Close
Saçta Kepek Neden Olur, Nasıl Geçer?

Saçta Kepek Neden Olur, Nasıl Geçer?

Saçta Kepek Neden Olur, Nasıl Geçer?

Kepek sorunu yaşıyorsanız, saçtaki kepek oluşumu ve tedavisi hakkında bilmeniz gerekenler…

Kepek çoğumuzun ortak sorunu! Omzumuzdan pul pul dökülen bu can sıkıcı saç sorunu hakkında neler biliyorsunuz?

Saç derisinin kuruması ve pullanması ile kepek görünümü oluşur. Aslında saç derisindeki hücrelerin yenilenme hızının artışı kepeğe neden olur. Bu durumu tetikleyen birçok neden olabilir. Kepek oluşumunun nedenleri ve tedavi yöntemlerini öğrenmeye ne dersiniz? 

Kepek Neden Olur ve Kepek Nasıl Geçer? sorularının cevapları bu yazımızda!

Kepek Nedir?

Kepek, kronik bir durumdur. En belirgin haliyle kepek, beyaz pullar olarak görülür. Temelde saç derisindeki malassezia adı verilen bir mayadan kaynaklanır. Tüm saç derisinde bulunan bu maya mantarı, her saç derisinde farklı sonuçlara neden olabilir. Malassezia, yağdan beslenir. Bu nedenle yağlı saç derisi, malassezia miktarını artırır ve kepek oluşumuna neden olabilir.

Kepek, kafa derisini iltihaplı ve kaşıntılı bırakabilen yaygın bir durumdur. Ciddi bir tıbbi sorun olmasa da rahatsız edicidir. Her bireyde farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Kepek nedenlerini anlamak, onu tedavi etmek için en önemli adımdır. Saç derisinde kepek oluşumunun nedeni belirlendikten sonra tedavisi kolaylaşır. İşte kepeklerin en yaygın nedenlerinden bazıları ve kepek oluşumunu önlemenin yolları!

Kepek Neden Olur?

Saçta kepek oluşmasının birçok nedeni vardır. Bunlar arasında en temel sebepler şunlardır:

Kuru Cilt

Kuru cilt, kepeğin en yaygın nedenlerinden biridir. Kuru cilde sahip olan bireylerde saç derisi de cilt gibi kurur.  Bu durum kepek oluşumuna yol açabilir. Özellikle soğuk havalarda kepek sorunu daha fazla görülür. 

Yanlış Saç Bakımı

Yanlış saç yıkama rutini kepeğin sebepleri arasındadır. Saçı yeterince şampuanlamamak, aşırı yıkamak veya yanlış şampuan kullanmak beraberinde kepeğe neden olabilir. Saç doğru ve iyi temizlenmediğinde saç derisinde yağ birikir ve kepek oluşur. Ayrıca saç derisinde kızarıklık ve kaşıntı olabilir.

Saçta Kepek Neden Olur, Nasıl Geçer?

Yaş 

Kepek, genellikle genç erişkin bireylerde görülür. Bu durum orta yaşlara kadar devam eder. Özellikle erkeklerde kepek oluşumu, kadınlara göre daha yüksektir.

Seboreik Dermatit

Seboreik dermatit, cilt iltihabı olarak da tanımlanır. Deride pullanma veya kızarıklığa neden olan bu cilt hastalığı, genellikle kafa derisi, yüz ve üst göğüs gibi yağ bezlerinden zengin bölgeleri etkiler. Bu durun saç derisinde daha fazla cilt hücreleri üretmesine ve kepek oluşumuna neden olabilir.

Yağlı Saç Derisi

Tahriş olmuş veya yağlı saç derisi kepek oluşumunu tetikleyebilir. Yağlı saç derisi, saç derisindeki doğal yağ olan sebum üretiminin artmasından kaynaklanır. Bu, kafa derisindeki egzamanın adı olan seboreik dermatit gibi kepek sorununa yol açabilir.

