Close
Kayısı Çekirdeği Yağı (Kayısı Yağı): Cilde ve Saça Faydaları

Kayısı Çekirdeği Yağı (Kayısı Yağı): Cilde ve Saça Faydaları

Kayısı Çekirdeği Yağı (Kayısı Yağı): Cilde ve Saça Faydaları
Kayısı Çekirdeği Yağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hem cildinize hem de saçlarınıza bakım yapan bitkisel yağ: Kayısı Çekirdeği Yağı (Kayısı Yağı)!

Kayısı çekirdeği yağı, cilt ve saç bakımında en çok tercih edilen taşıyıcı yağlardan biridir.  Peki Kayısı yağı faydaları ile daha genç bir cilde veya daha parlak ve sağlıklı bir saça sahip olmaya ne dersiniz?

Kayısı yağı, sağlıktan kozmetiğe birçok alanda kullanılır. Kuru ve olgunlaşan ciltleri canlandıran, nemlendiren, saçlara parlaklık veren bu yağı cilt bakım rutininize eklemeden önce ihtiyacınız olan tüm bilgiler bu yazımızda!

İşte Kayısı Çekirdeği Yağı Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır? tüm bu soruların cevapları için yazımızı okumaya devam edin. 

Kayısı Çekirdeği Yağı Nedir?

Kayısı çekirdeği yağı veya kayısı yağı, kayısı meyvesinin çekirdeklerinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Bu yağ, çözücü ekstraksiyonu veya soğuk presleme yöntemi kullanılarak çekirdeklerden elde edilebilir. Yağ çıkarılıp soğuk preslendiğinde kimyasal olarak badem yağına benzer.

Geleneksel Çin tıbbında yüzyıllardır kullanılan bu yağ, ayrıca nemlendirici, yumuşatıcı, besleyici ve gençleştirici özellikleri ile cilt ve saç bakımında da kullanılır. Balsamlarda, kremlerde ve losyonlarda yaygın olarak tercih edilen taşıyıcı yağdır. 

Kayısı çekirdeği yağı, cilt ve saç için oldukça faydalı bir bitkisel yağdır. Kayısı çekirdeği yağının tahriş olmuş, kaşıntılı cildi yumuşatmaya ve sakinleştirmeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. Kayısı yağının içinde yüksek miktarda  A ve E Vitaminleri, omega 3 (Alfa-Linolenik Asit), omega 6 (Linoleik Asitler) ve omega 9 (Oleik Asitler) yağ asitleri açısından zengindir. 

Kayısı Çekirdeği Yağı Ne İşe Yarar?

Kayısı çekirdeği yağı faydaları ile hem cilt bakımında hem de saç bakımında sıkça tercih edilen bitkisel yağdır. 

Kayısı çekirdeği yağı cilde faydaları sayesinde krem, losyon ve göz altı kremlerinde tercih edilen doğal bileşenler arasındadır. Kayısı Çekirdeği Taşıyıcı Yağı, insan cildinde üretilen doğal sebuma benzerdir. Cilt tarafından kolayca emilir.  Topikal olarak kullanıldığında, kuru, hassas cildi nemlendirir ve lekeleri, kırışıklıkları, ince çizgileri ve diğer yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. 

Kayısı çekirdeği yağı saça faydaları arasında nemlendirme, güçlendirme yer alır. Saç tellerini besler ve nemlendirir. Kuru saç derisini ve kepeği azaltır. Yağlı his bırakmadan parlaklık kazandırır. Saçı yumuşatır.

Kayısı Çekirdeği Yağı (Kayısı Yağı): Cilde ve Saça Faydaları
Kayısı Yağı Ne İşe Yarar?

Kayısı Çekirdeği Yağı Faydaları

1. Yaşlanma Karşıtıdır. 

Kayısı yağının cilde faydalarından biri yaşlanma önleyici etkiye sahip olmasıdır. Vitamin, esansiyel yağ asitleri, antioksidanlar açısından zengin bir karışımdır. E vitamini, cildinizin kendi sebumunda doğal olarak bulunan bir antioksidandır. Yüksek E vitamini içeriği sayesinde, cildin doğal antioksidan üretmesini destekler. Kayısı yağı kullanımı, yüzdeki kırışıklık görünümü azaltmaya yardımcı olur.

2. Siyah Noktaları Giderir. 

Yüksek antioksidan içeriği sayesinde kayısı çekirdeği yağı, gözenek görünümünü azaltır. Siyah nokta, gözeneklerdeki yağların oksitlenmesi sonucu siyah görünür. Bu yağ, siyah nokta oluşumunu önlemesinin yanı sıra, gözeneklerin küçülmesini sağlar. 

3. Cildi Yumuşatır.

Kayısı yağı hafif yapılı bir yağdır. Cildin doğal olarak ürettiği sebum yağına benzer ve cilt tarafından kolayca emilir. Kayısı çekirdeği yağı, içeriğindeki A vitamini sayesinde cildi yumuşatır, pürüzsüz hale getirir. Kuru cilde uzun süreli nem sağlar. Ayrıca besleyici bir yağdır.

4. Cilt Bariyerini Güçlendirir.

Omega 6 ve 9 içeriğine sahip olan kayısı yağı, cilt bariyerini güçlendirir ve cildi yumuşatır. Cildin daha sıkı ve nemli olmasına yardımcı olur. Ayrıca, hücrelerin serbest radikallere (çevresel kirleticiler gibi) zarar vermesini engellemeye yardımcı olarak cilt elastikiyetini korur.

5. Saç ve Saç Derisini Nemlendirir.

Yağ asidi bakımından zengin olan kayısı çekirdeği yağı, hem saç hem de saç derisini yumuşatır. Omega-9 yağ asitleri olan linoleik ve oleik asit içerir. Bu sayede saçın nemini korur. Ayrıca saçı besleyerek kolajen üretimini artırmaya yardımcı olur. Saçların incelmesini ve dökülmesini önler. 

