Komedon Nedir, Nasıl Geçer?

Pütürlü cilt görünümüne sahipseniz sebebi Komedon Sivilce olabilir.

Cilt problemlerinin başında akneler gelir. Komedon, bir sivilce türüdür. Yaygın cilt problemlerinden biri olarak görülen komedon, cildin pürüzlü ve hassas görünmesine neden olur. Açık ve kapalı komedon olarak karşımıza çıkan bu cilt sorunu hakkında tüm merak ettikleriniz bu yazımızda!

Komedon Nedir? Komedon Sivilce Neden Olur? Yaygın Cilt Problemlerinden biri olan Komedon Nasıl Geçer? Komedonun ne demek olduğu ve komedon tedavisi ile ilgili detaylar!

Komedon Nedir?

Komedon, ciltte yağ, kir ve ölü deri hücreleri ile tıkanmış gözenekler veya kıl köklerinde oluşan bir sivilce türüdür. Genellikle alın ve çene bölgesinde oluşur ve küçük yumru şeklinde papüllerdir. Siyah nokta ve beyaz nokta, komedon sivilcenin en yaygın türleridir.  

Komedonlar ciltte küçük, ten rengi şişlikler olarak görünür. Bunlara inflamatuar olmayan akne denir. Tüm iltihaplı sivilceler bir komedo ile başlar. Tedavi edilmezse veya bakteriler tarafından enfekte edilirse, papül veya püstül olan ağrılı kırmızı sivilcelere dönüşebilirler.

Komedon sivilce, hem genç hem de yetişkin bireylerde görülebilir. Komedonal akne cildin en çok yağ foliküllerinin olduğu, yüz, göğüs ve sırt bölgesinde ortaya çıkar. Yüzde yağ bezlerinin fazla olduğu T bölgesinde bulunurlar.

Komedonlar tipik olarak ağrılı değildir. Tüm iltihaplı sivilceler bir komedo olarak başlar. Komedonlar her zaman iltihaplı sivilcelere dönüşmez. Cilt yüzeyine yakın ve iltihaplanmayan tıkanmış gözenekler olarak kalabilir. Komedon sivilce, hem genç hem de yetişkin bireylerde görülebilir. Özellikle ergenlik ve gençlik döneminde yaygındır. 

Komedon Çeşitleri

Komedonlar cilt problemine göre ikiye ayrılır: Açık Komedon ve Kapalı Komedon.

1. Açık Komedonlar:

Açık komedon, genellikle siyah nokta olarak bildiğimiz papüllerdir. Deri yüzeyinde gözeneklerde içi beyaz dışı siyah olan çıkıntılardır. 

Hava gözeneklerde biriken yağı koyulaştırır. Bu nedenle komedonlar siyah rengini alır. İçi ise havaya maruz kalmadığı için beyaz renklidir. Genellikle burun kenarlarında ve burun köprüsünde, çenede, omuzda veya sırtta oluşur.

2. Kapalı Komedonlar:

Kapalı komedon, genellikle beyaz nokta olarak bildiğimiz papüllerdir. Gözenek açıklığı tıkandığında ve yağ ve cilt hücrelerini nefes almadığında oluşur.

Deri altında belirir ve beyaz kremsi bir renge sahiptir. Komedon görünümleri, sivilceden daha küçük ve pürüzlü bir cilde neden olur. Bu beyaz noktalar en çok alın, çene ve yanaklarda görülür.

Siyah nokta ve beyaz nokta, komedonal aknenin en yaygın türleridir. Kir ve yağ birikintileri havaya maruz kaldığında oksitlenir ve siyaha dönerek siyah noktalara neden olur. Bu kalıntılar gözeneklerin daha derinlerine yerleştiğinde beyaz noktalara neden olur. Bunların yanı sıra komedonların diğer türleri şunlardır:

  • Dev komedonlar: Bunlar bir kist türüdür. 1- mm’den 2 cm’e kadar oluşabilen büyük siyah noktalardır.
  • Makro komedonlar: Bu kapalı komedonlar 2-3 milimetreden daha büyüktür.
  • Mikro komedonlar: En küçük komedon çeşididir ve çıplak gözle görülmez.
  • Güneş komedonları: Solar komedonlar tipik olarak güneş hasarından kaynaklanır. Küçük veya büyük, açık veya kapalı olabilirler. Genellikle yaşlı bireylerde, özellikle yanaklarda oluşur.

