- Fungal Akne
- Fungal Akne Nedenleri
- Fungal Akne Belirtileri
- Fungal Akne Tedavisi
- Fungal Akne İçin Ürün Önerileri
Fungal akne nedir, nasıl tedavi edilir? sorularının cevapları ve mantar aknesi için ürün önerileri bu yazımızda!
Sırtınızda, göğsünüzde veya kollarınızda geçmeyen sivilceler mi var? Ya da alın, burun veya çenede çıkan ağrılı akneler canınızı mı sıkıyor? Kaşıntılı ve tahriş yapan bu akneler fungal akne olabilir. Fungal akne veya mantar aknesi cildinizin kıl köklerinde oluşan bir enfeksiyon türüdür. Küçük ve eşit boyutlarda sivilceleri andırır.
Peki Fungal akne nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Fungal akne tedavisi hakkında tüm detaylar için yazımızı okumaya devam edin.
Fungal Akne Nedir?
Fungal akne, yüz, sırt, göğüs ve kol bölgesinde çıkan küçük ve kaşıntılı papüllerdir. Bilimsel adı Malassezia Foliküliti veya Pityrosporum Foliküliti’dir. Mantar aknesi olarak da bilinen bu sivilce türü, genellikle göğüste, sırtta veya kolun üst kısımlarında ortaya çıkar. Yüzde ise cildin yağlı olduğu özellikle alın, T bölgesi ve çenede yoğun olarak görülür.
Fungal(Mantar) enfeksiyonu, vücudunuzun bir bölgesini istila eden bir mantar olan Fungus sonucu olarak yaygın bir cilt enfeksiyonudur. Yüzde veya vücuttaki küçük saç köklerinin enfeksiyonudur. Genellikle sivilceleri bakteriler tetikler. Fungal akne ise mayalar tarafından tetiklenir. Aslında mantar sivilcelerine neden olan mayalar, herkesin cildinde doğal olarak bulunur. Ter vb. durumlarda aşırı üretilirse deri mantarına (fungus) neden olur.
Fungal sivilceler, inatçı bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle normal akne ile karıştırılır. Aslında akne olarak adlandırılsa da bir mantar hastalığıdır. Ciltte bir tür enfeksiyona neden olan bu cilt hastalığı, özellikle sıcak, nem ve ter ile tetiklenir. Sivilcelerin aksine, fungal akne yakın temasta bulaşabilir.
Fungal Akne Neden Olur?
Fungal akne, kaşıntılı ve minik sivilce görünümündedir. Mantar kaynaklı bu cilt rahatsızlığının oluşumunun temel nedeni ciltte mayaların aşırı büyümesidir. Mayalar cildimizde doğal olarak bulunur. Fakat bu cilt mayaları, sebum olarak bilinen yağdan beslenir. Fungus mantarı vücudun ürettiği sebum ile beslenerek çoğalır ve alın, çene, burun ve sırt gibi bölgelerde oluşur.
Ciltte fazla sebumun yanı sıra, gözenek tıkanıklığı, antibiyotik kullanımı, sivilcelerin aşırı bakteri üretmesi, hormonal değişimler, bağışıklık sistemindeki değişiklikler ve kıyafetler mantar aknesine neden olabilir.
Fungal akne, özellikle sıcak, nemli iklimlerde yaşayan ve aşırı terleyen, yağlı cilde sahip olan yaygın olarak görülür.
Fungal Akne Nedenleri
- Sıcaklık ve Nem: Mantar aknesi özellikle de sıcak iklimde yaşayan bireylerde görülür. Bunun nedeni, fungal akneye neden olan mayaların, ter ve ısı ile birlikte büyümesidir.
- Ter: Terleme genel olarak tüm sivilce oluşumlarında tetikleyici rol oynar. Dar ve vücuda yapışan kıyafetler tercih etmek, egzersiz sonrası terli durmak bu mantar sivilcelerinin nedenleri arasındadır.
- İlaç Tedavisi: Uzun süreli antibiyotik gibi ilaç kullanımları, cilt florasını yok edebilir. Bu durumda maya gelişerek, iltihaplanma ve fungal akne oluşumuna yol açabilir.
- Genetik Faktörler: Yağlı cilde sahip olan veya aşırı terleyen bireylerde fungal akne görülme ihtimali daha yüksektir.
Bunun yanı sıra ergenlik döneminde hormonal değişimler vücuttaki sebum üretimini artırabilir. Bu da mantar aknesine yol açabilir. Ayrıca erkekler mantar sivilcelerine kadınlardan daha duyarlıdır.
Fungal Akne Belirtileri Nelerdir?
Fungal akne veya mantar aknesinin uzun süre tedavi edilememesinin başlıca nedeni bakteriyel aknelere benzemesidir.
Mantar aknesi genellikle kollar, göğüs ve sırt gibi alanlarda oluşur. Kırmızı ve minik sivilce görünümündedir. Fungal sivilceler genellikle kaşıntılıdır. Deride eşit büyüklükte, irin dolu şişlikler görülür. Kümelenmiş küçük beyaz nokta görünümü gözlemlenebilir.
