılmalıdır. Güneş yanığından gül hastalığına kadar birçok nedenden kaynaklanabilen cilt kızarıklığının nedenleri, tedavi yöntemleri ve daha fazlası için yazımıza göz atın. İşte Yüzde Kızarıklık Neden Olur, Nasıl Geçer? sorularının cevapları….

Yüzde Kızarıklıklar Neden Olur?

Yüz kızarıklığı, kan damarlarının genişlemesi ile yüzün kırmızılaşmasıdır. Cilt kızarıklığı, hem yüz hem de boynunuzda oluşabilir. Cildin bu ani kızarıklığına, geçici yüz kızarması denir.

Cilt kızarıklığının birçok sebebi olabilir. Bunlar, çevresel faktörler, cilt tipi, enfeksiyon, bağışıklık sistemi veya ilaç kullanımı ile alakalı olabilir. Cilt hassasiyeti, güneşe maruz kalma, stres, utanç gibi duygusal durumlarda geçici kızarma görülebilir.

Yüzdeki Kızarıklıkların Nedenleri

  1. Rosacea (Gül Hastalığı) : Yüz kızarıklığı denilince akla gelen ilk cilt hastalığı Rosacea’dır. Özellikle açık tenli kişilerde görülen bu hastalık, cildinizin hassas olduğu ve çevresel tetikleyicilere aşırı tepki verdiği bir durumdur. Bunlar arasında aşırı sıcak hava, stres, baharatlı yiyecekler ve alkol bulunur.
  1. Akne: Akne, yağ bezlerinin aşırı yağ salgılaması ile gözenekleri tıkar. Bunun sonucunda da ciltte kızarıklığa neden olur. 
  1. Hassas Cilt: Hassas ciltlerde, cilt hassasiyeti oldukça yüksektir. Kullanılan ürünler, soğuk havalarda, güneş ciltte kaşıntı, kızarıklık ve yanmaya neden olabilir. 
  1. Alerjik Reaksiyon: Özellikle koku, sabun, saç boyası gibi ürünler ciltte alerjik reaksiyona neden olabilir. Bunun yanı sıra akne tedavilerinde kullanılan salisilik asit veya benzoil peroksit gibi bileşenler de tahriş edici özelliktedir.
  1. Güneş Yanıkları: Güneş ışınlarına maruz kalma, cilt kızarıklığının en yaygın nedenlerinden biridir. Cilt güneşte yandığında, vücudun hasarı onarmak için maruz kalan cilde daha fazla kan göndermesine neden olur. Cilt kızarır. 
  1. Aşırı Peeling Yapma: Sık sık peeling yapmak, özellikle kuru ciltlerde kızarıklığa neden olabilir. Peeling içerisinde yer alan bileşenler cildi soyma özelliğine sahiptir. Kuru ve nemsiz cilde fazla uygulanması cilt bariyerine zarar vererek, ciltte bakteri veya mantar oluşumuna neden olabilir
  1. Egzama: Atopik dermatit olarak da bilinen egzama, birdenbire ortaya çıkabilen bir cilt hastalığıdır. Ciltte kuruluk, kızarıklık ve kaşıntıya neden olur. Genellikle ayaklarda görülse de yüzde de egzama görülebilir.
  1. Baharatlı Yiyecekler ve Alkol: Alkol tüketiminden kaynaklanan cilt kızarması, genetik kızarıklık olarak adlandırılır. Alkolün yanı sıra baharatlı yiyecekler, peynir, sıcak içecekler, kafein de yüz kızarıklığını tetikleyebilir. Bu besinler, ısı üretme kabiliyetleri nedeniyle kan damarlarını genişletir, bu da kanın yüze akışını artırarak cildin kırmızı görünmesine neden olur.
  1. Kozmetik Ürünler: Kullandığınız bakım ve makyaj ürünleri ciltte hassasiyete ve kızarıklığa neden olabilir. Bu nedenle aldığınız ürünlerin içeriklerini mutlaka kontrol etmelisiniz.

Yukarıdaki maddelerin yanı sıra, sıcaklık değişimleri, ilaç kullanımı, aşırı stres, hormonal değişimler (menopoz, ergenlik, hamilelik), duygusal durumlar (mutluluk, utanç, stres) ve şeker veya karaciğer hastalıkları yüzde kızarıklık, kaşıntı veya pullanmaya sebep olabilir.

Yüzde oluşan kızarıklık, kaşıntı veya yanmanın geçici nedenleri olabilir. Ağda, aşırı baharat veya alkol tüketimi gibi…  Aynı zamanda basit bir cilt problemi de olmayabilir. Bu nedenle yüzünüzde sürekli bir kızarıklık veya kaşıntı sorunu yaşıyorsanız, bir hekime danışmalısınız. 

