Niacinamide Nedir? Niasinamid Ne İşe Yarar? Niacinamide Serum ve Krem Önerileri

Niacinamide Nedir? Niacinamide (Nikotinamid) Ne İşe Yarar? Niacinamide (Niasinamid) Nasıl Kullanılır? Niacinamide İçeren Ürünler: En İyi Niacinamide Serum ve Kremler… The Ordinary Niacinamide Serum Nasıl Kullanılır?

Son dönemlerde öne çıkan akne sorunlarının yanı sıra ince çizgiler, hiperpigmentasyon, kuruluk ve koyu lekeler gibi tüm cilt problemlerinde etkili bir içerik: Niacinamide!

Özellikle de Covid-19 ile beraber birçoğumuz akne sorunu yaşıyoruz. Akne denilince cilt bakımında ilk akla gelen iki bileşen, benzoil peroksit ve salisilik asit. Son dönemlerde ise bir bileşen daha akne ve lekelerin çözümünde öne çıkıyor: Niacinamide veya nikotinamid olarak da bilinen B3 vitamini.

Niasinamid birçok cilt sorununda etkili ve tüm cilt tiplerine uygun olması ile cilt bakım ürünlerinde sıkça tercih ediliyor. Niacinamide vitamini çok yönlülüğü sayesinde akneden dehidrasyona, cilt beyazlatmadan pigmentasyona kadar birçok cilt sorununda fayda sağlıyor. Cilt bakım ürünlerinde özellikle serum ve kremlerde kullanılır.

Peki, bu bileşen hakkında ne kadar bilgiye sahibiz. İşte Niacinamide Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? En İyi Niacinamide Serum ve Krem Önerileri! Kısaca Niacinamide (Niasinamid) dair tüm detaylar…

Niacinamide Nedir?

Niacinamide (Niasinamid), temel bir besin olan B-3 vitaminin bir formudur. Nikotinamid olarak da adlandırılan niacinamide, cilt bakımı formülasyonuna dahil edilen suda çözünen bir vitamindir. Tahıllar ve yeşillikler gibi yiyeceklerde bulunan bir B3 vitamini türü olan niasinamidin sentetik formları en çok serumlar ve nemlendirici kremlerde kullanılır.

Cilt bakım ürünlerin içeriğinde ‘nikotinik asit’ olarak da görebileceğiniz bu B3 vitamin formu, yatıştırıcı ve iyileştirici özelliklere sahiptir. 

Niacinamide vitamini, besinlerden alınabildiği gibi, cilt bakım ürünlerinde de cilde canlılık ve anti-aging özelliği ile tercih edilir.

Niacinamide ve Niasin Aynı Mıdır?

Nikotinamid, bir B3 vitamini formudur. Nikotinamid, Niasinamid ve Nikotinik asit aynı vitamindir. Niasin ise B3 vitamininin asit formuna verilen addır. Nikotinamidin sahip olmadığı kızarma gibi yan etkilere sahiptir. 

Özetle niacinamide ve niasin aynı şey değildir. İki farklı B3 vitamini formudur. 

Niacinamide Ne İşe Yarar?

B3 vitamini ciltte ne işe yarar? Niasinamid vitamininin cilde birçok faydası vardır. Nemsizlik, cilt tonu eşitsizlikleri, akne gibi birçok cilt sorununda etkili bir bileşendir. Doğal kolajen ve hyaluronik asit üretimini destekleyen Niasinamid faydaları:

Niacinamide Cilde Faydaları

  1. Cildin seramid bariyerini geliştirerek nem kaybını önler. Hyaluronik asit üretimini destekleyerek cildin nem kazanmasını sağlar.
  2. Antienflamatuar özellikleri sayesinde, akne oluşumunu önler. Niacinamide, iltihaplanmayı önleyici etkiye sahiptir. Egzama, akne ve diğer iltihaplı cilt sorunlarında etkilidir.
  3. Hassas cilde sahip olan veya rosacea, egzama gibi rahatsızlıkları olanlarda kızarıklık ve lekeleri azaltmaya yardımcı olur.
  4. Cildin sebum oranını dengeler. Niacinamide yağ bezlerinin ürettiği yağ miktarını düzenlemeye yardımcı olur ve akne oluşumunu azaltır.
  5. Gözenek görünümünü azaltır. Cildi pürüzsüz ve nemli tutma özelliği sayesinde gözenek ve siyah nokta problemlerini en aza indirir.
  6. Güneşin zararlı etkilerine karşı cildi korur. Cilt hücrelerini yeniler.
  7. Ciltteki renk eşitsizliklerini gidermeye yardımcı olur. Hiperpigmentasyon yani ciltteki koyu lekelenmelerin tedavisinde etkilidir.
  8. İnce çizgi ve kırışıklık görünümünü azaltır. Kolajen üretimini destekleyerek yaşlanma belirtilerini en aza indirir. 
  9. Çevresel etkenlere karşı cildi korur. Oksidatif strese sebep olan güneş ışınları, kirlilik gibi koşullara karşı hücre yenilenmesine yardımcı olur.

Niacinamide vitamini, cilt bariyerini güçlendirmeye, cildi nemlendirmeye, yaşlanma belirtilerini azaltmaya, cilt tonunu eşitlemeye, gözenek görünümünü azaltmaya, hassasiyeti azaltmaya, akne ve siyah nokta oluşumunu önlemeye ve leke görünümü gidermeye yardımcı olur.

Kimler Niasinamid (Nikotinamid) Kullanmalıdır?

Vücudumuz doğal olarak niacinamide üretmez. Fakat birçok yiyecekten B3 vitamini alınabilir. Ayrıca niacinamide içeren cilt bakım ürünleri ile cilde ihtiyaç duyduğu B3 vitamini kazandırılabilir. Her cilt tipi, niasinamid kullanabilir. İltihaplanmadan nemsizliğe, sebumdan siyah noktalara birçok cilt sorununda etkili olan niacinamide tüm cilt tipleri için uygundur.

Gözenekleri görünümü ve siyah nokta problemi yaşıyorsanız veya kuru bir cildiniz varsa farklı konsantrasyonlarda niacinamide içeren ürünler tercih edebilirsiniz. Gözenek tıkanıklığı için hafif içerikli niacinamide serum etkili olurken, kuru ciltler için düşük konsantrasyonda nemlendirici krem iyi bir tercih olacaktır. 

Niacinamide Nasıl Kullanılır?

Niasinamid vitamini, özellikle serum ve kremler kullanılan bir bileşendir. Serumlarda ve% 4,% 10 ve% 20’lik yüzdelerde nikotinik asit bulunabilir. 

Genellikle tüm cilt tiplerinde kullanılabilir. Fakat daha önce kullanmadıysanız, niacinamide vitamini en düşük konsantrasyonda kullanın. Cilt bakım rutininde nadir de olsa tahrişe neden olabilen bir bileşendir. Bir süre cildinizde verdiği tepkileri gözlemlemelisiniz.

Niacinamide serum kullanıyorsanız, serumu krem ve yağlardan önce uygulamaya özen gösterin. C vitamini ile karıştırmayın. Bu niacinamide vitamininin etkilerini azaltacaktır. Sabah ve akşam olarak günde 2 kez uygulayın.

Her bir ürün etiketini dikkatlice okuyun ve tüm kullanım talimatlarını izleyin. Niacinamide kullanımında, kullanım amacına bağlı olarak bir hekime danışabilirsiniz.

Niacinamide Ne Sıklıkla Kullanılmalıdır?

Niacinamide’i sabah veya akşam bakım rutininizde kullanabilirsiniz. Cildinizi temizledikten sonra ve nemlendiricinizi uygulamadan önce uygulamaya özen gösterin. Düzenli kullanımda etkisini ortalama 8-12 haftada gösterir.

Niacinamide Yan Etkileri Nelerdir?