Fungal Akne ve Bakteriyel Akne Arasındaki Farklar:
- Mantar akneleri genellikle kırmızı ve küçük sivilce görünümündedir. Normal akneler ise, beyaz ve farklı büyüklüktedir.
- Fungal akne genellikle sırt, göğüs ve kollarda görülür. Bakteriyel akneler ise yaygın olarak yüzde görülür.
- Mantar aknesi maya büyümesinin bir sonucudur. Normal sivilceler ise bakterilerden kaynaklı oluşur.
Tedavi edilmediğinde mantar aknesi uzun yıllar devam edebilir. Bu nedenle teşhisi için bir dermatoloğa danışılmalıdır. Genellikle kırmızı ve aynı boyutta şişlikler gözlemlenir. Beyaz noktalar genellikle mantar sivilcelerinde görülmez. Yine de görüldüğü durumlar mevcuttur. Ayrıca normal akne tedavilerinde kullanılan ilaçlara yanıt vermez.
Fungal Akne Nasıl Geçer?
Mantar aknesi yani fungal akne inatçı bir cilt problemidir. Mantar aknesi, normal akneye çok benzediği için genellikle yanlış tedavi edilir. Bu nedenle evde sivilce tedavisi veya bakımı uygulamak yeterli olmayabilir. Hatta şikayetlerinizin artmasına neden olabilir. Fungal akne olup olmadığını belirlemek için öncelikle bir dermatologa danışmalısınız. Ardından tedavi sürecine geçilmelidir.
Fungal akne probleminiz varsa, dermatolog onayı ile vücut temizleyici bakım ürünleri kullanılabilir. Ayrıca enfeksiyonun ciddiyetine bağlı olarak reçeteli ilaç kullanımına ihtiyaç duyulabilir.
Fungal Akne Tedavisi
- Egzersiz sonrası duş alın. Terlediğiniz veya yoğun egzersiz yaptığınız günlerde mutlaka duş alın ve kıyafetlerinizi değiştirin.
- Daha bol giysiler giyin. Çok sık dar giysiler tercih etmeyin. Bu sürtünme ve havasızlığa neden olabilir. Nefes alan kumaşlar tercih edin.
- Vücut şampuanları olarak prition çinko veya selenyum sülfit ile yapılan kepek şampuanları tercih edin. Haftada 1 kez kullanın.
- Yağsız nemlendiriciler kullanın. Yağlı ve komedojenik cilt ürünleri kullanmaktan kaçının. Su bazlı ve yağsız jel formlu ürünler tercih edin.
- Kimyasal peeling ve retinol içerikli ürünlerden kaçının. Bu ürünler cildinizin dah fazla tahriş olmasına neden olabilir.
- Salisilik asit içeren vücut temizleyiciler kullanın. Aynı zamanda bakteriyel aknelerin tedavisinde kullanılan benzoil peroksit ve azelaik asit içeren ürünler de tercih edebilirsiniz.
- Çay ağacı yağını cilt bakım rutininize ekleyin. Doğal olarak antibakteriyel ve anti-mikrobiyeldir. Fakat hassas cilde sahipseniz, doğrudan cildinize uygulamadan önce yama testi yapın.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta, öncelikle semptomların tedavisi için doktor tavsiyesi alınması gerektiğidir.
Fungal Akne Nasıl Önlenir?
Mantar aknesinin oluşumunu azaltmak veya önlemek için,
- Düzenli duş alın.
- Nefes alabilen pamuklu kıyafetler giyin.
- Haftada en az bir kez antifungal vücut temizleyici veya kepek şampuanı kullanın.
- Yüzünüzü sık sık yıkayın.
- Cildinizi kuru ve temiz tutun.
- Egzersiz sonrası kıyafetlerinizi değiştirin ve düzenli olarak yıkayın.
- Dengeli beslenin. Karbonhidrat ve şekerli gıdaların tüketimini sınırlandırın.
- Hindistan cevizi yağı gibi gözenekleri tıkayan doğal yağları doğrudan cildinize veya saç derinize uygulamayın.
Fungal Akne Cilt Bakımı
Fungal Akne tedavisi için en iyi cilt bakım ürünleri
Selsun Blue Kepek Şampuanı
Selsun Blue kepek şampuanı, mantar önleyici bileşenler olan prition çinko ve selenyum sülfat içerir. Fungal akne tedavisinde sıklıkla önerilen bakım ürünlerinden biridir. Bu şampuanı, vücutta 1-2 dakika bekletin ve ardından durulayın.
Vichy NORMADERM Phytosolution – Intensive Purifying Gel
Vichy Normaderm Arındırıcı Yüz Temizleme Jeli, yağlı ve akneye meyilli ciltler için idealdir. Mineral ve probiyotiklerle zenginleştirilmiş formülü ile ciltteki sebumu azaltır. Cildi kurutmadan arındırır.
Cilt sorununun fungal akne olup olmadığının tespiti için mutlaka bir dermatologa danışılmalıdır. Doktor önerisine uygun tedavi yöntemleri tercih edilmelidir.