Close
Kirpikler Neden Dökülür? Kirpik Dökülmesi Nasıl Önlenir? Dökülmemesi İçin Neler Yapılmalı?

Kirpikler Neden Dökülür? Kirpik Dökülmesi Nasıl Önlenir? Dökülmemesi İçin Neler Yapılmalı?

Kirpikler Neden Dökülür? Kirpik Dökülmesi Nasıl Önlenir? Dökülmemesi İçin Neler Yapılmalı?
Kirpikler Neden Dökülür?

Kirpik dökülmesi neden olur? Kirpik dökülmesinin sebepleri nelerdir? Kirpiklerin dökülmemesi için ne yapılmalı? Kirpik dökülmesine ne iyi gelir? Mevsimsel kirpik dökülmeleri….

Kirpikleriniz dökülüyor mu? Kirpiklerinizin normalden daha fazla ve hızlı düştüğünü mü farkettiniz? Kirpiklerim neden dökülüyor diye mi düşünüyorsunuz? İşte tüm bu sorularınızın cevapları yazımızda.

Kirpiğimiz yanağımıza düştüğünde çoğu zaman dilek tutarız. Ancak bu durum fazla sık oluyorsa veya bir seferde birden çok dökülüyorsa, kirpik dökülmesinin sebeplerine dair cevaplara bir göz atabilirsiniz.

Kirpikler Neden Dökülür?

Kirpiklerin dökülmesi neden olur? Neden kirpiklerimizi kaybederiz? Alt kirpik neden dökülür? Saçımız gibi kirpikler de büyüme, dinlenme ve dökülme aşamalarından geçer. Mevsimsel kirpik dökülmeleri olabilir. Fakat bu durum belirgin hale geldiğinde veya normalden fazla olduğunda rahatsız edici olabilir.

Kirpikler Neden Dökülür? Kirpik Dökülmesi Nasıl Önlenir? Dökülmemesi İçin Neler Yapılmalı?

Güzelliğe katkısı büyük olan kirpikler, aynı zamanda gözü kir, toz ve güneş ışığından korur. Kirpiklerin uzaması ve düşmesi ortalama 6-10 hafta sürer. Günde 1-5 adet kirpik dökülmesi normal kabul edilir. Kirpiklerde dökülme sorunu sizi mental açıdan olumsuz etkileyebilir. Aynı zamanda olması gerekenden fazla dökülen kirpikler, bir sağlık sorunun belirtisi de olabilir.

Kirpiklerin Dökülmesinin Nedenleri

Yetersiz Beslenme

Beslenme kirpik gelişiminde de önemli rol oynar. Kirpik dökülmesi hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?Protein, A,B ve C vitamini eksikliği kirpiklerde dökülmelere sebep olabilir. Ayrıca yanlış beslenme ve ani diyetler de kirpiklerin düşmesinin nedenlerindendir.

Alerjik Reaksiyonlar

Kozmetik ürünleri alerjik reaksiyonlara – enflamasyon, enfeksiyon veya tahriş- sebep olabilir.

Göz çevresi çok hassastır. Bu nedenle iltihaplanma veya reaksiyonlar vermeye eğilimlidir. Bu durum da kirpiklerin dökülmesine sebep olabilir. Enfeksiyon riski göz önünde bulundurularak başka biri ile makyaj ürünleri paylaşılmamalı veya başkasına ait makyaj ürünleri kullanılmamalıdır. Gün sonunda makyaj mutlaka hafif yapılı temizleyicilerle çıkarılmalıdır. Göz makyaj ürünleri 3 ayda bir değiştirilmelidir.

Stres

Stresin bir diğer olumsuz etkisi de kirpik dökülmesidir. Stres anında kirpik yolmak sıkça görülen bir durumdur. Bu noktada kişinin stresi azaltıcı egzersizler yapması önerilir. Örneğin meditasyon yaparak sakinleşebilir ve stresi azaltabilir.

Tıbbi Durumlar

Saçkıran(Alopesi areata), göz kapağı iltihabı(blefarit), tiroid hastalıklar, sedef hastalığı, lupus ve egzema gibi tıbbi rahatsızlıklar da kirpik dökülmesinin nedenleri arasındadır. Kemoterapi, sedef hastalığı gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçların yan etkisi olarak kirpikleriniz düşebilir.