Komedon sivilcelerinin nedenleri ve tedavi seçeneklerini öğrenmek için okumaya devam edin.

Komedon Neden Olur?

Komedonlar temel olarak gözeneklerde biriken kir ve yağdan kaynaklanır. Komedonal akne gelişimine çeşitli faktörler katkıda bulunabilir. Bunlar:

  • Yağlı Cilt: Yağlı cilt, cildin dermal tabakasındaki aşırı aktif yağ bezlerinin bulunmasından oluşur. Yağlı ciltlerde aşırı yağ ve ölü cilt hücreleri ciltteki yağ üreten bezleri tıkayarak komedon akne oluşumuna neden olabilir.
  • Hormonal Değişimler: Hormonlar sebum üretimini tetikler. Özellikle ergenlik döneminde hormonal dengesizlikler sivilce oluşumunu tetikleyebilir. Cildimizde doğal olarak bulunan P. acnes bakterisi, regl döneminde beyaz nokta oluşumuna neden olabilir.
  • Hijyen Eksikliği: Yetersiz cilt temizliği makyaj, kir, yağ ve ölü cilt hücrelerinin gözenekleri tıkamasına da yol açabilir. Ayrıca terli veya kirlenen giysilerle uzun süre kalmak gözeneklerin tıkanmasına neden olabilir. Yastık kılıflarını uzun süre kullanmak da komedon oluşumunun nedenleri arasındadır. 
  • Yanlış Cilt Bakımı: Yağlı ve komedojenik cilt bakım ürünler kullanmak, gözenekleri tıkayarak sivilcelere neden olabilir. Ayrıca aşırı ürün kullanmak da akne oluşumuna yola açabilir.
  • Saç Bakım Ürünleri: Saç bakımında kullandığınız yağlar, temizleyici jeller, beyaz veya siyah noktalara neden olabilir. 
  • Kimyasal Peeling: Sert kimyasal içeren peelingler kullanmak akne oluşumuna neden olabilir. 
  • Diyet: Şeker ve yağ oranı yüksek besinler, komedon sivilcelerine neden olabilir. Ayrıca sigara dermal elastik dokulara hasar verdiği için sigara içen bireyler komedonlara daha yatkındır.
  • Stres: Stres sebebiyle hormonlarda dalgalanmalar olabilir. Bu da vücutta strese bağlı olarak sivilce oluşumuna neden olabilir.

Bunlara ek olarak, hava kirliliği, aşırı nem, süt ürünlerinin fazla tüketimi, gözlük kullanımı, sivilce sıkmak, sürekli yüzümüze dokunmak, ilaç kullanımı veya genetik nedenler de komedon aknelere neden olabilir. Ayrıca aşırı cilt temizliği de komedon oluşumunu tetikleyebilir.

Komedon Nasıl Geçer?

Komedon sivilceleri geçirmek için öncelikle nedeni belirlenmelidir. Ardından komedonu azaltmak için cilt bakımı rutini ve beslenme düzeninde değişiklikler yapılmalıdır. İşte Komedon sivilcesini tedavi etmenin yolları:

  • Cildi düzenli olarak temizleyin. Makyaj, kir ve yağın gözeneklerde birikmesini önlemek için cildinizi hafif içerikli ürünlerle temizleyin. Cilt temizliğinde cilt tipi ve endişenize uygun ürünler kullanın. Günlük cilt bakım rutininde temizlik adımını atlamayın. Fakat her gün derinlemesine arındırıcı ve soyucu ürünler tercih etmeyin.
  • Su bazlı nemlendirici kullanın. Akneye meyilli ciltler için kremsi veya jel temizleyiciler, yağ ve kiri çıkarmada en iyi sonucu verir. Komedonlarınız varsa, karmadan yağlıya dönük ciltler için yapılmış losyonları arayın.
  • Komedojenik olmayan ürünler kullanın. Makyaj ve cilt bakım ürünü satın alırken etiketinde ‘komedojenik değildir’ ifadesi olmasına özen gösterin. Bu özellikte olmayan ürünler, özellikle yağlı ve akneye yatkın ciltlerde gözenekleri tıkayarak, cildinizde komedon sivilcesi oluşmasına neden olabilir.
  • AHA ve BHA içeren temizleyiciler kullanın. Salisilik asit veya glikolik asit içeren temizleyiciler, ölü derinin pul pul dökülmesine ve tıkanmış gözeneklerin arındırılmasına yardımcı olur. 
  • Benzoil peroksit içeren ürünler uygulayın. Sivilce ve leke tedavisinde etkili bileşenlerden biri olan benzoil peroksit, iltihaplanmaları önlemeye yardımcı olur. Cildi kurutabileceği için yağsız ve kokusuz nemlendirici ürünlerle destekleyin.
  • Bakım rutininize retinoid ekleyin. Leke tedavisinde kullanılan retinoid ve retinoller komedonal akne tedavisinde de etkilidir. Düşük konsantrasyonda ürünler kullanmaya başlayarak, cildin tahriş olmasını önleyebilirsiniz. Nemlendirici krem kullanarak cildin retinolü tolere etmesi sağlanabilir. Ayrıca retinoid kullandığınız gecelerde tahriş edici olabilecek (kimyasal eksfolyantlar gibi) diğer bileşenleri kullanmaktan kaçının.
  • Yağsız cilt bakım ve saç bakım ürünleri tercih edin. Bakım ürünlerinin yağsız olmasına özen gösterin. Özellikle de yağlı veya akneye meyilli ciltlerde gözenek tıkanıklarına yol açan yağ bazlı ürünleri kullanmaktan kaçının.

Yukarıda komedon tedavisinde cilt bakım rutininizde yapabileceğiniz değişikliklerden bahsettik. Günlük cilt bakım rutini sağlıklı bir cilt için önemli bir etken olsa da, tek başına akne oluşumunu önlemeyecektir. Bunlara ek olarak beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeli ve sigara kullanıyorsanız, tüketimini sınırlandırmalısınız. 

Komedon sivilcelerini tedavi etmek için birçok reçeteli ve reçetesiz ürün kullanılabilir. Bununla birlikte öncelikle komedonların nedeninin tespiti ve buna uygun tedavi için bir dermatologa danışılmalıdır.

Komedon tedavilerinde iyileşme süreci uzun sürebilir. Genellikle tedavinin sonuçları  3-4 ay içerisinde görülebilir. Bu nedenle bu süreçte sabırlı olunmalıdır. Komedon tedavisi sonrası iyileşme olmaması durumunda dermatologunuza bildirin.

Komedon Sivilceleri Nasıl Önlenir?

Komedon sivilcelerinin oluşumu yaşam tarzınızda ve cilt bakımınızda yapacağınız değişikliklerle önlenebilir. Komedonları önlemek için bazı ipuçları:

  • Yüzünüzü günde iki kez yıkayın. Yüzünüzü günde iki kez hafif ve su bazlı ürünler ile temizleyin.
  • Yağsız ve komedojenik olmayan cilt ürünleri tercih edin. Cilt bakım rutininizin tüm adımlarında gözenekleri tıkamayan cildinize uygun ürünler kullanın. Yağsız Nemlendirici önerilerimize göz atabilirsiniz.
  • Egzersiz yaptıktan sonra yüzünüzü yıkayın. Terli giysilerinizi değiştirin.
  • Güneş kremi kullanın. Yağsız Güneş Kremi satın almadan önce yazımıza göz atın.
  • Yatmadan önce makyajınızı nazikçe çıkarın.
  • Makyaj aksesuarlarınızı (sünger ve fırçalar) temiz tutun.
  • Rafine şeker ve yağ oranı yüksek besinlerden kaçının.
  • Süt ve süt ürünlerinin tüketimini sınırlandırın.
Akneli CiltCilt ProblemleriKarma CiltYağlı Cilt