Feng Shui Nedir? Feng Shui İlkeleri Nelerdir? Feng Shui Nasıl Yapılır? Feng Shui’ye Göre Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılmalı?
Enerji ile birey ve çevresi arasında uyum sağlama felsefesi: Feng Shui!
Yaşam alanımızı ferah ve rahatlatıcı hale getirmek isteriz. Bunun için de salon, yatak odası, mutfak gibi alanları yeniden düzenleriz. Bu noktada karşımıza Feng Shui çıkıyor.
Yaşam alanı ve enerji kelimeleri ile özdeşleşen Feng Shui oldukça moda bir terim. Bir Çin felsefesi olan Feng Shui, yaşam alanlarını doğa ile uyumlu hale getirmeyi amaçlar.
Çince “feng” ve “shui” kelimelerinden oluşan bu terim”rüzgar” ve “su” anlamına gelir. Yaşam alanımızda ferahlık, huzur ve enerji isteriz. Peki evinizde veya odanızda enerji akışı oluşturan ve düzen yaratan Feng Shui felsefesi hakkında neler biliyorsunuz?
İşte bir Çin öğretisi Feng Shui Hakkında Tüm Detaylar…
Feng Shui Nedir?
Feng shui, ‘rüzgar-su’ anlamına gelir. Denge ve uyum yaratma amacıyla ortaya çıkmış M.Ö. 4000 yılına dayanan eski bir Çin felsefesidir. Kökenleri Taoizm’e dayanmaktadır.
Bu uygulama, nesnelerin bir alana yerleştirilmesinin çevredeki enerjiyi, akışı, uyumu büyük ölçüde etkilediğini ve bunun kişisel gelişimi etkilediğine inanır.
Eski bir Çin öğretisine göre, doğadaki yaşamın enerjisini çevremizle uyumlu hale getirmemiz rüzgar anlamına gelen “feng” ve su anlamına gelen “shui” ile mümkün olabilir.
Feng shui’nin temel amacı, enerjiyi dengelemektir. Bu fiziksel alandaki enerjiyi dengelemektir. Çevre farkındalığı yaratmak, ayrıntıları farketmek amaçlanır.
Feng Shui Temel Prensipleri Nelerdir?
Feng Shui’nin temel ilkeleri Bagua, beş element ve Yin Yang’dır.
1. Bagua
Bagua Haritası, Feng Shui’nin temel öğretilerinden biridir. Çince ‘sekiz alan’ anlamına gelir. Evin kat planı üzerine yerleştirilmiş bir enerji haritasıdır. Tek bir odaya veya tüm evinize uygulanabilir. 9 bölüme ayrılır fakat 8 önemli merkezi temel alır. Alanınızı bir merkezin etrafındaki sekiz yaşam alanına böler. 8 alan da farklı bir kategoriyi temsil eder. Orta alan ise sizi temsil eder. Bagua haritasına göre, hayatınızdaki bu alanlardan birini iyileştirmek istiyorsanız, evinizde de o ilgili alana uygun Feng Shui ilkelerini uygulamalısınız.
Bagua Bölgeleri
Baguayı hayatınıza dahil ederken en çok 1-3 alan belirlemeli ve o alanlar üzerine yoğunlaşmalısınız. Bagua Haritasında yer alan bölgelerin her biri bir renge, mevsime, elemente, şekle ve temsil ettiği bir yaşam alanı vardır.
- Aile (Zhen)
- Zenginlik (Xun)
- Sağlık (Tai Qi)
- Yararlı Kişiler (Qian)
- Çocuklar (Dui)
- Bilgi (Gen)
- Şöhret (Li)
- Kariyer (Kan)
- Ortaklıklar (Kun)
2. Beş Element
Feng Shui ilkelerinden biri de beş elementtir. Farklı enerjileri çeken ve ifade eden bu beş element; odun, toprak, metal, su, ve ateştir. Feng Shui prensibine göre bu unsurların dengelenmesi ile uyum yakalanabilir. İnsanlar doğdukları andan itibaren bu elementlerin etkisi altına girer. Tüm yaşamı kategorilere ayırır. Her biri, kelimenin tam anlamıyla eve dahil edilme (yani, bir şömine için ahşap mobilya) açısından alınabilirken, bagua haritasındaki belirli duygulara, renklere, şekillere ve alanlara da karşılık gelir. İyi bir yaşam için beş elementi de dengelemelisiniz.
