Septum Piercing Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Septum Piercing Modelleri ve Bakımı! Burun Piercing Çeşidi Septum Piercing Hakkında Bilmeniz Gerekenler…

Septum Piercing Nedir?

Septum Piercing, sol ve sağ burun deliklerini ayıran ince kıkırdak duvarına yapılan burun piercing modelidir. Bir septum piercingi, nazal septumunuzdan geçen bir piercingdir, yani burun delikleriniz arasında yer alan bir parçadır. Septum piercing, kıkırdaktan geçmez. Septumun hemen altındaki daha yumuşak doku alanından geçmelidir. Deliciler buna “tatlı nokta” der. Sadece burun deliğinizin bir tarafındaki deriden geçer ve diğer burun deliğinin derisinden dışarı çıkar. Bu nedenle iyileşmesi en zor piercingler değildir.

Yüzük, halka, at nalı veya daha az yaygın olarak bir çubuk mücevher piercing kullanılabilir.

Septum Piercing Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Piercing sonrası bakım, piercingin iyileşmesine ve enfeksiyon ve diğer komplikasyonların gelişmesini önlemenin anahtarıdır. Diğer piercing çeşitlerinde olduğu gibi Septum Piercing Bakımı da düzenli olarak yapılmalıdır. Septum Piercinglerin bakımı özellikle ilk 1-3 hafta oldukça önemlidir. Öncelikle piercinginize dokunmaktan kaçının. Dokunmanız gerekiyorsa mutlaka ellerinizin temiz olduğundan emin olun. Aksi takdirde, elinizdeki bakteriler piercing yaptırdığınız bölgede enfeksiyona yol açabilir. Standart piercing bakımının yanı sıra, işte septum piercing sonrası bakım ipuçları!

Septum piercing yaptırdıktan sonra ilk 2 hafta piercing bölgesini günde iki defa yıkayın. Bunu yaparken piercingi çekmemeye ve döndürmemeye özen gösterin.

Septum piercingi iyileşirken havuz veya denizde yüzmekten kaçının. Ellerinizi sık sık ve iyice yıkayın, tercihen antibakteriyel sabun veya el dezenfektanı kullanın.

Septum piercing sonrası bakım sürecinde piercingle dokunmaktan, dokunmaktan kaçının. Özellikle giyinirken, burnunuzu temizlerken piercingin takılmamasına dikkat edin.

Septum piercingine krem, yağ veya balsam sürmeyin. Bu iyileşen derinin tıkanmasına ve enfeksiyona neden olabilir.

Çoğu piercing, iyileşme sürecinin ilk günlerinde ara sıra kanar. Sıklıkla bunun nedeni kabuklar (kurutulmuş lenf) takıların yerinde donması ve aniden çevresindeki dokudan yırtılmasıdır. Bu nedenle piercing yaptırdıktan sonraki ilk iki haftası, aspirin, alkol veya kafein gibi kanınızı sulandırabilecek şeylerden kaçının.

Septum Piercing Modelleri

Septum Piercing Temizliği İçin 5 İpucu

  1. Piercinge dokunmadan önce ellerinizi parfümsüz ve antibakteriyel sabunla iyice yıkadığınızdan emin olun. 
  2. Piercing yaptırdığınız burun bölgesini çok fazla yıkamayın. Özellikle ilk haftalarda günde 2 kez yıkamaya özen gösterin.
  3. Sert içeriklere sahip sabun ve nemlendirici kullanımını azaltın. Ayrıca tahrişe neden olabilecek yoğun yapılı krem, hidrojen peroksit veya alkol içeren solüsyonları kullanmaktan kaçının. 
  4. Piercingi çok fazla hareket ettirmemeye özen gösterin.
  5. Çay ağacı yağı, deniz tuzu gibi antiseptik doğal nemlendiriciler kullanın.

Septum Piercing Ne Zaman Değiştirilir?

Piercing yaptırılan bölge tamamen iyileşene kadar kullanılan piercing takısını kullanmanız önerilir. Genellikle en az 3-4 ay iyileşmenin tamamlanması beklenir. Ayrıca akıntının geçmiş olması da bu süreçte önemlidir. Yine de kendi başınıza piercing değiştirmemeli ve bir uzmandan yardım almalısınız. 

Septum Piercing Nasıl Çıkarılır?

