El Kuruması Neden Olur? Kuruyan ve Çatlayan Eller İçin Evde Bakım

El Kuruması Neden Olur? El Kuruluğuna Ne İyi Gelir? Kuruyan ve Çatlayan Eller Nasıl Tedavi Edilir? Kuru El Nasıl Nemlendirilir? Kuru Eller İçin Evde Bakım Önerileri…

Cildimiz gibi ellerimiz de bakıma ihtiyaç duyar. Eller belli nedenlerden dolayı zamanla kuruyabilir. Bu durum mevsimsel veya başka sebeplerden kaynaklanabilir. Genel olarak, kuru eller son dönemlerde oldukça yaygın bir sorun. Covid-19 ile beraber el yıkama sıklığımız da oldukça arttı. 

Çoğu zaman, kuru eller çevresel koşullardan kaynaklanmaktadır. Buna ek olarak sık sık el yıkama, tıbbi durumlar da cildi kurutan diğer etkenlerdendir. Ellerin kuruma nedeni ne olursa olsun cildin neme ihtiyacı vardır. 

Eller her gün çevresel etkenlere maruz kalır, yoğun iş temposu veya ev işleri arasında ellerimize gereken özeni göstermiyor olabiliriz. Eller de yüzümüz gibi hassas ve bakıma ihtiyaç duyar.  

El bakımı, her zaman özen gösterilmesi gereken bir noktadır. Yaşlanma ve yıpranmaya meyilli ellere bakım nasıl yapılır merak ediyorsanız işte cevapları!

El Kuruması Neden Olur?

Eller, soğuk hava, tahriş gibi nedenlerden kuruyabilir. Siz de ellerinizin neden kuruduğunu merak ediyorsanız işte Kuru Ellerin Temel Nedenleri:

  • HAVA KOŞULLARI

Özellikle soğuk aylarda cildinizin kuruması yaygındır. Kışın soğuk hava ve rüzgar nedeniyle nem seviyesi düşer. Havadaki nem azalınca, ciltteki nem oranı düşer.  Bu durum ellerin kurumasına neden olabilir. Ayrıca iç mekan ısıtıcıları da havadaki nemi alır. Sadece kışın değil yazın da el kuruması olabilir.

  • AŞIRI EL YIKAMA

Pandemi ile birlikte el yıkama oranı hepimizin arttı. Sık sık el yıkamak, cildi doğal yağlardan arındırır. Bu da ellerinizin daha çabuk kurumasına neden olabilir. Aşırı el yıkama nedeniyle ellerin kurumasını önlemek için ılık su ile ve krem bazlı sabunlar ile elleri yıkamalısınız.

  • KİMYASALLAR

Doktor, hemşire, kuaför gibi bir mesleğe sahip olanlarda el kuruluğu görülebilir. Bunun nedeni tahriş edici kimyasallara sürekli maruz kalmaktır. 

  • TIBBİ DURUMLAR

Bazı tıbbi durumlar kuru ellere neden olabilir. Örneğin, atopik dermatit, diyabet, sedef hastalığı, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklar ellerde kan dolaşım hızını azaltır. Bu da ellerin daha kolay tahriş olmasına neden olabilir.

  • SICAK BANYO VEYA DUŞ

Çok sıcak su ile duş almak veya sık sık yıkanmak ciltte kuruluğa neden olabilir. 

  • YAŞ

Yaşlandıkça eller kurumaya meyilli hale gelir. Cilt yaşla beraber inceldiği için nem yetersizliği oluşabilir.

Yukarıda genel olarak ellerin kurumasının nedenlerinden bahsettik. Siz de ellerinizin neden kuruduğunu merak ediyorsanız, her zaman öncelikle bir hekime danışmayı ihmal etmeyin.

El Kuruluğuna Ne İyi Gelir? Evde El Kuruluğu İçin Çözümler

El kuruluğu nasıl giderilir?  Ellerinizi kuru hissediyorsanız el kuruluğunu gidermek için öneriler:

  • Nemlendirin. Günde birkaç kez nemlendirici krem veya losyon kullanın. Ayrıca C vitamini içeren kremler kullanın. Yoğun bir nemlendirici krem tercih edin. 
  • Stresi Azaltın. Stres, tıbbi rahatsızlıkları tetikleyebilir. Egzema, stres nedeniyle artış gösterebilir.
  • Eldiven Kullanın. Sık sık bulaşık yıkıyorsanız, mutlaka eldiven kullanın. Bu şekilde suyun ciltteki doğal yağları arındırmasını önlemiş olursunuz. 
  • Gece Bakımı Uygulayın. Uyumadan önce ellerinize özellikle gliserin içerikli bir el kremi sürün ve ellerinize pamuk eldivenler giyin. Elleriniz sabah uyandığınızda yumuşacık ve pürüzsüz hale gelecektir.
  • El Kremini Değiştirin. Mevsimsel olarak diğer bakım ürünleri gibi, el kremini de değiştirmelisiniz. Soğuk ve rüzgarlı havalarda cilt daha fazla neme ihtiyaç duyar. Bu nedenle kışın daha yoğun yapılı; yaz aylarında ise daha hafif yapılı nemlendiriciler tercih edin.
  • Krem Yapılı El Sabunu Kullanın. Elleriniz çok kuruyorsa, nemlendirici özellikli el sabunu tercih edin.

Kuru Eller İçin Evde Bakım 

  1. Ellerinizi Yıkayın. Tercih ettiğiniz sabunun içeriğinde gliserin, aloe vera veya shea yağı olmasına özen gösterin. Yıkadıktan sonra ellerinizi kuruttuğunuza emin olun.
  1. Peeling Yapın. Shea yağı içeren veya evde hazırladığınız peelingler ile eldeki ölü derilerden kurtulun. Üç yemek kaşığı zeytinyağını iki yemek kaşığı şekerle karıştırın. Ellerinize yavaş yavaş masaj yaparak uygulayın. Ardından ılık su ile durulayın. Bunu haftada 1-2 kez uygulayın.
  1. Nemlendirin. Elleri yıkadıktan sonra, ihtiyacı olan nemi geri kazandırmak için nemlendirici krem uygulayın. Pro vitamin B5 ve E vitamini içerikli kremler tercih edin. Hindistan cevizi yağı içeren kremler de kullanabilirsiniz. Bir eldiven takarak ellerin kremi daha iyi emmesini sağlayabilirsiniz.
  1. Tırnaklara Bakım Yapın. Güçlü ve sağlıklı görünen tırnaklar el bakım rutininin bir parçasıdır. Ellere krem sürerken tırnak etine bakım yapmayı ihmal etmeyin. Tırnak yağı ile masaj yapın. 
El Bakımı