Cilt Kızarıklığının Belirtileri Nelerdir?

Cilt kızarıklığı aynı zamanda ciltte,

  • kabarma
  • tümsekler
  • yanma 
  • kızarma
  • kurdeşen
  • kaşıntı
  • döküntü
  • yaralar
  • şişmeye neden olabilir.

Yüzdeki Kızarıklıklar Nasıl Geçer?

Yüzde Kızarıklık Neden Olur? Yüz Kızarıklığı Nasıl Geçer?
Cilt Kızarıklığı Nasıl Geçer?

‘Yüz Kızarıklığı Nasıl Geçer?’ sorusunun cevabı kızarıklığın temel nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Cilt kızarıklığının sebebi hassasiyet ise cilt tahrişini ve hassasiyeti azaltacak ürün kullanmak yeterli olacaktır. Ayrıca düzenli beslenme de bu noktada önemli rol oynar.

Cilt kızarıklığı, gül hastalığı, hormonal değişimler, ilaç kullanımı, alerji, diyabet gibi sebeplerden kaynakladığında ise farklı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bu tedaviler arasında reçeteli krem veya ilaç kullanımı, lazer veya ışın tedavisi yer almaktadır.

Ciltte kızarıklık, doğal yöntemler ve diğer tedavi yöntemleri ile giderilebilir.

Yüzde Kızarıklık Ve Kaşıntıyı Azaltmanın Yolları

  • Güneş kremi kullanarak, hava değişikliklerine bağlı oluşan kızarıklıklar giderilebilir. Özellikle retinol ve C vitamini içeren ürünler kullanıyorsanız, mutlaka SPF içeren güneş kremi uygulamalısınız.
  • Aloe vera, kızarıklık ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. İçerisinde yer alan bileşenler cildi rahatlatarak, cilt yenilenmesini destekler.
  • Salatalık dilimleri cildi rahatlatmaya ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olur. Salatalık, soğutma özelliği ile bilinir. Evde cilt bakım rutinlerinde serinletici etkisi ile sıklıkla tercih edilir. 
  • Hassas ciltli iseniz kokusuz ürünler kullanın. Cilt hassasiyetiniz varsa, cildiniz için kokusuz ve hipoalerjenik bakım ürünleri tercih edin. Güçlü kokulara sahip deodorantlardan, cilt kremlerinden ve kozmetik ürünlerden kaçının.
  • Beslenme şeklinizi değiştirin. Genetik kızarıklık sorunu yaşıyorsanız, alkol tüketimini azaltın. Yağlı cilde sahipseniz, yağlı besinler tüketmemeye özen gösterin.
  • İlaç kullanımına bağlı yan etki olarak kızarıklık sorunu yaşıyorsanız, mutlaka doktorunuza danışın.

Yüz Kızarıklığı İçin Ürün Önerileri

Ciltte Kızarıklık Nasıl Önlenir?

Yüz kızarıklığına ne iyi gelir? Yüzün kızarmasını önlemek için öncelikle onu neyin tetiklediği bulunmalıdır. Yüzünüz kızarmaya yatkınsa alabileceğiniz önlemler ile cilt kızarıklığını önleyebilirsiniz.

  • Güneş ışığına uzun süre maruz kalmayın. Güneşe çıkmadan önce mutlaka cilt tipinize uygun güneş koruyucu kullanın.
  • Günde en az 2 litre su için.
  • Cildinizi düzenli olarak nemlendirin. Hassas cildiniz varsa, kokusuz nemlendirici tercih edin. Hyaluronik asit ve seramid içeren nemlendiriciler arayın.
  • Kişisel bakım ürünleri seçerken içeriğini mutlaka kontrol edin. Aloe vera, salatalık özleri içeren yatıştırıcı özellikli ürünler tercih edebilirsiniz.
  • Hassas cildi tahriş edebileceği için güçlü retinoidlerden veya retinolden içeren ürünlerden uzak durun.
  • Hassas ciltli iseniz, akne tedavisinde kullanılan benzoil peroksit, salisilik asit ve glikolik asitler gibi bileşenleri kullanım miktarına dikkat edin. 
  • Yüzünüzü çok sıcak su ile yıkamayın. 
  • Sağlıklı ve dengeli beslenin. 
  • Baharatlı, şekerli gıdaları tüketmekten kaçının.
  • Alkol tüketimini azaltın.
  • Stresi azaltmak için meditasyon ve nefes egzersizleri yapın.

Ciltte kızarıklık ve kaşıntı sorununuz sürekli tekrarlıyor veya uzun süre geçmiyorsa, mutlaka bir dermatologa danışın.


Hassas Ciltler İçin En İyi Nemlendirici Önerileri için buraya tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close