Piercing tamamen iyileşene kadar çıkarmaktan kaçının. Bu burun piercing modeli için ortalama süre 4 aydır. Piercinginizi çıkarmadan önce ellerinizi iyice yıkayın. Sonrasında değiştirme adımları tercih ettiğiniz halka, at nalı veya çivi vb.takıya göre değişiklik gösterecektir. Bunun için piercing çıkarma adımları için bir uzmana danışabilirsiniz.

Septum Piercing Zararlı Mı?

Septum piercingleri çoğu piercing ile aynı risklere sahiptir. Burun bölgesinde olması nedeniyle dikkatli olunmalıdır.

Piercing Yan Etkileri

Enfeksiyon: Septum piercing gibi burun piercing çeşitlerinde enfeksiyon riski düşüktür. Yine de düşük kaliteli takı kullanılması veya yanlış uygulamalar enfeksiyona neden olabilir. Mevsimsel alerjiniz varsa, özellikle bu dönemlerde burnunuzu deldirmekten kaçınabilirsiniz.

Tahriş veya Şişlik: Alkol içeren cilt bakım ürünleri, piercinglerde tahriş veya şişliğe neden olabilir. 

Alerjik reaksiyonlar. Bazı metal delici takılar özellikle de nikel içerenler, insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Belirtileri kaşıntı, kızarıklık veya kabarıklık olabilir.

Yara İzi: İyileşme sürecinde septum piercing bakımı doğru yapılmazsa, iz bırakabilir. Ayrıca piercingi çıkardıktan sonra enfeksiyon kapması durumunda yara izi oluşabilir.

Septal Hematom: Piercing kanamaya ve enfeksiyon birikmesine neden olursa, burnunuzdan nefes almakta zorluk çekebilirsiniz. Delme kan damarlarına ve kıkırdağı kaplayan dokuya zarar vererek ikisi arasında kan birikmesine neden olursa septal hematom gelişebilir. Bazı durumlarda kanama da görülür. Bu durumda doğrudan bir hekime danışılmalıdır.

Septum Piercing İçin Ne Tür Takı Kullanılır?

Septum piercing delme işlemi genellikle halka veya at nalı şeklinde takılarla yapılır. Piercing tamamen iyileştikten sonra daha farklı takı türleri de tercih edebilirsiniz.

Halter: Ucu bir deliciden geçirilen ve diğer ucunda ayarlanabilir bir top ile sabitlenen bir top bulunan metal bir çubuktur. Burnun doğal şeklinde dah iyi oturması için dışa doğru kıvrılan modeller de tercih edilir.

Çember: Tek parça halka şeklindeki takıdır. Septum piercing için idealdir. Desenli veya düz çember şeklinde piercing seçenekleri vardır. Ayrıca at nalı kapalı olmayan çember de burun piercingleri arasında en çok tercih edilen takılardan biridir.

Septum Piercing İçin Hangi Takı Malzemesi Kullanılır?

Cerrahi Çelik: Piercing yaptırırken en güvenli malzemelerden biri cerrahi çeliktir. Genellikle piercing çeşitlerinde bu metal kullanılır. Fakat ni̇kel alerji̇ni̇z varsa, bu metalden yapılan takıları kullanmamalısınız.

Paslanmaz Çelik: Hipoalerjenik olduğu için herhangi bir delme işlemi için güvenlidir. Ancak bir miktar nikel içerir.

Titanyum: Burun piercingleri için popülerdir. Hipoalerjeniktir. Titanyum, diğer metallere kıyasla daha pahalıdır. 

Niyobyum: Metallere karşı aşırı duyarlıysanız, niyobyum harika bir seçim olabilir. Tepkime olasılığı düşüktür ve fiyat açısından titanyumdan daha uygundur.

Altın: Gümüş takılardan uzak durmayı tercih ediyorsanız altın takı tercih edebilirsiniz. Altın takıların en az 14 karat olduğundan emin olun. Daha azı piercing için kötü olabilecek bakterileri barındırabilir. 

Piercing yaptırmadan önce bir uzmana danışın.

Septum Piercingin İyileşmesi Ne Kadar Sürer?

Piercing için iyileşme süreleri her bireyde değişiklik gösterir. Bununla birlikte bir septum piercinginin tamamen iyileşmesi ortalama 6-8 aydır. Piercing bakımı, genel sağlığınız, enfeksiyon durumu gibi faktörler septum piercingin iyileşme süresini belirler.

Piercing takısını ilk 2-3 ay değiştirmemeniz önerilir. Aksi takdirde tahriş veya enfeksiyon riski artar. Bu durum iyileşme sürecini uzatabilir.


Tragus Piercing Modelleri ve Bakımı

Aksesuar