Yukarıda kayısı yağının cilde ve saça faydalarından bahsettik. Genel olarak kayısı çekirdeği yağı, cildi yatıştırıcı özelliğe sahiptir. Cildi ve saçı nemlendirir. İnce çizgi ve kırışıklık görünümünün azalmasına yardımcı olur. Göz altı morlukları ve şişliklerini hafifletir. Saç, kaş ve kirpiklerde kıl köklerini besler ve dökülmelerini önlemeye yardımcı olur. Kayısı yağı aktif sivilce üzerine sürüldüğünde iltihabı kontrol edebilir. Masaj için en etkili taşıyıcı yağlardan biridir.

Kayısı Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?

Kayısı çekirdeği yağı kullananlar veya kullanmak isteyenler, bu yağı cilt ve saç bakımı rutinlerinde tercih edebilir. Kayısı yağı, meyvenin çekirdeklerinden elde edilir ve çok amaçlı bir yağdır. Aromaterapide sıklıkla lavanta, gül veya papatya gibi diğer uçucu yağlarla birlikte kullanılır. Hafif yapılıdır ve ciltte kalıntı bırakmaz. Cildiniz için temel besinler olan A ve E Vitamini bakımından zengindir. Fakat cilde doğrudan uygulanmamalıdır. Ayrıca saça uygulandığında da yağlanmaya sebep olabilir. Bu nedenle kayısı yağı, seyretilerek kullanılmalıdır. Evde kendiniz bir kür hazırlamıyorsanız, kayısı yağı içeren cilt ve saç bakım ürünleri de tercih edilebilir. 

Kayısı Çekirdeği Taşıyıcı Yağının tıbbi kullanımdan kozmetiğe kadar çok sayıda kullanımı vardır. Birçok biçimi arasında masaj yağları, saç yağları, jeller, vücut yağları, dudak ürünleri, parfümler, losyonlar, kremler, sabunlar, banyo ürünleri, şampuanlar ve diğer saç bakım ürünleri bulunur.

Kayısı Çekirdeği Yağı (Kayısı Yağı): Cilde ve Saça Faydaları
Kayısı Yağı Nasıl Kullanılır?

Kayısı Yağını Kullanmanın 5 Yolu 

  1. Yüz Yağı olarak kullanabilirsiniz. Cildi besleyerek nemlendirir. Yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.
  1. Göz Altı Kremi olarak kullanabilirsiniz. Kayısı çekirdeği yağı, göz altı derisinde koyu halka, şişlik ve kırışıklık görünümünü azaltmaya yardımcı olur.
  1. Makyaj Temizleyici olarak kullanabilirsiniz. Ciltteki yağı ve yağ bazlı makyaj kalıntılarını kolayca çözmek ve çıkarmak için uygulanabilir. Hassas ciltler için ideal bir yüz yağıdır. Esansiyel yağlarla seyreltilerek kullanılabilir.
  1. Tırnak Cilası olarak kullanılabilir. Özellikle kış mevsiminde nem kaybından dolayı tırnaklarınız kuruyabilir ve kırılgan hale gelebilir. Pürüzsüz ve parlak tırnaklar için üzerlerine biraz kayısı yağı sürün ve tırnak etlerine nazikçe sürün. 
  1. Bakım Kremi olarak kullanılabilir. Soğuk hava saçınızı kuru ve matlaştırıyorsa, kayısı yağı ile birlikte hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı ile masaj yaparak yumuşaklığı ve parlaklığı geri kazandırabilirsiniz.

Ayrıca kayısı çekirdeği yağını cilt masajı için esansiyel yağlarla birlikte kullanılabilir. Akne, iltihaplanma ve kuruluğu yatıştıran ve önleyen canlandırıcı bir merhem olarak da cilt bakım rutinine eklenebilir. 

Kayısı Çekirdeği Yağı Nasıl Yapılır?

Kayısı yağı, çekirdek olarak da bilinen kayısı tohumlarından yapılır. Yağ asitleri ve E vitamini açısından zengin yumuşatıcı bir yağdır. Cilt tarafından kolayca emilir ve hafif tatlı, ceviz kokusu vardır. 

Yaz mevsimi ile birlikte kayısı meyvelerinin uygun bir ortamda kurutulmuş çekirdeklerinin soğuk pres yöntemi ile yağı çıkartırılır. Bu yöntem sonrasında, sarı renkli ve hafif kokulu kayısı çekirdeği yağı elde edilir. 

Kayısı Çekirdeği Yağı Yan Etkileri Nelerdir?

Diğer taşıyıcı yağlar gibi kayısı yağı da, bazı yan etkilere sebep olabilir. Kayısı çekirdeği yağı, saç, kaş, kirpik için gürleştirme sağladığı için tüylenmeye neden olabilir. Nadiren de olsa alerjik reaksiyona neden olabilir. Hassasiyet veya alerjik reaksiyonları önlemek için kolun iç kısmında veya cildin diğer genel olarak hassas olmayan bölgesinde yama testi yapılmalıdır. 48 saat sonunda bir alerjik tepki olmaması durumunda ürün kullanılmalıdır. Aksi durumda ürün kullanımı durdurulmalı ve bir hekime danışılmalıdır. 

Yeterli bilgiye sahip olmadan bu doğal yağı kullanmamalısınız. Yan etkileri önlemek için, kayısı çekirdeği yağını kullanmadan önce bir uzmana danışın.


Shea Yağının Cilde ve Saça Faydaları hakkında detaylı bilgi için yazımıza göz atın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Close