Feng Shui 5 Elementi
- odun: yaratıcılık ve büyüme
- ateş: liderlik ve cesaret
- toprak: güç ve istikrar
- metal: odaklanma ve sıralama
- su: duygu ve ilham
Yin ve Yang
Yin ve yang felsefesi, zıt güçlerin birbirine bağlı olduğunu ifade eder. Dövüş sanatları, tıp ve feng shui gibi birçok eski Çin çalışma alanına etki etmiş bir felsefedir. Yin yumuşak ve dişil enerji; yang ise cesur ve erkeksi enerji olarak tanımlanır. İç mekan tasarımlarında yatak odası ve banyo gibi alanlarda sakinleştirici enerji olan yin enerjisi; mutfak ve çalışma alanlarında ise daha sosyal ve üretken bir enerji olan yang enerjisi olmalıdır. Bu sayede evin bütününde her iki tür enerji dengesi sağlanmış olur.
Feng Shui Nasıl Uygulanır?
Feng Shui Nasıl Yapılır?
- Dağınıklığı Ortadan Kaldırın. Evin her noktasını dağınıklıktan arındırın. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, antreden başlayabilirsiniz. Çünkü bu kısım eve girişte gördüğünüz ilk alandır. Fazla eşyaları ortadan kaldırın ve lamba kullanarak pozitif enerjiyi arttırın. Aynı zamanda ayna kullanmak da bu enerjinin artmasına yardımcı olacaktır.
- Dekorasyonda Bitkilere Yer Verin. Feng shui felsefesine göre bitki üretkenliği artırmaya yardımcı unsurlardandır. Çalışma masasına veya çalışma alanınızın yakınına 1-2 tane bitki koyun. Doğayla bağlantı kurmanızı sağlayan bitkiler, eve daha pozitif bir enerji getirmenin yollarındandır.
- Boş Alanlar Yaratın. Feng Shui felsefesinin temel prensiplerinden biri de düzendir. Dikkatinizi dağıtacak objeleri bulunduğunuz ortamlardan uzaklaştırın.
- Pencerelerinizi Temizleyin. Evde Feng Shui uygularken pencereleri düzenli olarak temizleyin. Pencereden gelen güneş ışığı eve canlılık ve enerji getirir. Temiz pencereler, eve daha fazla güneş ışığı girere ve çevre farkındalığı sağlar.
- Evinizdeki veya Ofisinizdeki Enerjiyi Renklerle Değiştirin. Feng Shui’ye göre, renk seçimi bulunduğunuz alanın enerjisini değiştirir. Bu renkler Feng Shui Temel Prensiplerinden 5 element ile bağlantılıdır.
- Toprak: kahverengi, turuncu, sarı
- Metal: beyaz, gri ve metalik
- Su: siyah ve gece mavisi
- Odun: yeşil ve mavi
- Ateş: kırmızı
Feng Shui’ye Göre Ev Dekorasyonu
Feng Shui Giriş
Evinizin girişine “qi’nin ağzı” denir. Giriş kapısının tüm qi’nin veya yaşam gücü enerjisinin evinize ve yaşamınıza girmesi için başlangıç noktası olduğunu söyler. Feng shui için bakılması gereken en önemli alanlardan biridir.
- Giriş bölümünde aydınlatma kullanın.
- Alandaki dağınıklığı giderin.
- Düzenli olarak süpürün.
- Kapınızı yıkayın.
Feng Shui Salon / Oturma Odası
Oturma odası, aile ve arkadaşlarla bir araya gelinen bir alandır. Bu nedenle bu alanın rahat ve sıcak bir oda olması önemlidir.
- Rahat koltuklar tercih edin.
- Dekorasyonda 5 element renklerini kullanın.
- Sağlığı temsil eden bitkileri kullanın.
- Sandalye ve kanepeleri birbirine bakacak şekilde yerleştirin.
- Sandalyelerin sırtlarının kapıya bakmamasına özen gösterin.
- Odanın merkezine halı serin.
- Televizyonu kullanmadığınız zamanlarda fişini çıkarın.