Deri Hastalıkları

Egzama, sedef hastalığı, Malassezia gibi cilt hastalıklarına sahip olan bireylerde kepek sorunu görülebilir. Özellikle bir mantar çeşidi olan Malassezia, yetişkinlerin saç derisinde bulunur. Saç derisindeki yağlarla beslenir. Bu deri hastalıkları saç derisini hassaslaştırır. Pullanmaya ve kepeğe yol açabilir.

Saç Bakım Ürünleri

Saç derisinde tahriş veya alerjik reaksiyonlar görülebilir. Vücudun diğer kısımları gibi kafa derisi de alerjik reaksiyonlara karşı hassastır. Saç bakım ürünlerine hassasiyetiniz varsa Kontakt dermatit görülebilir. Kontakt dermatit kepeğe neden olur. 

Stres

Stres, çeşitli cilt hastalıklarına yol açabilir. Aşırı stres, vücutta veya kafa derisinde doğal olarak var olan mikroplara karşı doğal savunmasını zayıflatabilir. Bu da kuruluk ve pul pul dökülmeye neden olur. Stres kaynaklı kepek sorunları görülebilir. 

Beslenme

Yetersiz beslenme, kepek sorununa neden olabilir. Özellikle B vitaminleri, omega-3 ve çinko eksikliği saç derisinin pullanması ve dökülmesine yol açar.

Yukarıdaki nedenlerin yanı sıra nörolojik rahatsızlıklar da kepek oluşumuna neden olabilir.

Kepek Nasıl Geçer?

Saçta Kepek Neden Olur, Nasıl Geçer?

Saçtaki kepek nasıl geçer? işte bu sorunun cevabı iyi bir saç bakımı rutini ve yeterli beslenme ile başlar. Bunun yanı sıra kepeği azaltmanın ve önlemenin bazı yolları şunlardır:

  • Saçlarınızı Düzenli Olarak Yıkayın. Saç derisindeki aşırı kir, yağ ve ölü hücrelerin birikmesi kepek riskini artırır. Bu nedenle saçınızı düzenli olarak haftada 2-3 kez yıkayın. Saçlarınızı aşırı sıcak suyla yıkamamaya özen gösterin.
  • Kepek Önleyici Şampuan Kullanın. Kepek sorununun nedenini belirledikten sonra, kepek önleyici bir şampuan tercih edin. Salisilik asit, çinko pirition ve selenyum sülfit içeren ürünler arayın.
  • Saç Derisine Peeling Uygulayın. Peeling etkili saç bakım ürünleri ile saç derisini fazla kir, yağ ve ölü hücrelerden arındırın. Bu sayede saç derisinin kuruluğu azalır ve doğal nemini korur.
  • Saçınızla Oynamayın. Saça sürekli dokunmak veya saç derisini kaşımak tahrişe neden olabilir. 
  • Saçlarınızı Tarayın. Saçınızı taramak, kan akışını artırmaya ve böylece ölü hücre oluşumunun büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olur. Ayrıca, mantarın üzerinde çalışacak çok şeyi olmadan zaman zaman saçınızdaki kalıntıları da temizler.
  • Dengeli Beslenin. Yetersiz beslenme kepeğin temel nedenlerinden biridir. Temel vitamin ve mineralleri aldığınızdan emin olur. Karbonhidrat, şeker ve süt ürünlerinin tüketimini azaltın.
  • Doğal Yağlar Kullanın. Biberiye yağı, lavanta yağı, yeşil çay özü gibi bitkisel yağlar antimikrobiyel, antienflamatuar ve antiseptik özelliklere sahiptir. Bu yağlar, saç derisine bakım yaparak kepek oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
  • Stresi Azaltın. Stres ve hareketsiz bir yaşam tarzı, kepeği artırmada ve saç derisinde kızarıklık, kaşıntı ve yaralara neden olmada büyük rol oynar. Stresi kontrol altında tutmak için meditasyon veya yoga yapabilirsiniz.

Saç Bakımı‘na dair tüm merak ettikleriniz Shine by Coco’da!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Close