Niasinamid, cildi nemlendirmek, beyazlatmak ve aydınlatmak için kullanılan bir bileşendir. Her bileşen gibi niacinamide de yüksek konsantrasyonda cilt tahrişine neden olabilir. Bu nedenle bir hekime danışılmalı, %10 konsantrasyon ve altı ürünler tercih edilmelidir.  

Alerji veya hassasiyete neden olabilir. Bu nedenle öncelikle kolunuzda bir miktar ürün uygulayarak 24 saat bekleyin. Herhangi bir yan etki yaratmıyorsa ürünü kullanmaya başlayın. Kızarıklık, kaşıntı veya şişme gibi reaksiyonların oluşması durumunda ürün kullanımını durdurun.

Niacinamide İçeren Ürünler

Niacinamide İçeren Serumlar

The Ordinary Niacinamide 10% Zinc 1% Serum

Cilt tarafından kolayca emilen The Ordinary Niacinamide Serum, leke gidermede etkilidir. %10 saf niasinamid ve %1 çinko içeriği ile, cildi pürüzsüz hale getirir. Su bazlı bu serum, hafif jel bir dokuya sahiptir. Fazla yağı dengeler ve gözenek görünümünü azaltır. Ayrıca koyu lekelerin giderilmesinde de etkilidir. Özellikle yağlı ciltler için idealdir. 

The Ordinary Niacinamide Serum Nasıl Kullanılır?

Temiz cilde tonik sonrası, nemlendirici ve güneş kremi öncesi uygulayın. Günde iki kez sabah ve akşam 1-2 damla şeklinde tüm yüze uygulayın. 

The Inkey List Niacinamide Serum

Yağlı ciltler için mucize bir serum: The Inkey List Niacinamide Serum. Ciltteki fazla yağı, lekeleri ve kızarıklığı azaltmak için % 10 Niacinamide içerir. Ayrıca, cilde nem vermek için %1  hyaluronik asit içerir. Siyah nokta ve sivilce oluşumunu önler. Cildi yatıştırır. Yapışkan bir his bırakmaz. Yağlı cilt tipleri için uygundur. Günlük kullanıma uygundur.

The Inkey List Niacinamide Serum Nasıl Kullanılır?

Temizlenmiş cilde uygulayın. Bezelye büyüklüğünde ürün alın, yüze ve boynunuza nazikçe sürün. Sabah ve akşam uygulayın. Sonrasında nemlendirici ile cilt bakım rutininizi tamamlayın.

Niacinamide İçeren Krem ve Losyonlar

CeraVe Yüz Nemlendirici Losyon PM

Gece rutini için ideal bir nemlendirici olan CeraVe nemlendirici losyon, %4 niasinamid, seramid ve hyaluronik asit içeriği sayesinde cildi nemlendirir ve yeniler. Hafif yapılı gece kremidir. Gözenekleri tıkamaz. Cilt bariyerini güçlendirir. Normal ve yağlı ciltler için uygundur.

CeraVe Yüz Nemlendirici Losyon PM Nasıl Kullanılır?

CeraVe Niacinamide içeren kremi yüzünüzü yıkadıktan sonra uygulayın. Tonikleme sonrası cilde bir miktar ürün sürün.

Caudalie Vinoperfect Dark Spot Correcting Moisturizer

Asma özü Viniferin ve niasinamid ile zenginleştirilmiş bu nemlendirici, güneş, yaşlanma ve akne lekelerini önler. Cilt tonunu eşitleyen ve cilde ışıltı veren bir kremdir. İçeriğindeki hyaluronik asit sayesinde anında nemlendirme sağlar. Tüm cilt tiplerinde koyu leke tedavisi için uygundur.

Caudalie Vinoperfect Moisturizer Nasıl Kullanılır?

Sabah yüz ve boyun bölgenize uygulayın. Serum sonrası veya temiz cilde doğrudan uygulayabilirsiniz.

Akneli CiltCilt Bakım ÜrünleriCilt BakımıKarma CiltKuru CiltNormal CiltYağlı Cilt