- Pencerenin dışında iyi bir manzaraya sahipseniz, pencerenin karşısındaki duvara bir ayna asın. Bu şekilde pozitif enerji artacaktır.
- Kare, dikdörtgen veya L şeklinde koltuk düzeni oluşturun.
Feng Shui Yemek Odası
Yemek odası, herkesin bir arada yemek yediği bir ortamdır. Bu sevdiklerinizle iletişim ve bağ kurma alanı demektir.
- Yemek masasını düzenli olarak temizleyin.
- Yemek odasını sık sık kullanın.
- Canlı bitki veya çiçekler ile davetkar bir ortam yaratın.
Feng Shui Mutfak
Mutfak zenginlik, bolluk ve sağlığı temsil eden bir alandır. Feng shui mutfak dekorasyonu ve temizliği oldukça önemlidir.
- Dolap, ocak, tezgah gibi alanları düzenleyin.
- Günde en az 1 kez ocağı kullanın. Bu enerjiyi aktive etmek olarak tanımlanır.
- Bagua haritası ve 5 element renklerine göre mutfağınızı renklendirin.
- Ateş (soba) ve su (lavabo) gibi iki karşıt öğeyi birbirinin karşısına veya doğrudan yan yana yerleştirmeyin.
- Ocağı mutfak pencerenizden uzak tutun. Bu yerleştirme, ocağınızdaki iyi enerjisinin pencereden dışarı çıkmasına neden olabilir.
- Mutfağınıza herhangi bir sarı tonu ekleyin. Sarı renkler her evi aydınlatır ve rahat ve samimi bir his yaratır.
- Mutfağınızdaki pozitif enerjiyi bozmamak ve ailenizin üyeleri arasındaki anlaşmazlıkları azaltmak için bıçakları bir çekmecede veya bıçaklıkta tutun.
- Kiler ve dolap kapılarını her zaman kapalı tutun.
Feng Shui Yatak Odası
Yatak odası özel alandır ve sizi temsil eder. Feng shui felsefesini uygulamak için ideal bir alandır.
- Yatağınızı komuta pozisyonunda yerleştirin. Yani yatağı veya koltuğunuz kapıyı doğrudan onunla aynı hizada olmadan görebileceğiniz bir yere yerleştirin.
- Ahşap karyola, organik lateks şilteler ve doğal elyaf keten gibi doğal malzemelerden yapılmış yatak ve yatak çerçeveleri kullanın.
- Uyurken telefonunuzu veya dizüstü bilgisayarınızı yatağınızdan uzağa koyun.
- Yatağın altını depolama alanı olarak kullanmayın.
- Gün içerisinde yatak odasının kapısını açık bırakın. Hava akışını yenilemek için klima da tercih edebilirsiniz.
- Yatak odasında kırmızı tonlar kullanmayın. Bu renk uyku sorununa neden olabilir.
- Büyük portre resimleri odanıza asmayın. Bu enerjinin sizden uzaklaşmasına neden olabilir.
Feng Shui Çalışma Odası
Ofis alanı veya çalışma masası üretkenliği simgeler. Bu nedenle Feng Shui’de ofis çalışma odası başarı için etkilidir.
- Masanızı komuta pozisyonuna yerleştirin.
- Sırt desteği olan sandalye kullanın.
- Masa ve sandalye arasında en az 90 cm boşluk bırakın.
Feng Shui Banyo
Su, Feng Shui felsefesinde zenginlik ve para akışını temsil eder.
- Banyoyu düzenli olarak temizleyin.
- Banyo kapısı ve klozet kapağını mümkün olduğunca kapalı tutun. Bu suyun dolayısıyla paranın gitmesini önlemeye yardımcı olabilir.
- Banyoya ev bitkisi koyun. Bu banyoda yalam enerjisini artırır.
- Ayna kullanın ve düzenli olarak aynayı silin.
- Feng shui’nin beş unsurundan ahşabı kullanın. Ahşap tezgahlar, resim çerçeveleri ve küvet tepsileri kullanabilirsiniz.
- Açık renk ve nötr tonlar kullanın.
- Mumlar iyi enerji verse de ateş elementinden kırmızı rengi banyoda fazla kullanmayın.
- Orkidelerle süsleyin, dikey çizgili duvar kağıdı tercih edin.