Yanlış Kozmetik Ürünler ve Yanlış Makyaj Temizleme

Kozmetik ürünler alerjik reaksiyon yaratabilir demiştik. Suya dayanıklı maskara tercih etmek, kirpiklerinizin dökülmesine sebep olabilir. Gözleri çok fazla ovuşturmak, kirpikleri kırabilir. Bunun yanı sıra makyajı temizlerken ağır ürünler kullanmak kirpiklere zarar verir. Yüzünüzü yıkadıktan sonra nazikçe havlu veya bir kağıt peçete ile kurulamalısınız. Gün sonunda mutlaka makyajınızı çıkarmalısınız.

Yanlış tercih edilen takma kirpik veya yapıştırıcılar kıl köklerine zarar verebilir. Takma kirpikleri yapıştırmak için kullanılan yapıştırıcılar, kimyasallar içerir. Bu kimyasallar kızarıklık, tahriş veya iltihaplanmaya yol açarak kirpiklerin düşmesine neden olur.

Yaşlanma

İlerleyen yaş ile birlikte kirpiklerde düşme görülür. Kirpiklerin dökülmesinin en yaygın nedenleri arasında yer alan yaşlanma ile birlikte hücre yenilenmesi yavaşlar. Bu durum kirpiklerin büyümesinde de etkilidir.

Hormonal Değişimler

Örneğin; Östrojen, sağlıklı cilt ve saçı korumak için kolajen üretiminde önemli bir rol oynar. Menopoz döneminde ise kolajen üretimi azalır ve bu da ince kirpiklere neden olabilir. Andropoz döneminde de benzer durumlar görülür.

Yukarıda sizler için kirpik dökülmelerinin temel sebeplerinden bahsettik. Üst kirpik ve alt kirpiklerde dökülme, kızarıklık, görme bozukluğu, batma gibi durumlar yaşıyorsanız mutlaka bir hekime başvurmalısınız.

Kirpiklerin Dökülmesi ve İncelmesi Nasıl Önlenir?

Kirpikler Neden Dökülür? Kirpik Dökülmesi Nasıl Önlenir? Dökülmemesi İçin Neler Yapılmalı?

Kirpik dökülmesini önlemek için ne yapılmalı? Evde dikkat edebileceğiniz aşağıdaki maddeler ile kirpik dökülmelerini (sağlık sorunu sebebiyle oluşan dökülmeler hariç) önleyebilirsiniz. 

  1. Demir, vitamin, biotin ve protein gibi besinleri içeren sağlıklı öğünler tüketin.
  2. Yatmadan önce mutlaka makyajınızı temizleyin.
  3. Hafif yapılı temizleyiciler ile nazikçe göz makyajınızı çıkarın.
  4. Kaliteli göz makyaj ürünleri tercih edin.
  5. Tahriş veya iltihaplanmaya neden olan göz makyajı ürünlerini kullanmaktan kaçının.
  6. Kirpik kıvırıcı kullanımını ve takma kirpik kullanımını azaltın.

BONUS: Hamilelikte Kirpikler Neden Dökülür?

  • Hamilelik sırasında kirpik kaybı yaşanmasının olası sebeplerinden biri Tiroid fonksiyonlarıdır.  Az aktif (hipotiroidizm) veya aşırı aktif (hipertiroidizm) tiroid bezlerine sahip olmak, kirpik kaybının yaygın bir sebebidir. Bazen hipertiroidizme yol açan östrojen ve insan koryonik gonadotropin (hCG) hormonları nedeniyle hamilelik sırasında tiroid değişir. Hipertiroidizm, saç incelmesi ve kırılmasına bu da kirpiklerin dökülmesine neden olabilir.
  • Hamilelik sırasında kirpik kaybının bir başka olası nedeni de besin veya mineral eksikliğidir. Demir, B12, çinko, D vitamini, biotin, ve protein eksikliğini içerebilir. Söz konusu besinler yeterli oranda alınmadığında bir takım olumsuz yan etkileri oluşabilir. Bunlardan biri de kirpik dökülmesidir.

Yukarıda hamilelikte kirpik dökülmesinin olası sebeplerinden bazılarını belirttik. Yine de hamilelik döneminde saç kirpik dökülmesi yaşanması durumunda mutlaka bir hekime danışılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close